Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 11/6/2015 - Ανακοίνωση επιβληθεισών ποινών στον Δήμο Κυθήρων

Συνεδρίασε την Τετάρτη 10 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων υπό την Προεδρία του κ. Λάζαρου Βέζου.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ενημέρωσε το σώμα σχετικά με τις επιβληθείσες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής πειθαρχικές ποινές (οι οποίες δεν έχουν χαρακτήρα εμπιστευτικό ή απόρρητο) που είναι οι εξής:
α) Μιχαήλ Πρωτοψάλτης: έκπτωση από το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου,
β) Λάζαρος Βέζος, Αντώνιος Λαχανάς, Νικόλαος Μεγαλοκονόμος, Καλλιόπη Καρύδη: αργία 6 μηνών από τα καθήκοντά τους,
γ) Γεώργιος Κομηνός, Γεώργιος Σκλάβος, Δημήτριος Καλλίγερος: απαλλαγή από τις κατηγορίες – μη επιβολή ποινής.


Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος προέβη σε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση σχετικά με σειρά δημοτικών θεμάτων, όπως:

- Την έγκριση χρηματοδότησης της ανάπλασης των Μητάτων με ποσό 243.000€, η οποία θα δημοπρατηθεί μετά την ολοκλήρωση ορισμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απομένουν. Παράλληλα, η δημοτική αρχή σε συνεργασία με το σύλλογο των Φρατσίων προσπαθεί να ολοκληρώσει το φάκελο και για την ανάπλαση των Φρατσίων, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια καταβάλλεται και για την έγκριση της χρηματοδότησης του δρόμου προς το Μελιδόνι, μελέτες που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση από το Δήμο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Δυστυχώς οι διαδικασίες του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είναι εξαιρετικά βραδείες και πολύπλοκες και όλοι οι Δήμοι αντιμετωπίζουν τεράστιες καθυστερήσεις και υπερβολική γραφειοκρατική επιβάρυνση.

- Την επίσκεψη Ιατρών της Σύμπλευσης στα Αντικύθηρα (2/5) που εξέτασαν τους κατοίκους του νησιού και δώρισαν στο νησί ενημερωτικές πινακίδες σήμανσης μνημείων στα ελληνικά και αγγλικά.

- Τα αποτελέσματα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ (7-9/5) και τα σημεία παρέμβασής του σε αυτό όπως δημοσιεύθηκαν στο Δελτίο Τύπου του Δήμου της 8/5.

- Την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας που τροποποιεί την προηγούμενη σχετικά με την ένταξη στο Π.Ε.Π. Αττικής της χρηματοδότησης του μεγάλου έργου της αποκατάστασης των δύο ΧΑΔΑ του Δήμου (Λαχνός και Αντικύθηρα) που με απόφαση της Περιφερειάρχου κ. Δούρου εντάχθηκε για χρηματοδότηση με το ποσόν των 7.650.350€ (αντί ποσού 5.477.000€ που είχαν δεσμεύσει οι προηγούμενες αρχές). Η δημοπράτηση του έργου αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι και μετά από αίτημα του Δήμου θα συμπεριληφθούν ως υποέργα η αγορά δύο καινούργιων απορριμματοφόρων 16 και 10 κυβικών τύπου πρέσας, ενός φορτωτή και μιας σύγχρονης μονάδας κομποστοποίησης.

Ωστόσο, η καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών μελετών (οι οποίες θα έπρεπε να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα καθώς πρόκειται για έργο άμεσης προτεραιότητας), η μεταβίβαση της ευθύνης αποκλειστικά στους Δήμους από το Κράτος που με πενιχρά μέσα και προσωπικό δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και η συνέχιση λειτουργίας των 2 ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) έχει ήδη αρνητικές συνέπειες στο Δήμο, καθώς σύμφωνα με την απόφαση C-378/13 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο Δήμο Κυθήρων επιβλήθηκε πρόστιμο 80.000€ το εξάμηνο για κάθε έναν από τους δύο ΧΑΔΑ (δηλαδή 320.000€ το χρόνο) επειδή οι δύο ΧΑΔΑ είναι ακόμα ενεργοί και μαζί με το ΧΑΔΑ της Ύδρας συνιστούν τους μοναδικούς ΧΑΔΑ του Νομού Αττικής που δεν έχουν αποκατασταθεί. Ο Δήμος καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την μη επιβολή του προστίμου που θεωρείται δυστυχώς αβέβαιη, καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις τα χρήματα αυτά παρακρατούνται κατευθείαν από τους ΚΑΠ, γεγονός εξαιρετικά οδυνηρό εφόσον συμβεί.

- Την αποστολή εμπεριστατωμένου υπομνήματος στον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή σχετικά με σειρά ζητημάτων του νέου Νοσοκομείου και των Περιφερειακών Ιατρείων του νησιού που πρέπει να επιλυθούν.

- Την σταδιακή συμβασιοποίηση και υλοποίηση μεγάλων έργων στον τομέα της ύδρευσης όπως έχουν αναφερθεί αναλυτικά στο Δελτίο Τύπου του Δήμου της 28/5. Τα έργα αυτά αγγίζουν το ποσόν των 452.000€.

- Την αποστολή υπομνήματος στο Αναπλ. Υπουργό Πολιτισμού κ. Ξυδάκη σχετικά με σειρά θεμάτων πολιτιστικής προβολής και έργων στα Κύθηρα και Αντικύθηρα. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής προβολής ο Δήμος εξέδωσε για πρώτη φορά καλαίσθητη ενημερωτική αφίσα σχετικά με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους του νησιού και τις μέρες και ώρες λειτουργίας τους για όλο το καλοκαίρι προκειμένου να μπορούν να ενημερωθούν οι δημότες και οι επισκέπτες.

- Τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση του παράνομου αγκυροβολίου στον Όρμο Βοιών που επηρεάζει άμεσα και τα Κύθηρα. Σχετικά με το θέμα αυτό ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε ότι όλοι οι όμοροι Δήμοι, Σύλλογοι και Φορείς ομονοούν και συνεργάζονται πάνω στην ανάγκη οριστικής απομάκρυνσης του αγκυροβολίου από την περιοχή, παρά τις περί του αντιθέτου ελάχιστες και δυστυχώς ατεκμηρίωτες επιστημονικά, κοινωνικά, ηθικά, περιβαλλοντικά και αισθητικά φωνές. Ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε ότι σε περίπτωση συνέχισης της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, η μόνη οδός είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη που από πλευράς Δήμου Κυθήρων έχει ήδη προετοιμαστεί.

- Την επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητά την οριστική επίλυση της από το 1990 αδικίας σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά. Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε την εφαρμογή μειωμένου καθεστώτος Φ.Π.Α. σε όλα τα νησιά μέχρι 5.000 κατοίκους και όχι μόνο στα νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Ήδη για το θέμα αυτό ο κ. Δήμαρχος έχει παρέμβει σε κεντρικά δελτία ειδήσεων μεγάλων καναλιών, ενώ αντίστοιχη επιστολή έχουν αποστείλει και άλλοι Δήμαρχοι μικρών νησιών. Το θέμα έχει ήδη τεθεί από τον κ. Δήμαρχο στην ΚΕΔΕ και την ΠΕΔΑ.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Κομηνός ενημέρωσε το σώμα σχετικά με το πρόγραμμα καθαριότητας και ευπρεπισμού των πλατειών, δρόμων και κοινοχρήστων χώρων του νησιού που θα συνεχιστεί μόλις ο Δήμος προσλάβει τους συμβασιούχους των ανταποδοτικών υπηρεσιών, η πρόσληψη των οποίων έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα.

Στο θέμα αυτό ο κ. Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος απεύθυναν έκκληση προκειμένου οι δημότες να κατανοήσουν ότι μέχρι την πρόσληψη του προσωπικού θα παρατηρηθούν προβλήματα κυρίως στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων, καθώς αυτή τη στιγμή το προσωπικό του Δήμου δεν μπορεί να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος θα ζητήσει την κατ΄ εξαίρεση άδεια οδήγησης υπηρεσιακών αυτοκινήτων από ιδιώτες (αιρετούς και μη) που προβλέπεται από τη Νομοθεσία για έκτακτες περιπτώσεις. Παράλληλα ο κ. Δήμαρχος κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να μην επαναλάβει το μεγάλο λάθος της καθυστέρησης στις προσλήψεις εποχιακού προσωπικού και από του χρόνου το προσωπικό αυτό να προσλαμβάνεται από τον Μάρτιο προκειμένου οι μικροί Δήμοι να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο κ. Αντιδήμαρχος ενημέρωσε επίσης σχετικά με την παραγγελία νέων πινακίδων σήμανσης, κάδων και καλαθιών απορριμμάτων και παγκακιών που θα παραληφθούν και θα τοποθετηθούν σταδιακά, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και προχωρά η αποκατάσταση τάφρων στο οδικό δίκτυο και στους οικισμούς με την προμήθεια ψυχρού ασφαλτομείγματος. Ενημέρωσε επίσης σχετικά με την ρομποτική απεικόνιση του αποχετευτικού δικτύου στο Καψάλι που θα γίνει σε λίγες μέρες και η οποία στόχο έχει να διερευνήσει και να επισημάνει το σημείο ή τα σημεία βλάβης του δικτύου που προκαλούν το συχνό φαινόμενο συγκέντρωσης λυμάτων στην περιοχή.

Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη στο νησί της Επιτροπής Κρίσης Καταλληλότητας Οικοπέδου για την ανέγερση σχολικού κτηρίου του Βορείου και του Νοτίου Τμήματος.
Η Επιτροπή επισκέφθηκε τα πιθανά οικόπεδα σε Ποταμό, Χώρα και Λιβάδι και αναμένεται το σχετικό πρακτικό. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα πρακτικά δεν ισχύουν λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος.
Για την πορεία εξέλιξης του θέματος αυτού θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
Αναφέρθηκε επίσης από τον Αντιδήμαρχο το ζήτημα της ελλιπούς λιμενικής αστυνόμευσης στο Καψάλι και σε άλλες περιοχές, μετά την κατάργηση υπηρεσιών του Λ.Σ. καθώς και στην ανάγκη λιμενικής αστυνόμευσης γύρω από τα Κύθηρα και Αντικύθηρα για ζητήματα λαθραλιείας. Πάνω στο θέμα αυτό παρενέβη ο κ. Δήμαρχος που ενημέρωσε ότι ήδη έχει εγκριθεί η αποστολή ενός μεγάλου σκάφους στο Λ/Χ Νεάπολης που αναμένεται να παραληφθεί σύντομα.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Αγγελιουδάκης ευχαρίστησε δημόσια τη Δημοτική Σύμβουλο κ. Ειρήνη Τραβασάρου για την πρωτοβουλία της να προβεί σε καθαρισμό του παλαιού μονοπατιού στο Κατούνι, της γύρω περιοχής και του νηπιαγωγείου στο Κάτω Λιβάδι καθώς και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κατσανεβάκη Ιωάννη για την από μέρους του συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων του Δήμου καθώς και την συνδρομή του στον τομέα της αποκομιδής λόγω της καθυστέρησης πρόσληψης εποχιακού προσωπικού με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά την ημερήσια διάταξη το Δ.Σ. έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα ζητήματα, ανάμεσα στα οποία ήταν η έγκριση των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου για το έτος 2015 που για πρώτη φορά εντάσσονται σε ένα ενιαίο φεστιβάλ με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 2015» για το οποίο θα υπάρξει νεότερο δελτίο τύπου.

Το Δ.Σ. αποφάσισε την εκπόνηση Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για την τουριστική πολιτική και προβολή των Κυθήρων μέχρι το 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του τουρισμού με τρόπο σύγχρονο και επιστημονικό όπως απαιτούν τα διεθνή τουριστικά δεδομένα, ενώ ενέκρινε και τις δαπάνες για τις ετήσιες εκδηλώσεις αδελφοποίησης με το Δήμο Καραβά της Κύπρου που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο στα Κύθηρα σύμφωνα με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί.

Τέλος το ΔΣ ενέκρινε (κατά πλειοψηφία) την 1η αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Αναπτυξιακής Εταιρείας, η οποία για φέτος θα διαχειριστεί το Δημοτικό Camping στο Καψάλι μέχρι την οριστική επίλυση συγκεκριμένων νομικών και λοιπών εκκρεμοτήτων και την αλλαγή της τουριστικής νομοθεσίας που επίκειται σύμφωνα με ενημέρωση από τον Ε.Ο.Τ.

Σχετικά με τις εκκρεμότητες αυτές και με τα ζητήματα που από το 2007 είχαν επισημανθεί στο Δήμο για τη λειτουργία του Σπηλαίου Μυλοποτάμου θα υπάρξει αναλυτική δημόσια ενημέρωση.


----------------------------------------------------------------------------
Πηγή: kythira.gr-Φωτογραφίες-Βίντεο Βαλέριος Καλοκαιρινός Photo Cerigo
----------------------------------------------------------------------------

Σημείωση Σελίδας:  
Όπως πάντα οι έγκυρες και έγκαιρες πληροφορίες της σελίδας μας αποδείχθηκαν ακριβείς όσον αφορά τις πληροφορίες μας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Δεν γνωρίζουμε γιατί το υπόλοιπο σύνολο των ενημερωτικών σελίδων έκανε "πως δεν γνώριζε το θέμα" την στιγμή που "ο κόσμος τόχε τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι".......

Απλά θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ενημέρωση δεν σημαίνει μόνο λογάκια - λογάκια και εικονίτσες - εικονίτσες, θέλει και λίγο τόλμη και αρκετό θάρρος και προπάντων δεν είναι κόμικ ούτε σινερομάντζο.......