Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Καταγγελία αρχαιολόγου: Με προέτρεψαν να αναζητήσω στήριξη σε ξένη αρχαιολογική σχολή

Ο ρόλος των ξένων αρχαιολογικών σχολών και ιδρυμάτων και οι χορηγίες που αναγκάζονται να αναζητούν οι αρχαιολόγοι λόγω έλλειψης κονδυλίων, που αναφέρονται στο τεύχος 75 του HOT DOC επιβεβαιώνονται από τον επικεφαλής της επίγειας ανασκαφής στο νησί των Αντικυθήρων Άρη Τσαραβόπουλο.

Στο πλαίσιο της Δεοντολογίας βέβαια οφείλουμε να επανορθώσουμε λέγοντας πως την ενάλια έρευνα στα Αντικύθηρα δεν την κάνει η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή αλλά η διεθνής επιστημονική ομάδα της ARGO με την τεχνογνωσία του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης, υπό την εποπτεία της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σύμφωνα με ανάρτηση δε στην ιστοσελίδα της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας που έκανε την χορηγία για την ενάλια αυτή έρευνα, το έργο αυτό αποτέλεσε την πρώτη επιστημονική μελέτη του ναυαγίου. Περιελάμβανε τις πλέον προηγμένες υποβρύχιες τεχνολογίες, που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελούντο από ρομποτικά συστήματα χαρτογράφησης του βυθού, έως και ένα νέο Ατμοσφαιρικό Σύστημα Κατάδυσης που ονομάζεται EXOSUIT.

Την ίδια στιγμή η επίγεια ανασκαφή όχι απλά δεν έτυχε στήριξης από το Ελληνικό κράτος αλλά όπως μας επεσήμανε ο Άρης Τσαραβόπουλος η υπεύθυνη της εφορείας αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων τον προέτρεψε προφορικά να αναζητήσει την κάλυψη μιας ξένης αρχαιολογικής σχολής. Κάτι το οποίο δεν δέχθηκε. Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να επικοινωνήσουμε μαζί της, κάτι τέτοιο δεν κατέστει εφικτό καθώς κανείς δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματά μας.

Λίγο έλειψε μάλιστα να μην ενταχθεί καν στο πρόγραμμα δράσης του 2015. Ευτυχώς για την ανασκαφή στο «Κάστρο Αντικυθήρων» φαίνεται πως η παρέμβαση του Δημάρχου των Κυθήρων προς την αρμόδια υπηρεσία ήταν καταλυτική μιας και κατέστησε γνωστή, με σχετική επιστολή του, την σημασία που έχει η επίγεια αυτή ανασκαφή για την οικονομία και την κοινωνία του νησιού στην οποία σημειώνει μεταξύ άλλων πως : «η κατασκήνωση λειτουργεί στηριζόμενη σε ένα μοντέλο συνεργατικής αυτοδιαχείρισης, η ανασκαφή διεξάγεται κατά το καθιερωμένο επιστημονικό πρωτόκολλο, όλο το νησί ζει και αναπνέει δορυφορικά προς την αρχαιολογική αποστολή αλλά και το ίδιο το όνομα του νησιού παραμένει ζωντανό και αινιγματώδες στην διεθνή επιστημονική κοινότητα».

Με έγγραφο της 24ης Απριλίου 2015 της εφορείας αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιά και Νήσων γνωστοποιήθηκε στο Άρη Τσαραβόπουλο ότι η ανασκαφή της οποίας προΐσταται έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δράσης του 2015.

Όπως μας επεσήμανε ο επικεφαλής της επίγειας ανασκαφής, έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη συμβολή της αρχαιολογικής έρευνας στη βιώσιμη ανάπτυξη των απομονωμένων νησιών της χώρας
------------------------------------
Πηγή:  koutipandoras.gr
------------------------------------