Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ομιλία κ. Σπύρου Σπυρίδωνα στην θεματική ημερίδα της ΝΔ στην Πάτρα με θέμα την Μετανάστευση

Κυρίες και κύριοι,
       Βρίσκομαι σήμερα εδώ, ως εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ, για την Μετανάστευση, Ασφάλεια και Ιθαγένεια, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με την ιδιότητα του Συμβούλου του αλλά και του Μέλους της αρμόδιας επιτροπής  (CIVEX) για την μετανάστευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών (CoR).

Σας μεταφέρω λοιπόν τον θερμό χαιρετισμό του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, που μόλις τρεις μέρες πριν, πήρε την πρωτοβουλία να ανακοινώσει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της μετανάστευσης. 



Τα 10 σημεία του Σχεδίου Δράσης που Ανακοίνωσε, και υιοθετήθηκαν χθες από την Σύνοδο Κορυφής, αγκαλιάστηκαν θερμά από όλα τα αδελφά κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και οδηγούν σε τριπλασιασμό των πόρων, που θα διαθέσει η Ευρώπη για την μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων της.

Σε λίγες μέρες από τώρα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα ανακοινώσει τη Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση και την Ασφάλεια.

Με αυτό τον τρόπο, η Ευρώπη αποκτά για πρώτη φορά, ολιστική, προληπτική και βιώσιμη πολιτική για ένα ζήτημα που έχει ζωτική σημασία για την Ευρώπη και την πατρίδα μας.

Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι η πρώτη Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ, έχει  ως κεντρικό θέμα μία από τις πλέον σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ενωμένη Ευρώπη σήμερα. Την πρόκληση της μετανάστευσης.
Για εμάς τους Έλληνες η μετανάστευση είναι μία πραγματικότητα άρρηκτα δεμένη με τον πολιτισμό και την ιστορία μας.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είμαστε ένας λαός που η μετανάστευση είναι μέρος του πολιτισμού μας, ένα έθνος που αποίκισε την Μεσόγειο και βρέθηκε σε όλες τις γωνιές του κόσμου, δημιουργώντας και αριστεύοντας.

Σήμερα όμως, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι διαφορετική.

Από την μία πλευρά, εξαιτίας της πολυδιάστατης κρίσης η Χώρα αιμορραγεί από την απώλεια ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή εκπαίδευση που αναζητώντας μια καλύτερη τύχη ξενιτεύεται, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία σε οικονομίες άλλων χωρών,

ενώ από την άλλη είμαστε λόγω γεωγραφικής θέσης, μία από τις πύλες της Ευρώπης για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών από την Ασία και την Αφρική.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα μας, όπως και όλες οι χώρες της Μεσογείου, έχουν ήδη υπερβεί τα όρια αντοχής τους.

Δεν μπορούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν μία παγκόσμια πρόκληση, ένα ζήτημα που ξεπερνά τις αντοχές και τις δυνατότητες του εθνικού κράτους.

Την ίδια στιγμή, η τραγωδία που συνέβη στις 19 Απριλίου, προσβάλλει τον πολιτισμό μας, και ακυρώνει στην πράξη τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ποτέ δεν πρόκειται να ανασχέσουμε τη δύναμη του ανθρώπου όταν αναζητά μία καλύτερη ζωή, ασφάλεια για αυτόν και την οικογένεια του. Πολύ δε περισσότερο τον απελπισμένο που ζητά να ξεφύγει, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή του, ακόμα και για μία χείμερα.

Όσο υπάρχουν κραυγαλέες ανισότητες,  σύγκρουση και κρίση θα υπάρχει και ανθρώπινη μετανάστευση.

Για την Ευρώπη, για την Ενωμένη Ευρώπη, η πρόκληση είναι να ανταποκριθεί με οργανωμένο, συστηματικό και προληπτικό τρόπο απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα μετανάστευσης που φτάνουν στις ακτές μας.

Τείχη και σύνορα στην ανθρώπινη θέληση δεν μπορούμε να υψώσουμε.

Μπορούμε όμως να χτυπήσουμε προληπτικά και στοχευμένα το εγκληματικά δίκτυα των διακινητών.

Μπορούμε να διαφυλάξουμε καλύτερα τα κοινά μας ευρωπαϊκά σύνορα, με περισσότερους πόρους και μέσα.

Μπορούμε να δράσουμε στις χώρες όπου δημιουργείται το πρόβλημα και ξεκινάει η εκμετάλλευση των συνανθρώπων μας.

Να ασκήσουμε περισσότερη πίεση στις χώρες που περνούν τα μεταναστευτικά κύματα, κι εκείνες με την σειρά τους να ασκήσουν πιο αποτελεσματικό έλεγχο.

Να οργανώσουμε προγράμματα μετεγκατάστασης για πρόσφυγες σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και να ενισχύσουμε περισσότερο το πρόγραμμα επαναπατρισμού.
Να επανεξετάσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας τις δυνατότητες βελτίωσης της συνθήκης του Δουβλίνου.

Μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε, επιτέλους  μία ενιαία και βιώσιμη ευρωπαϊκή πολιτική για την παγκόσμια πρόκληση της μετανάστευσης.

Και αυτό ακριβώς κάνουμε Φίλες και Φίλοι.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης ανακοινώσαμε προχθές τα 10 σημεία του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης που συνιστά από εδώ και πέρα την ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση.

Αλλάζουμε σελίδα.

Χθες στην Σύνοδο Κορυφής τα κράτη-μέλη ανταποκρίθηκαν θετικά στο Σχέδιο της Επιτροπής και αποφάσισαν την ενίσχυση των πόρων και των μέσων που θα έχει από εδώ και πέρα η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε.

Η χώρα μας θα ενισχυθεί με πόρους, μέσα και υποδομές και κυρίως, θα αποτελέσει μέρος ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Σχεδίου που ως αποστολή θα έχει:
  • Να μην υπάρχει  ευρωπαϊκή  χώρα που θα είναι  αποθήκη ψυχών.
  • Να μην ξαναγίνει η Μεσόγειος θάλασσα ο τάφος απελπισμένων ανθρώπων.   
  • Να μετατρέψουμε την μετανάστευση μέσα από όρους και κανόνες, από πρόβλημα σε παράγοντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
  • Κλείνοντας επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η Ευρώπη προχωρά σχεδιάζοντας την πολιτική που θα εφαρμόσει για την μετανάστευση, όπως και για κάθε θέμα που αφορά τα κράτη μέλη της και τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη.
  • Μέλημα της Χώρας μας πρέπει να είναι η ουσιαστική συμμετοχή των εκπροσώπων  μας σε όλα τα επίπεδα στους σχεδιασμούς αυτούς και η ανάδειξη τυχόν ιδιαιτεροτήτων  που χρήζουν ιδιαίτερων πολιτικών.
  • Η ασφαλής πορεία της Ελλάδας που συνοδεύεται με προοπτική είναι μόνο μέσα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.
  • Κάθε άλλη σκέψη θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απομόνωση και στο περιθώριο.
  • Η Ελλάδα χρειάζεται μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της,
  • και θα διασφαλίσει στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, την θέση που επιβάλλει η ιστορία της, ο πολιτισμός της και το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της.
  • Μια κυβέρνηση που θα θέσει το χρέος για την πατρίδα πάνω από οφίτσια και κομματικά οφέλη.
-------------------------------
ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ