Σάββατο 23 Μαΐου 2015

ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Σοκ: Τουριστικοί πράκτορες ζητούν από Ελληνες ξενοδόχους να υπογράψουν «ρήτρα χρεοκοπίας»

Σοκ για την ελληνική οικονομία, και ειδικά για τον ελληνικό τουρισμό, προκαλούν οι πληροφορίες ότι τουριστικοί παράγοντες του εξωτερικού ζητούν από τους Ελληνες να υπογράψουν «ρήτρα χρεοκοπίας». Συγκεκριμένοι, ξένοι τουριστικοί πράκτορες ζητούν από ξενοδόχους στη χώρας μας να υπογράψουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για όλα τα ενδεχόμενα.



Από τη χρεοκοπία της Ελλάδας μέχρι το ενδεχόμενο Grexit ή αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ξένος διοργανωτής συνεδρίου στην Ελλάδα έχει το δικαίωμα -μέσω της ρήτρας χρεοκοπίας- να μην πληρώσει αποζημίωση σε περίπτωση που κάποιο οικονομικό γεγονός θα οδηγήσει σε ακύρωση της εκδήλωσης. Επίσης, οι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών ζητούν από τους Ελληνες περαιτέρω διασφαλίσεις στην περίπτωση που η Ελλάδα τεθεί εκτός ευρωζώνης. Τέλος, βάζουν συγκεκριμένους όρους στα συμβόλαια που σχετίζονται με τις κυοφορούμενες αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά και γενικότερα στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Οι απαιτήσεις των ξένων έρχονται σε συνέχεια άλλων προς Ελληνες επιχειρηματίες που τους ζητούν να πληρώσουν σε μετρητά τα προϊόντα που αγοράζουν από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, για την εισαγωγή πρώτων υλών από χώρες του εξωτερικού οι προμηθευτές ζητούν να πληρώνονται άμεσα, με ρευστό και όχι με επιταγές ή σε δόσεις καθώς φοβούνται ελληνική χρεοκοπία.
--------------------------
Πηγή: Ημερησία
--------------------------