Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Νέα αύξηση τιμών παραγωγού για το ελαιόλαδο, 3,35 σε Κρήτη και 3,60 σε Πελοπόννησο

Νέα αύξηση τιμών παραγωγού για το ελαιόλαδο, 3,35 σε Κρήτη και 3,60 σε Πελοπόννησο Ανοδικά κινούνται το τελευταίο διάστημα οι τιμές ελαιολάδου σε αρκετές περιοχές τις χώρας που σημειώνονται δημοπρασίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου εκτός από τη Μεσαρά που την προηγούμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε αγοραπωλησία στα 3,35 ευρώ το κιλό (συν ΦΠΑ) αποτελώντας ουσιαστικά την υψηλότερη τιμή που έχει επιτευχθεί φέτος στην Κρήτη και στην Λακωνία σε αντίστοιχες δημοπρασίες πωλήθηκαν ποσότητες ακόμα και στα 3,61 ευρώ το κιλό. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Νίκος Προκοβάκης αυτό το διάστημα οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 3,45 έως 3,60 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα του ελαιολάδου. «Μάλιστα την Τρίτη, 5 Μαΐου σε μια δημοπρασία στον Άγιο Δημήτριο Μονεμβασίας (55 τόνοι) η τιμή πώλησης ανήλθε στα 3,61 ευρώ το κιλό», μας κάνει γνωστό ο κ. Προκοβάκης.

Και προσθέτει: «επίσης σε προηγούμενη δημοπρασία στις Κροκεές οι τιμή για 90 τόνους ανήλθε στα 3,50 ευρώ το κιλό. Το προηγούμενο διάστημα οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 3,20 και 3,40 ευρώ το κιλό».

Κρήτη

Όσον αφορά τη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσαράς (πρώην ΕΑΣ), ο προϊστάμενος του τμήματος ελαιολάδου του Α.Σ., κ. Παναγιωτάκης μας αναφέρει: «η τιμή στην δημοπρασία της Δευτέρας (4/5) που αφορούσε 100 τόνους οξύτητας 0,27% και 14 τόνους οξύτητας 0,25% ανήλθε στα 3,35 ευρώ το κιλό συν ΦΠΑ. Πρόκειται ουσιαστικά για την καλύτερη τιμή που έχει επιτευχθεί φέτος στην αγορά της Κρήτης. Επειδή εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς το επόμενο διάστημα λογικά θα γίνουν και νέες δημοπρασίες. Αδιάθετες ποσότητες υπάρχουν ακόμα αφού είναι σύνηθες φαινόμενο αυτή την περίοδο να αυξάνονται οι τιμές κατακόρυφα».

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις εκτιμήσεις του για την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα ο κ. Παναγιωτάκης σημειώνει στον ΑγροΤύπο: «Πιστεύω ότι θα σημειωθεί και νέα αύξηση σε επόμενες δημοπρασίες αλλά σίγουρα δεν θα φθάσουμε τα επίπεδα του 2003-2004 που η τιμή του ελαιολάδου είχε φθάσει τα 4 ευρώ το κιλό. Φέτος οι τιμές στην Κρήτη κυμάνθηκαν από 2,90 έως 3,10 ευρώ/κιλό».

Αισιόδοξος για την πορεία των τιμών στις εναπομείνασες ποσότητες ελαιολάδου στην Κρήτη εμφανίστηκε στον ΑγροΤύπο και ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, κ. Ανδρέας Στρατάκης. «Εγώ πάντα ήμουν αισιόδοξος για την πορεία των τιμών. Δεδομένων των αναγκών που έχει η αγορά αφού οι ποσότητες έχουν μειωθεί είναι φυσικό ό,τι λάδια έχουν απομείνει θα πουληθούν σε καλύτερες τιμές από αυτές που δόθηκαν μέχρι σήμερα και πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τα 3,35 ευρώ το κιλό», υπογραμμίζει ο κ. Στρατάκης.

Και καταλήγει: «οι τιμές αυτό το διάστημα στο νησί κυμαίνονται πάνω από 3,10 ευρώ το κιλό και εξαρτάται πάντα από τη συμφωνία που κάνει ο κάθε παραγωγός και τις ανάγκες που έχει ο κάθε αγοραστής».

 

Σταθερές οι τιμές στη Μεσσηνία και την Λέσβο

Όσον αφορά την Μεσσηνία, ο κ. Κώστας Κατσούλης πρόεδρος της ΕΑΣ μας ενημερώνει: «αυτήν την περίοδο στη Μεσσηνία γίνονται ακόμα αγοραπωλησίες και οι τιμές κυμαίνονται στα 3,20 με 3,30 ευρώ το κιλό. Ωστόσο οι παραγωγοί κρατούν στάση αναμονής προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη νέα παραγωγή της Ισπανίας. Πάντως εδώ και μηνες οι τιμές είναι σταθερές σχεδόν από την έναρξη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου».

Σταθερή πορεία από το Πάσχα περίπου και μετά καταγράφουν οι τιμές παραγωγού και στην Λέσβο. Σύμφωνα με όσα μας κάνει γνωστά ο Πρόεδρος της ΕΑΣ, κ. Αλέκος Γιαζιτζόγλου οι τιμές κυμαίνονται στα 3 ευρώ το κιλό ενώ οι αδιάθετες ποσότητες πλέον είναι πολύ λίγες. «Φέτος η παραγωγή μας δεν ξεπέρασε τελικά τα 7 εκατ. κιλά και η μισή ποσότητα εκτιμούμε ότι χρησιμοποιήθηκε για ιδιοκατανάλωση από τους παραγωγούς», προσθέτει ο κ. Γιαζιτζόγλου.

 

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και ελαιόλαδο) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!

Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.
-------------------------
Πηγή: agrotypos.gr 
-------------------------