Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΑΠΕ: πτυσσόμενα υβριδικά-εξπρές και σύμπλευση αιολικών-φωτοβολταϊκών [timelapse]

Τα υβριδικά έργα ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να καλύψουν τόσο μικρές όσο και μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες. Πρόσφατα, το WWF Ελλάς παρουσίασε μια μελέτη για την υποκατάσταση της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V ισχύος 660 Μεγαβάτ που δρομολογεί το ΥΠΑΠΕΝ (συνεχίζοντας το έργο του ΥΠΕΚΑ) από υβριδικά αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνδυαστικά με αντλησιοταμίευση για αποθήκευση του πλεονάσματος καθαρής ενέργειας.

Τα υβριδικά έργα ενέργειας καταρχήν εφαρμόζονται σε μικρότερη κλίμακα για την καθαρή τροφοδοσία απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών.


Καλό θα ήταν, λοιπόν, η νέα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ αντί να πουλάει λαϊκισμό και να εναγκαλίζεται με προνομιούχους συνδικαλιστές να διερευνήσει τις δυνατότητες που ανοίγουν τα υβριδικά έργα για την τροφοδοσία των ελληνικών μη διασυνδεδεμένων νησιών που βασίζονται εξολοκλήρου σε ρυπογόνες πετρελαιογεννήτριες και στα λόμπυ που ελέγχουν τη μεταφορά των υγρών καυσίμων δια θαλάσσης.

Πρόσφατα, παρουσιάστηκε στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας μια πιλοτική υβριδική μονάδα φωτοβολταϊκών-πετρελαιογεννητριών η οποία κατασκευάστηκε με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας της Αυστραλίας (ARENA).

Η ARENA φιλοδοξεί να αναπτύξει τέτοια έργα για να παράσχει καθαρή ενέργεια εκτός κεντρικού δικτύου σε απομακρυσμένες κοινότητες και βιομηχανικές μονάδες.

Μεγάλο πλεονέκτημα της μονάδας είναι η ευελιξία καθώς μπορεί να συναρμολογηθεί και να αποσυναρμολογηθεί πολύ γρήγορα μειώνοντας το κόστος και υποκαθιστώντας εν πολλοίς τις ρυπογόνες και κοστοβόρες πετρελαιογεννήτριες.

Κάθε “κινούμενη” μονάδα μπορεί να τροφοδοτήσει διαδοχικούς χρήστες εκτός δικτύου, επιτρέποντάς τους να επωφεληθούν από την ηλιακή ενέργεια χωρίς να δεσμεύονται από μόνιμες εγκαταστάσεις.

Δείτε στο timelapse που ακολουθεί πώς λειτουργεί η υβριδική μονάδα.



Υπάρχουν βέβαια και εξολοκλήρου καθαρές υβριδικές μονάδες, που αποτελούνται από αιολικά και υδροηλεκτρικά με αντλησιοταμίευση ή αιολικά και φωτοβολταϊκά που σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης και έξυπνα δίκτυα μπορούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της διαλείπουσας καθαρής ηλεκτροπαραγωγής.

—Αιολικά και φωτοβολταϊκά

Μια παλαιότερη έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Ράινερ-Λεμουάν και της επίσης γερμανικής εταιρείας φωτοβολταϊκών Solarpraxis AG υποστηρίζει ότι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά λειτουργούν συμπληρωματικά πολύ αποτελεσματικότερα από αυτό που θα αναμέναμε.

Η μελέτη εξέτασε μια επιφάνεια γης πάνω στην οποία φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες θα λειτουργούν παράλληλα.Στην ίδια επιφάνεια, μπορεί να παραχθεί διπλάσια ποσότητα ενέργειας απ΄ότι θα παρήγαν μεμονωμένα έργα, ενώ η σκίαση των ανεμογεννητριών στα φωτοβολταϊκά πάνελ μειώνει ανεπαίσθητα την ηλεκτροπαραγωγή των δεύτερων σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 1% και 2%.

Ένα από τα πλεονεκτήματα τέτοιων έργων είναι ότι δεν απαιτούν την επέκταση των γραμμών του δικτύου για να φτάσουν σε διαφορετικά πάρκα αφού ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά λειτουργούν συμπληρωματικά παράγοντας αιολική και ηλιακή ενέργεια συχνά σε διαφορετικά διαστήματα διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή ευστάθεια του δικτύου.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν περισσότερη ενέργεια το καλοκαίρι, ενώ οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν αποδοτικότερα κατά τους χειμερινούς μήνες όταν οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ένα πιλοτικό αιολικό-φωτοβολταϊκό πάρκο λειτουργεί στην περιοχή Τέμπλιν κοντά στο Βερολίνο. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αξιοποιηθούν για να αξιολογηθεί η δυνατότητα καλύτερης ενσωμάτωσης τέτοιων υβριδικών συστημάτων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Η Αυστραλία και η Γερμανία εργάζονται -παρά τα εμπόδια και τις αντιστάσεις του λόμπυ των ορυκτών καυσίμων- προς τη μετάβαση σε ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον. Η Ελλάδα τι κάνει;
-------------------------------
Πηγή: econews.gr
-------------------------------