Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ο ΚΥΘΗΡΑ'Ι'ΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΧΟΡΩΔΙΑ ''ΚΕΥΘΟΣ'' ΣΤΟΝ ''ΠΑΡΝΑΣΣΟ''

Για δεύτερη συνεχή χρονιά,ο Κ.Σ.Α  προσκάλεσε την χορωδία ''Κεύθος'' των Κυθήρων,για μια κορυφαία εκδήλωση στην κεντρική αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου ''Παρνασσός'' στην Αθήνα.
    
Η πρώτη φορά ήταν τον Ιούλιο του 2014,όταν ο Κ.Σ.Α με τα άλλα Επτανησιακά Σωματεία της Αθήνας,οργάνωσαν τη μεγάλη εκδήλωση στο Ηρώδειο,για τα 150 χρόνια(1864-2014),από την ένωση της Επτανήσου.

    
Τότε τα Κύθηρα μπήκαν στο Ηρώδειο, χάρη στην πολύμηνη προετοιμασία της χορωδίας ''Κεύθος'' και στις άοκνες προσπάθειες του Μαέστρου κ.Τίμου Λιγνού.


 Τώρα η χορωδία ''Κεύθος'' ανταποκρίθηκε και πάλι στην προσκληση του Κ.Σ.Α και ήλθε στην Αθήνα, για μια εκδήλωση αφιερωμένη σε Κυθηρίους καλλιτέχνες και δημιουργούς, τον Αττίκ (που ως γνωστόν είναι Κυθήριος εκ μητρός), το Νίκο Φατσέα από τα Φατσάδικα Κυθήρων, το Γιάννη Πρινέα από τα Μητάτα Κυθήρων και τον Παναγιώτη Λευθέρη από το Λιβάδι Κυθήρων.
    
Χρειάσθηκε ξανά πολύμηνη προετοιμασία αλλά το αποτέλεσμα στις 9 Μα'ί'ου το βράδυ ήταν εξαιρετικό. Για μιά ακόμη φορά φάνηκε, ότι η χορωδία ''Κεύθος'' έχει μέλη με ξεχωριστές ικανότητες, με ταλέντο και ευαισθησία. 




Τα τραγούδια που ερμήνευσαν άψογα,μπορεί να μην είναι πολύ της μόδας, είναι όμως αθάνατα, άφησαν εποχή και συγκινούν ιδιαίτερα εμάς τους μεγαλύτερους.
     
Μπορεί κανείς να ξεχάσει τα τραγούδια ''Για μας κελαηδούν τα πουλιά'' και ''Γύρισε σε περιμένω γύρισε'' του Νίκου Φατσέα;
     
Μπορεί κανείς να ξεχάσει τα ''Νιάτα'' και ''Μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες'' του Αττίκ;  ή  ''Το τρεχαντήρι'' που εμπνεύσθηκε και έγραψε στο Καψάλι;
     
Μπορεί κανείς να ξεχάσει το ''Ριρή-Ριρίκα'' και το ''Πίτσα-Πιπίτσα'' του  Γιάννη Πρινέα;
    
Αλλά και το μικρό δείγμα του συγχρόνου μας και πολλά υποσχομένου Παναγιώτη Λευθέρη που παρουσίασε η χορωδία, και χειροκροτήθηκε θερμά.
    
Στις 9 Μα'ί'ου 2015 , στην κεντρική αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου ''Παρνασσός'' στην Αθήνα, τα 350 άτομα που βρεθήκαμε εκεί, απολαύσαμε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι, που μας γύρισε αρκετές δεκαετίες πίσω.
    
Οφείλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε αυτούς που μας το προσέφεραν.












---------------------------------------
Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος
---------------------------------------