Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Υποχρεωτική η παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές για τις ουσίες που προκαλούν αλλεργίες στα μη προσυσκευασμένα τρόφιμα

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΕΤ (αρ. Πρωτ. 20303) και σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1169/2011, από τη 13η ∆εκεµβρίου 2014 καθίσταται υποχρεωτική η παροχή πληροφοριών σχετικά με τις ουσίες που προκαλούν αλλεργίες και μπορεί να περιέχονται σε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά τα τρόφιμα:

α) που διατίθενται µη προσυσκευασµένα στον τελικό καταναλωτή,
β) τα οποία προορίζονται να παραδοθούν µη προσυσκευασµένα σε µονάδες οµαδικής εστίασης και σε επιχειρήσεις που παρασκευάζουν και πωλούν λιανικώς για να διατεθούν ως µη προσυσκευασµένα στον τελικό καταναλωτή
γ) που διατίθενται προς πώληση µη προσυσκευασµένα µε επικοινωνία εξ’ αποστάσεως.


Η απόφαση αφορά τις ακόλουθες επιχειρήσεις:
(ι) µονάδες οµαδικής εστίασης
(ιι) επιχειρήσεις που παρασκευάζουν και πωλούν λιανικώς όπως ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, παγωτοπωλεία κ.α. και
(ιιι) επιχειρήσεις που πωλούν λιανικώς όπως υπεραγορές, παντοπωλεία, λαϊκές αγορές κ. α.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κανονισμού 1169/2011, στα τρόφιμα είναι υποχρεωτική η αναγραφή των ακόλουθων ενδείξεων:
α) η ονομασία του τροφίμου
β) ο κατάλογος των συστατικών
γ) κάθε συστατικό ή τεχνολογικό βοήθημα το οποίο προκαλεί αλλεργίες ή δυσανεξίες και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ή παρασκευή ενός τροφίμου και εξακολουθεί να υπάρχει στο τελικό προϊόν, ακόμη και σε τροποποιημένη μορφή
δ) η ποσότητα ορισμένων συστατικών ή κατηγοριών συστατικών
ε) η καθαρή ποσότητα του τροφίμου·
στ) η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας και η τελική ημερομηνία ανάλωσης («ανάλωση έως»)
ζ) τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης ή συνθήκες χρήσης
η) το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του υπευθύνου επιχείρησης τροφίμων
θ) η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης
ι) οδηγίες χρήσης, εφόσον η παράλειψή τους θα δυσχέραινε τη σωστή χρήση του τροφίμου
ια) για τα ποτά με περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη μεγαλύτερη από 1,2 % κατ’ όγκον, η αναγραφή του αποκτηθέντος κατ’ όγκον αλκοολικού τίτλου


-------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------------