Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

"Ο Δήμαρχος Κυθήρων με σθένος μπροστά στον Ανώτατο Άρχοντα της Χώρας ζητεί την επαναφορά της Εγχωρίου Περιουσίας στην Ελαφόνησο"

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου σε Αντικύθηρα και Κύθηρα ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ε. Χαρχαλάκης δεν δίστασε να θέσει στον πρώτο πολίτη της Χώρας το θέμα της τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων της Εγχωρίου Περιουσίας των Κυθήρων και για πρώτη φορά έθεσε το θέμα της υπαγωγής της Ελαφονήσου στο θεσμό αυτό που θα απέκλειε οιαδήποτε μελλοντική διεκδίκηση από οιοδήποτε τύπου ΤΑΙΠΕΔ η άλλο τι παρόμοιο και ως εκ τούτου την απόλυτη ανεξαρτησία και κυριότητα με μη δυνατότητα προσβολής της.



Συγκεκριμμένα ο Δήμαρχος στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
"Μία από τις σημαντικότερες ιδιαιτερότητες των Κυθήρων – κατά τη γνώμη μου η πλέον σημαντική – που πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε ως μείζον ιστορικό, κοινωνικό, νομικό και πολιτιστικό μας κεκτημένο είναι αναμφίβολα το αυτοδιοίκητο και αυτεξούσιο των τοπικών μας πόρων. Και αναφέρομαι φυσικά στο γνωστό σε εσάς κ. Πρόεδρε μοναδικό θεσμό της Εγχωρίου ή σωστότερα της Επιχωρίου Περιουσίας.

Η σημασία του θεσμού αυτού για το νησί είναι τεράστια. Όχι τόσο λόγω της ύπαρξης του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ της Εγχωρίου Περιουσίας, ούτε επειδή το Δημόσιο αντιμετωπίζεται στο νησί μας νομικά ως ιδιώτης, αλλά κυρίως επειδή η περιουσία αυτή αποτελεί περιουσία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή τοπικό πόρο και στοιχείο ανάπτυξης, διατηρεί το συνταγματικό απαραβίαστο ως τέτοια, και ανήκει στον Κυθηραϊκό Λαό, εκ του οποίου πηγάζει και εις τον οποίον πρέπει να αποδίδεται.

Οφείλουμε μια μεγάλη τιμή και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προγόνους μας που διατήρησαν τον θεσμό αυτό, στον ιστορικό νομοθέτη που τον συνέλαβε ως νομική ιδέα και σκέψη και σε όσους διαχρονικά έθεσαν όρια και άμυνες σε κάθε προσπάθεια αποδυνάμωσής του και αναμένουμε να ολοκληρωθεί σύντομα το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την Εγχώριο Περιουσία που έχει καθυστερήσει από το 2010. 

Και επειδή σήμερα το απαιτεί η ιστορικότητα της ημέρας, δεν μπορώ να μην εκφράσω την αγωνία μου προκειμένου να ολοκληρωθεί το ιστορικό χρέος προς τον θεσμό της Εγχωρίου Περιουσίας των Κυθήρων και να συμπεριληφθεί στη δικαιοδοσία της και το γειτονικό νησί της Ελαφονήσου που μέχρι το 1850 αποτελούσε τμήμα των Επτανήσων – ξεχασμένο ωστόσο όπως και η νήσος Σαπιέντζα από τις Επτανησιακές Συνθήκες – και ανήκε στην Επιχώριο Περιουσία των Κυθήρων, ενώθηκε δε με την Ελλάδα 14 έτη νωρίτερα από τα υπόλοιπα Επτάνησα για συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους.

Πρόκειται για μια ιστορική και νομική εκκρεμότητα που οφείλουμε να αποκαταστήσουμε. Η παρουσία σήμερα εδώ και του συναδέλφου Δημάρχου της Ελαφονήσου αυτό ακριβώς καταδεικνύει."






------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------