Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Λήμνος: Ψήφισμα σωματείων για τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες!

Τα οξυμένα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου αναδεικνύονται σε ψήφισμα σωματείων και φορέων των νησιών προς τον υπουργό Ναυτιλίας και το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Το ψήφισμα υπογράφουν: Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Σωματείο Οικοδόμων, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και Παλλημνιακή Επιτροπή της ΠΑΣΥ.


Το ψήφισμα αναφέρει:

«Εδώ και τρεις μήνες η συγκυβέρνηση άλλαξε, αλλά τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου παραμένουν.

Παραμένει και οξύνεται το πρόβλημα των υπέργηρων - υποσυντήρητων πλοίων άνω των 35 ετών, τύπου "Ταξιάρχη" με συχνές βλάβες, καθυστερήσεις και μεγάλους κινδύνους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Την ίδια ώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεσμευμένη με τα εφοπλιστικά συμφέροντα, χρηματοδοτεί τη ΝΕΛ και τις άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες με κρατικές επιδοτήσεις από τη φοροληστεία του λαού.

Οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας για μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις και τη σύνδεση της εξόφλησης των δεδουλευμένων μισθών των ναυτεργατών με την κρατική χρηματοδότηση στις ακτοπλοϊκές εταιρείες αποτελούν πρόκληση για τους ναυτεργάτες, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, να καλύψουν καθημερινές στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Η αντιναυτεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην ίδια ρότα των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αφήνει τα νησιά μας χωρίς πλοία, τους ναυτεργάτες χωρίς δουλειά, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα τόσο στη μετακίνηση των επιβατών όσο και στον εφοδιασμό με προϊόντα τα νησιά μας.

Η ζωή επιβεβαιώνει ότι όσο διατηρείται η εξουσία της αστικής τάξης, όσο τα πλοία είναι στα χέρια των εφοπλιστών, όσο η ανάπτυξη της οικονομίας και της ναυτιλίας έχουν κριτήριο το κέρδος, τα νησιά θα παραμένουν χωρίς καράβια και οι ναυτεργάτες χωρίς μισθούς.

Η κατεύθυνση της νομικής διεκδίκησης για την έκπτωση της ΝΕΛ από τις γραμμές των νησιών μας, που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την πρόσφατη σύσκεψη των φορέων, δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, αφού όλο το νομοθετικό πλαίσιο, που δίνει το δικαίωμα στις εφοπλιστικές εταιρείες να δρομολογούν υπέργηρα πλοία όποτε θέλουν και με όποιες τιμές εισιτηρίων θέλουν, παραμένει.

Η ελπίδα βρίσκεται στους συντονισμένους αγώνες των νησιωτών και των ναυτεργατών.

Η πάλη για αποκλειστικά Κρατικό, Ενιαίο Φορέα Μεταφορών, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι τα συμφέροντα των εφοπλιστών, παραμένει επίκαιρη.
Απαιτούμε:

  •     Απρόσκοπτη, καθημερινή σύνδεση της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου με την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και με τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου για όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  •     Επαναφορά του δρομολογίου της Θεσσαλονίκης.
  •     Μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50%.
  •     Δωρεάν εισιτήρια για ανέργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (φοιτητές, συνταξιούχους, ΑΜΕΑ).
  •     Οι έλεγχοι της αξιοπλοΐας των πλοίων και η έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών να γίνεται με κρατική ευθύνη και τη συμμετοχή των ναυτεργατών, των ναυτεργατικών σωματείων, που θα ενισχύουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  •     Κατάργηση του άρθρου 82 του ν. 4316/2014 (ΦΕΚ 270Α/24/12.2014) που επιτρέπει στα υπέργηρα - υποσυντήρητα άνω των 35 χρόνων πλοία να εκτελούν ταξίδια στην ακτοπλοΐα, παρότι παραβιάζουν κατάφωρα και αυτούς ακόμα τους ανεπαρκείς κανόνες αξιοπλοΐας, θέτοντας σε αυξημένους κινδύνους τη ζωή επιβατών και ναυτεργατών.
  •     Να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένοι μισθοί σε όλους τους ναυτεργάτες και σε όλους τους εργαζόμενους.
  •     Υπεράσπιση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των ναυτεργατών.
  •     Κατάργηση του αφορολόγητου των εφοπλιστών, αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου με 45%.
  •     Κατάργηση των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων απειθαρχία στην εφαρμογή και πάλη για την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, επιβάλλουν αβάσταχτη φορολογία και καταργούν θεμελιακά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  •     Αποκλειστικά δημόσια ασφαλή λιμάνια και αεροδρόμια στην υπηρεσία του λαού.
  •     Κατάργηση των νόμων που ιδιωτικοποιούν τα λιμάνια, τα ναυπηγεία, τα αεροδρόμια».
--------------------------
Πηγή: 902.gr
--------------------------