Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Γ. Βαρουφάκης: «Αυτή είναι η πρότασή μας για τον Φ.Π.Α.»

Την πρόταση της Ελληνικής πλευράς για τον ΦΠΑ - η οποία μάλιστα τυγχάνει θετικής αποδοχής από Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως επισήμανε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών - παρουσίασε ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο Star και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Βαρουφάκης σε άλλα σημεία της συνέντευξής του έκανε λόγο για συμφωνία «θέμα βδομάδας», απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ενώ μιλώντας για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Ο.Τ.Α. α' και β' Βαθμού στην ΤτΕ τόνισε, πως ήταν κάτι που θα γινόταν «ακόμη κι αν δεν είχαμε πρόβλημα ρευστότητας».


Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και... οι παραπολιτικές απαντήσεις του για, τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, τον αν. Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και προσφάτως συνδιαπραγματευτή με τους δανειστές, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τον ίδιο...

"Τρεις συντελεστές ΦΠΑ έχει η πρόταση μας" 
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα αλλάξει τίποτα στον ΦΠΑ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι, «μας πιέζουν οι δανειστές να αλλάξουμε τους συντελεστές». 
«Το 23% είναι ανόητο... Η πρόταση μας μιλά για μείωση συντελεστών. Ο ένας θα είναι στο 6,5% για φάρμακα, τρόφιμα, βιβλία και ο άλλος στο 15% για πληρωμές με πλαστικό χρήμα. 

Όποιος πληρώνει με μετρητά θα πληρώνει ΦΠΑ 18%» εξήγησε, επισημαίνοντας ότι αρχικά υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους εταίρους.
«Στόχος μας είναι η απόδοση του ΦΠΑ, να γίνεται αυτόματα στην εφορία», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

"Είμαστε κοντά σε συμφωνία" 
«Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, εκτιμώντας μάλιστα ότι, είναι «θέμα εβδομάδας».
«Έπρεπε να είχαμε κλείσει την διαπραγμάτευση στα μέσα Μαρτίου» είπε με νόημα. 

"Δεν επιθυμούμε την ρήξη" 
Ο «τσάρος» της Ελληνικής οικονομίας ξεκαθάρισε, πως η ρήξη με τους εταίρους δεν είναι στα σχέδια της Ελληνικής κυβέρνησης. 
«Η ρήξη ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα μας. Δεν σκεφτόμαστε τη ρήξη, αλλά ούτε μια μη βιώσιμη συμφωνία. Ούτε εμείς θέλουμε την ρήξη, ούτε οι άλλοι» τόνισε, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του, σχετικά με το "Κούγκι" και τον "καλόγερο Σαμουήλ", ο Υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι ανάλογο με τους εταίρους. 

«Με θλίβει που κάποιοι χρησιμοποιούν σύμβολα της Ελληνικής επανάστασης και τα διασύρουν για να δικαιολογήσουν μνημονιακές πολιτικές» πρόσθεσε. 
«Ούτε εμείς, είμαστε έτοιμοι για ρήξη, αλλά ούτε και η άλλη πλευρά είναι έτοιμη για ρήξη» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε δύο φορές «εντός Ευρωζώνης δύο φορές μέσα στο 2012», δίνοντας ως παράδειγμα το PSI.

"Τρία τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης" 
Τρία είναι τα βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης: Το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό, όπως είπε ο Υπουργός, ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο αγκάθι» το ασφαλιστικό. 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, στα εργασιακά οι δανειστές ζητούν «μαζικές απολύσεις».

"Θα μεταφέραμε τα αποθεματικά των Δήμων στην ΤτΕ ακόμη και αν δεν είχαμε πρόβλημα ρευστότητας" 
Μιλώντας για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και των Περιφερειών σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Υπουργός υποστήριξε ότι, η Ελλάδα κάνει ότι και οι εταίροι της.  
«Είναι μία μέθοδος με την οποία καταφέραμε να διαχειριστούμε την ικανότητα του κράτους να πληρώνει τους δανειστές, αλλά ακόμη και να μην είχαμε πρόβλημα ρευστότητας, θα το κάναμε» πρόσθεσε.

"Θα πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις" 
Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι, θα πληρωθούν κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις στο τέλος του μήνα, τονίζοντας ότι αποτελούν «ιερές μεταβλητές» για την Κυβέρνηση. 

Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι, «στις 12 Μαΐου δεν ξέραμε αν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε την δόση του ΔΝΤ», τονίζοντας πάντως πως, ο ίδιος προτιμά να μην πληρωθεί το ΔΝΤ, παρά να μείνουν απλήρωτοι συνταξιούχοι και μισθωτοί. «Εάν έχουμε το δίλημμα να πληρώσουμε έναν δανειστή, που αρνείται να υπογράψει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία με εμάς ή έναν συνταξιούχο, εμείς θα πληρώσουμε τον συνταξιούχο» τόνισε, ενώ κάλεσε τους δανειστές «να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της ασφυξίας».

"Δεν θα χρεοκοπήσουμε"
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι, η Χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, ενώ στο ερώτημα γιατί δεν δόθηκε στη Βουλή η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, «όταν θα φέρουμε τη  νέα συμφωνία, θα την πάμε στο Κοινοβούλιο».
«Η δικιά μας συμφωνία, σε αντίθεση με το "mail Χαρδούβελη", δεν θα έχει υφεσιακά μέτρα», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

"Πρέπει να μπει τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις" 
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι, οι περικοπές των συντάξεων δεν είναι μεταρρύθμιση, τόνισε όμως ότι, θα πρέπει να «μπει τάξη» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.  
«Χρειάζεται εξορθολογισμός των Ταμείων» συμπλήρωσε και ολοκλήρωσε: 
«Θέλουμε χειρουργική επέμβαση στο ασφαλιστικό και όχι την λογική του χασάπη».

"Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε φέτος τον ΕΝ.Φ.Ι.Α." 
Αναφερόμενος στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., ο κ. Βαρουφάκης τον χαρακτήρισε «αποκρουστικότατο» και διαβεβαίωσε ότι, «η κυβέρνηση θα τον αλλάξει, με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας». 
«Θα προσπαθήσουμε και φέτος να αλλάξουμε τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.» τόνισε, λέγοντας, πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει με την έκτακτη εισφορά. 
«Όταν κλείσουμε την διαπραγμάτευση, θα ανατρέψουμε τις αδικίες στη φορολογία» πρόσθεσε.

"Ούτε μία φορά δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ"
Ο Υπουργός αποκάλυψε ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας πως δεν είναι όλοι οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του, απέναντι του.
«Ποτέ δεν ήθελα να είμαι Υπουργός» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

"Έχουμε φάει ψωμί και αλάτι με τον Στουρνάρα" 
Αναφερόμενος στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή τον "πόλεμο" του τελευταίου με την Κυβέρνηση, είπε: «Είμαστε φίλοι από το Πανεπιστήμιο. Έχουμε φάει ψωμί και αλάτι μαζί».

"Με τον Τσακαλώτο είμαστε αυτοκόλλητοι" 
Κληθείς να σχολιάσει παλιότερες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή Υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα «λάθη» της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε αρχικά πως, «με τον Ευκλείδη είμαστε αυτοκόλλητοι» και αναφέρθηκε στο παρασκήνιο της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πριν την 20η Φεβρουαρίου, εκτιμώντας πως «αν είχαμε απαιτήσει τότε λεφτά, η απάντηση θα ήταν όχι». 

"Εξαιρετικές οι σχέσεις μου με τον κ. Σόιμπλε" 
Μιλώντας για τη στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να μας θέλει εκτός Ευρωζώνης, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως, οι συζητήσεις του με τον κ. Σόιμπλε, έχουν πολύ μεγάλη σημασία. «Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και εγκάρδιες συζητήσεις», είπε, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει στο αν ο Γερμανός ομόλογος του, του έχει προτείνει Grexit. 

Ο Υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι, «δεν μας έχουν γίνει προτάσεις για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ».
-------------------------------------------
Πηγή: star.gr
-------------------------------------------