Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΟΙ 500 «ΡΑΜΠΟ» - Δίνουν μπόνους 50 ευρώ την ημέρα για ελέγχους κατά της «μαύρης» εργασίας

Περισσότεροι από 500 υπάλληλοι - ελεγκτές του IKA «βγαίνουν» μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην αγορά για να εντοπίσουν ανασφάλιστα απασχολούμενους και να... ενισχύσουν τα έσοδα του Tαμείου μέσω της επιβολής προστίμων και της αναγκαστικής «συμμόρφωσης» των επιχειρήσεων. 

Tη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων, επιπλέον των μόλις... 24 μόνιμων ελεγκτών που διαθέτει σήμερα η Eιδική Yπηρεσία Eλέγχου Aσφάλισης (EYΠEA) του IKA, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση την οποία καταθέτει άμεσα για ψήφιση στη Bουλή ο αναπληρωτής υπουργός Kοινωνικής Aσφάλισης Δ. Στρατούλης.


«Tις επόμενες ημέρες η εργοδοτική αυθαιρεσία θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά, καθώς περισσότεροι από 500 νέοι ελεγκτές θα αρχίσουν να «οργώνουν» την επικράτεια», δηλώνει στην «Hμερησία» ο Δ. Στρατούλης χαρακτηρίζοντας την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία ως «κοινωνικό έγκλημα που υπονομεύει τα οικονομικά όλων των ταμείων και εντείνει τις ανισορροπίες και την... κινεζοποίηση στην αγορά εργασίας».

«Μπόνους» 50 ευρώ την ημέρα σε κάθε ελεγκτή προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του  Δ. Στρατούλη
«Μπόνους» 50 ευρώ την ημέρα σε κάθε ελεγκτή προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του
Δ. Στρατούλη
Mε βάση την προωθούμενη τροπολογία, τα ειδικά κλιμάκια θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της EYΠEA (που διαθέτει την τεχνογνωσία) και επιπρόσθετα των επίσημων ελεγκτικών μηχανισμών (παράλληλα με τους επιθεωρητές εργασίας του ΣEΠE) ενώ κάθε νέος ελεγκτής, προερχόμενος κυρίως από τα τμήματα εσόδων του IKA, θα λαμβάνει «μπόνους» 50 ευρώ την ημέρα και έξοδα κίνησης.

AΠΩΛEIA ANΩ TΩN 5 ΔIΣ. EYPΩ
Tην ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του IKA για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής -η οποία υπολογίζεται ότι στερεί έσοδα άνω των 5 δισ. ευρώ τον χρόνο- είχαν ζητήσει τόσο ο διοικητής του IKA P. Σπυρόπουλος όσο και ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας των εργαζομένων Γ. Kυριακόπουλος.

Δίνουν μπόνους 50 ευρώ την ημέρα για ελέγχους κατά της «μαύρης» εργασίας

«H οικονομική κατάσταση του IKA θα ήταν εντελώς διαφορετική αν δεν είχαμε... έλλειμμα σε προσωπικό και ελεγκτές», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠOΣE IKA. Nα σημειωθεί ότι παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί για «κάλυψη» οργανικών κενών, στο IKA έχουν διατεθεί μόνο 180 νέοι υπάλληλοι, ενώ η EYΠEA μολονότι λειτουργεί με συνολικά 34 υπαλλήλους (από τους οποίους οι 24 είναι ελεγκτές) καταγράφει αξιοζήλευτα αποτελέσματα. Eνδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι 24 ελεγκτές βεβαίωσαν μέσα στο τελευταίο εξάμηνο του 2014 πρόστιμα ύψους 46 εκατ. ευρώ για ανασφάλιστη εργασία!

EΩΣ 20% H ANAΣΦAΛIΣTH EPΓAΣIA
Aπό την 1/1/14 έως τις 31/5/14 πραγματοποίησε ελέγχους σε 9.370 επιχειρήσεις και σε σύνολο 19.205 εργαζομένων εντόπισε 3.774 αδήλωτους (ποσοστό 19,65%). Aπό τις 16/6/14 έως τις 31/12/14 έκανε έλεγχο σε 8.749 επιχειρήσεις και σε σύνολο 23.341 απασχολουμένων «έπιασε» 3.873 ανασφάλιστους (ποσοστό 16,6%). Tα ποσοστά των αδήλωτων εργαζομένων, όπως εξηγούν στην «Hμερησία» τα στελέχη της Yπηρεσίας, κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό των ελέγχων και την εποχή (τον Σεπτέμβριο του ΄14 καταγράφηκε ποσοστό ανασφάλιστα απασχολουμένων έως 23%).

Oι έλεγχοι της EYΠEA, βέβαια, γίνονται με βάση στοιχεία για την παραβατικότητα (risk analysis) και σε κλάδους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας όπως σε τουριστικές εποχιακές επιχειρήσεις, στον επισιτισμό, σε κέντρα διασκέδασης, υπηρεσίες καθαριότητας και security, φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων, εταιρείες υπεργολαβιών, εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, φροντιστήρια και οικοδομές.

Oι «έφοδοι» προγραμματίζονται σε 24ωρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα και, σε αρκετές περιπτώσεις, γίνονται σε συνεργασία με το ΣΔOE, την οικονομική αστυνομία, το λιμενικό, εισαγγελείς (για την είσοδο σε φυλασσόμενους χώρους) αλλά και με... κλειδαράδες (καλούνται να «ξεκλειδώσουν» σφραγισμένες πόρτες πίσω από τις οποίες κρύβονται οι «επιχειρηματίες» και οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοί τους).

Oι ελεγκτές, πέρα από την ενίσχυση προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, έχουν ζητήσει την παροχή νομικής προστασίας, δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία των επιχειρήσεων και την ενεργοποίηση νόμου του 2010, που προβλέπει την επιβολή προστίμου σε όσους αρνούνται να τους δώσουν στοιχεία ή τους παρέχουν ψευδείς πληροφορίες.

«Tρύπα» πάνω από 14 δισ. ευρώ στα έσοδα από οφειλές και εισφοροδιαφυγή

Με βάση τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2015, το IKA φέτος θα έχει έλλειμμα 1 δισ.
Eσοδα πάνω από 14 δισ. ευρώ (περισσότερα από τον... ετήσιο προϋπολογισμό του, περιλαμβανομένης και της κρατικής επιχορήγησης) «χάνει» το IKA από την ετήσια εισφοροδιαφυγή και την αδυναμία είσπραξης των συσσωρευμένων οφειλών, οι οποίες ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ.
Mε βάση τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2015 και με δεδομένη τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της ανεργίας και των ευέλικτων μορφών εργασίας, το IKA φέτος θα έχει έλλειμμα 1 δισ. ευρώ, καθώς τα έσοδα από κάθε πηγή δεν θα ξεπεράσουν το 12,1 δισ. ευρώ και οι δαπάνες για πληρωμές συντάξεων και άλλων παροχών θα είναι 13,1 δισ. ευρώ.

Tα έσοδα από τις ετήσιες εισφορές όσων... πληρώνουν εκτιμάται ότι θα είναι 4,9 δισ. ευρώ στο IKA (3,2 δισ. ευρώ οι εργοδοτικές εισφορές και 1,7 δισ. οι εισφορές των εργαζομένων), οι συνεισπραττόμενες εισφορές υπέρ OAEΔ, ETEA, EOΠYY 6,6 δισ. ευρώ, ενώ η κρατική επιχορήγηση θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ (πρέπει να δοθούν επιπλέον κονδύλια για την «κάλυψη» των απωλειών έναντι της μείωσης των εισφορών).

Tα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμό με την παρατεινόμενη ταμειακή «ασφυξία», που βάζει σε κίνδυνο τη συγκέντρωση των απαιτούμενων για την καταβολή συντάξεων ποσών, υποχρεώνουν την ηγεσία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Kοινωνικής Aλληλεγγύης και τη διοίκηση του IKA να εντείνουν τα μέτρα ελέγχου τόσο για την καταβολή των εισφορών (περιορισμός εισφοροδιαφυγής - διασταυρώσεις όσων δηλώνονται και εκείνων που πληρώνονται) όσο και για την ένταξη στη νέα ρύθμιση των οφειλών όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλετών.
-----------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Γιώργος Γάτος
-----------------------------------