Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Οι Μισθώσεις των Παραλιών το 2015 - Τα νέα δεδομένα και ...Τα Παράπονα....!!!!!!!!

Το θέμα των μισθώσεων των παραλιών το οποίο τα παρελθόντα έτη προκάλεσε πολλαπλά προβήματα και διενέξεις μεταξύ των ΟΤΑ της Πολιτείας και των ιδιωτών προσπάθησε να το διευκρινήσει και να το επιλύσει προς το παρόν η παρούσα κυβέρνηση με την έκδοση της ΚΥΑ {παρατίθεται πιο κάτω για δική σας μελέτη}Βαλαβάνη-Βούτση στις 7-4-15, η οποία βελτιώθηκε στις 8-5-15 με συμπληρωματική απόφαση.....

Η γνώμη του γράφοντος είναι οπωσδήποτε αρκετά διαφορετική αλλά θα αναπτυχθεί αφού παρατεθούν όλα τα υπόλοιπα υπάρχοντα στοιχεία...


Η ΚΥΑ αυτή επιχειρεί να αποκαταστήσει τις παθογένειες του παρελθόντος αλλά και τις κάτω από το τραπέζι περίεργες αλλά και συνηθισμένες συναλλαγές μεταξύ των αρχόντων των ΟΤΑ και των επίδοξων ψηφοφόρων τους η υποστηρικτών τους, αλλά και την εξασφάλιση των όποιων εσόδων των ΟΤΑ που άλλοτε διέφευγαν και άλλοτε κατέληγαν με διαφορετικό τρόπο όχι στα ταμεία των Δήμων αλλά στις βαθειές τσέπες κάποιων επιτήδειων αρχόντων.

Σε πολλές περιπτώσεις οι παραλίες καταλαμβάνονταν εξ ολοκλήρου από τους επιχειρηματίες και ουσιαστικά αποκλείονταν για όσους δεν επιθυμούσαν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους και να απολαύσουν δικαιωματικά και ελεύθερα την κάθε παραλία που ανήκει σε όλους τους πολίτες.

Κάποιοι άλλοι πάλι μετέτρεπαν τις παραλίες σε κέντρα διασκέδασης αποκλειστικά με τεράστια υπαίθρια μπαρ και εκατοντάδες ποτά παράνομα {μπόμπες} ακατάλληλα για κατανάλωση και επικίνδυνα για την υγεία, αλλά τρομερά κερδοφόρα και φυσικά χωρίς εφορίες και τέτοιες άλλες αηδίες.....

Ταυτόχρονα η μόλυνση της κάθε τέτοιας παραλίας ήτανε τεράστια και οι όροι υγιεινής μάλλον ανύπαρκτοι. Δηλαδή ως συνήθως συνέβαινε σε αυτό τον τόπο "Ότι φάμε, ότι πιούμε κι ότι ...αρπάξει. ο .........". Όλα στο πόδι σχεδιασμένα και όλα για να υπάρξει ένα 2μηνο εύκολου πλουτισμού χωρίς νόμους χωρίς κανόνες χωρίς προοπτική.


Αυτό που συνέβαινε παντού δεν ήταν δυνατόν να μην συμβαίνει και στο νησί μας. Όχι φυσικά στα ίδια πρότυπα αλλά σε κάποια σχετική κλίμακα. Προσέτι δε, υπήρχε το πρόβλημα ότι ενώ οι παραλίες ουσιαστικά ανήκαν ιδιοκτησιακά στην εγχώριο περιουσία {Με την παράγραφο 7α του άρθρου 16 του Ν.2946/2001 ορίζεται ότι: κατά την αληθή έννοια της περίπτωσης α της παρ. 1 του άρθρου 84 του Ν.1416/1984 (ΦΕΚ 18Α), υπό τον όρο «κοινόχρηστες εκτάσεις» που υπάγονται στην Εγχώρια Περιουσία των Νήσων Κυθήρων και Αντικυθήρων, νοούνται τα κοινόχρηστα πράγματα, όπως ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 967 του Αστικού Κώδικα.}παρουσιάζονταν σαν ιδιοκτησία του Δήμου με αποτέλεσμα όλες οι γενόμενες νομικές πράξεις να είναι ουσιαστικά άκυρες.

Ως γνωστό το θέμα αυτό διευθετήθηκε αρμοδίως από την νυν Δημοτική αρχή και την Εγχώριο περιουσία ανάλογα και επικυρώθηκε με αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου.

Ο εξουσιοδοτηθείς λοιπόν Δήμος αβτιπροσωπεύοντας την Εγχώριο περιουσία συνέταξε την προκήρυξη μίσθωσης των παραλιών βασισμένη αποκλειστικά στην υπάρχουσα ΚΥΑ και ακολουθώντας τις υπάρχουσες διατάξεις και επιταγές.

Όπως ήταν φυσικό από όλη αυτή την κίνηση υπήρξαν βασικές διαφοροποιήσεις από το προηγούμενο καθεστώς και ως εκ τούτου προέκυψαν τα ακόλουθα :

1. Οι μισθώσεις όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν εντελώς στον αέρα όπως βεβαίωσαν όλοι οι έγκριτοι νομικοί

2. Oι παρόντες όροι και προϋποθέσεις ακολουθούν πλήρως την σχετική ΚΥΑ και υπάρχει νομική υποχρέωση να ακολουθηθεί πιστά.

3. Oι παραλίες δεν έχουν ιδιοκτήτες, ούτε ανήκουν σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Κάθε σκέψη "προτίμησης" συγκεκριμένων ανθρώπων αποτελεί παράβαση και παραβίαση των νόμων του ανταγωνισμού και συνεπώς άκρως παράνομη πρακτική

4. Η επιστροφή των παραλίων στην Εγχώριο Περιουσία, οπού βάσει νόμου ανήκουν αποτελεί απόφαση κορυφαία και ιστορικής σημασίας για την ενίσχυση του ιστορικού αυτού  θεσμού και θα έπρεπε να τύχει δημόσιας αναγνώρισης. 

5. Να αναφερθεί ιδιαίτερα ο,τι επιτέλους επιστρέφει η νομιμότητα στον τρόπο δημοπράτησης και καταργείται αυτό που (ίσως με την ανοχή η τη συγκάλυψη κάποιων;) συνέβαινε:

Δηλαδή : να ξεκινά μια παραλία από 3.000 ευρώ, την κτυπάει κάποιος με τιμή δεκαπλάσια, δεν υπογράφει την σύμβαση και τελικά να την παίρνει ο προηγούμενος πλειοδότης με 3.100.... (τυχαία τα νούμερα)... Αυτό ονομάζεται συμπαιγνία και καλά κάνει η Επιτροπή και βάζει όρια..

Όσο αφορά το νούμερο των ομπρελών προβλέπεται συγκεκριμένο όριο από την ΚΥΑ με βάση τα τμ της κάθε παραλίας... 
Επιτρέπεται η κάλυψη με ομπρέλες μόνο σε συγκεκριμένο ποσοστό ανά παραλία... Γι΄αυτό και για Πρώτη φορά επισυνάπτονται τοπογραφικά διαγράμματα με κάθε λεπτομέρεια για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις...

Ακολουθώντας λοιπόν  όλες τις υπάρχουσες επιταγές της νομοθεσίας πρώτη φορά είναι τόσο αναλυτική και οργανωμένη η δημοπρασία...

Όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου η γνώμη του γράφοντος διαφέρει σε ορισμένα θέματα και είναι η εξής:

Έχοντας εικόνες από αρκετές παραλίες σε περιοχές που πραγματικά σέβονται τους επισκέπτες τους αλλά και αποτελούν πρότυπο χώρων πραγματικής απόλαυσης θα ήθελα να συμπληρώσω τα ακόλουθα:

  1. Για να είναι ελκυστική μια παραλία πρέπει κατ' αρχάς να διαθέτει άνετη πρόσβαση και θέσεις στάθμευσης, δηλαδή ασφαλή δρόμο και χώρους όπου δεν θα δικινδυνεύσει να πάθει οιαδήποτε ζημιά το όχημα του επισκέπτη. {Δυστυχώς αρκετές από τις παραλίες του νησιού μας δεν διαθέτουν πρόσβαση, ειμή μόνον για αυτοκίνητα 4Χ4, και όσο για στάθμευση αποτελεί απλά παραμυθάκι για μικρά παιδιά, την στιγμή που υπάρχει στις περισότερες αρκετός χώρος και δυνατότητες για την δημιουργία τους}
  2. Η παραλία δεν είναι αρκετό να διαθέτει μόνο ομπρέλες και ξαπλώστρες, η μόνο σκάφη αναψυχής, ποδήλατα κ.λ.π. Συγχρόνως πρέπει να διαθέτει : Οργανωμένες τουαλέτες, μόνιμες η χημικές (πάντοτε εποπτευόμενες και διατηρούμενες καθαρές), ικανό αριθμό καμπίνων αλλαγής ρούχων, ικανό αριθμό ντουζιέρων γλυκού νερού, διαδρόμους διέλευσης, αναψυκτήριο, πόσιμο νερό από ψύκτες νερού και αρχιτεκτονική διαμόρφωση χώρου με πράσινο και καθίσματα (παγκάκια), για όσους δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις όποιες, επί χρήμασι, ευκολίες της παραλίας, και επίσης να υπάρχει και τουλάχιστον ένας τηλεφωνικός δημόσιος θάλαμος. Ακόμη πρέπει να υπάρχει εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης και ανάλογη θέση ναυαγοσωστικού παρατηρίου. Επίσης εννοείται ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να φροντίζει για την ύπαρξη ικανού αριθμού κοινών κάδων απορριμμάτων και κάδων ανακύκλωσης σε κάθε παραλία αλλά και για την συστηματική τους εκκένωση και διατήρηση. Και τελικά είτε από τον Δήμο είτε από τους ιδιώτες ενοικιαστές να υπάρχουν κατάλληλα μηχανήματα καθαρισμού της άμμου των παραλιών έτσι ώστε πάντοτε οι επισκέπτες να βρίσκονται σε απόλυτα καθαρό περιβάλλον.
  3. Τέλος να υπάρχει πλησίον της παραλίας ειδικά διαμορφωμένο κτίσμα η κατασκευή όπου θα μπορούν να φυλάσσονται κατα την διαρκεια που δεν χρησιμοποιούνται όλα όσα χρησιμοποιούνται (ομπρέλες, καθίσματα, ξαπλώστρες, τραπέζάκια, σκάφη, ποδήλατα, κ.λ.π.) κατά την διάρκεια της λειτουργίας, η οποία να σημειωθεί δεν πρέπει να είναι βραχύχρονη, δηλαδή μόνο 2 μήνες, αλλά να εκτείνεται από Μάϊο έως και Σεπτέμβριο.
  4. Σε όλες τις παραλίες ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ (ακόμα και στις πιό απόμακρες) και εκτός αυτού να υπάρχει σε κάθε παραλία εφεδρική γεννήτρια (όσο το δυνατό αθόρυβη) για πάσα εφεδρική χρήση.
  5.  
Για όσους κρυφογελούν θεωρώντας ότι "αυτά είναι για αλλού" τους πληροφορώ ότι κάνουν λάθος. Αυτό ονομάζεται υποδομή και ονομάζεται ακόμη Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ για το ίδιο το νησί, που θα προσελκύσει από μόνο του πολλαπλούς επισκέπτες κάθε νέα χρόνιά, έχοντας σαν διαφημιστές τους ίδιους τους επισκέπτες, σαν τους καλύτερους του διαφημιστές.

Ήταν φυσικό ότι η νέα κατάσταση και οι νέες προϋποθέσεις θα έφερναν στα παλαιά δεδομένα κάποιες ανακατατάξεις αλλά και κάποια παράπονα από όσους είχαν συνηθίσει με τις παλαιές συνθήκες.
Το ερώτημα όμως είναι απλό: Τα προηγούμενα χρόνια κάθε φορά στις μισθώσεις που γίνονταν υπήρχαν στην συνέχεια ψίθυροι και μισόλογα είτε στα κρυφά είτε πιο δυνατά κάποιες φορές. Και στο βάθος αρκετοί γνώριζαν ότι πολλά πράγματα ήτανε παράτυπα και μάλιστα υπήρξαν και αρκετά ρεπορτάζ για κατασκευές που είχαν προκαλέσει την οργή αρκετών κατοίκων και που η τότε δημοτική αρχή έκανε τα "στραβά μάτια". 
Θέλουμε λοιπόν όλα να γίνονται  νόμιμα και τίμια η να συνεχίσουμε να παρανομούμε και όποιον αρπάξει ο εισαγγελέας ;;;;;

Εκείνο που πιστεύουμε είναι ότι η παρούσα Δημοτική αρχή δεν έχει σκοπό να εμπλακεί και να υποστεί οιαδήποτε κατηγορία για υπεκφυγή η μη συμμόρφωση με τους ισχύοντες νόμους και πιστεύουμε ότι έτσι πρέπει να εξακολουθήσει και ελπίζουμε ότι κάποτε στο κοντινό μέλλον θα μπορέσουμε να φθάσουμε και στην υλοποίηση των όσων ανέφερα λίγο πιο πάνω......και τότε όλες οι καταγάλανες παραλίες μας θα φέρουν και τις αντίστοιχες Γαλάζιες σημαίες που τους ανήκουν
-------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-------------------------------------