Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΥΠΟΨΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΓΓΑΝΟΥ

Η Ελένη Βάγια και ο Όσκαρ Φοσέρ επισκέπτονται εδώ και έντεκα χρόνια τα Βάτικα, για τέσσερις μήνες το χρόνο. Όπως μας είπανε, δεν έχουν ξαναδεί τόσα σκουπίδια, όσα φέτος, στην παραλία στο Μάγγανο.

Πιστεύουν πως η συσσώρευση όλων αυτών των απορριμμάτων οφείλεται στο αγκυροβόλιο των πλοίων εντός του όρμου. Επίσης, μας έφεραν ένα δείγμα από μια κίτρινη ουσία που βρισκόταν σε μεγάλες ποσότητες στην άμμο και στη θάλασσα. Το πήγαν στο Δημαρχείο, όπου ο αντιδήμαρχος τους απάντησε πως είναι πλαγκτόν και το κράτησε για να το στείλει για ανάλυση στη Σκάλα


Σε κάθε περίπτωση, οι δύο επισκέπτες από την Ελβετία ήταν πολύ απογοητευμένοι από την όλη κατάσταση και αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα Βάτικα, να μεταβούν για λίγο στα Κύθηρα και να επιστρέψουν έπειτα στη χώρα τους. Επίσης, θα το σκεφτούν πολύ πλέον να επιλέξουν ξανά τα Βάτικα για τις διακοπές τους.

Τέλος, μας είπαν ότι η φιλοξενία των κατοίκων ήταν πολύ καλή σε αντίθεση με αυτήν του κράτους, θέλοντας να αποδώσουν τις ανάλογες ευθύνες στην πολιτεία.

Ανεξάρτητα το τι θα δείξουν οι χημικές αναλύσεις, το αγκυροβόλιο πλοίων λειτουργεί αποθαρρυντικά για όσους επισκέπτονται την περιοχή μας, παρακινημένοι από τις φήμες για τη σπάνια φυσική ομορφιά της.

Ακόμα και αν αποδειχθεί, ότι η κίτρινη ουσία είναι φυσική και αποτελείται από πλαγκτόν, είναι λογικό να υποψιαστεί ο οποιοσδήποτε λουόμενος που δεν κατέχει ειδικές γνώσεις, πως η εν λόγω ουσία πιθανόν να προέρχεται από τα αγκυροβολημένα μεγάλα πλοία…

Τώρα που καταρτίζεται Ειδικός Κανονισμός Λιμένα, είναι κρίσιμης σημασίας τοπική αυτοδιοίκηση (δήμος) και κράτος (αρμόδιο υπουργείο) να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, σεβόμενοι τους νόμους και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
------------------------------
Πηγή: tabatika.gr
------------------------------