Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Ανατροπές στα φάρμακα - Συμμετοχή ανάλογα με το εισόδημα των ασφαλισμένων

«Κλειστούς» προϋπολογισμούς σε κατηγορίες φαρμάκων αναμένεται να καθιερώσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και να ελέγξει την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Το πλαφόν αφορά κυρίως σε ομάδες φαρμάκων που παρουσιάζουν τις υψηλότερες πωλήσεις και εκτινάσσουν τη φαρμακευτική δαπάνη.

Ήδη μάλιστα είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση για την καθιέρωση «κλειστού» προϋπολογισμού στα φάρμακα υψηλού κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση προβλέπει ότι η δαπάνη για αυτά τα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ ενώ δεν αποκλείεται τελικά να συμπεριληφθεί και μία μικρή αύξηση που σε καμία περίπτωση όμως δεν θα ξεπερνά το 3% της σημερινής δαπάνης.

Άλλωστε ο υπουργός έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην δαπάνη για τα φάρμακα υψηλού κόστους, καθώς η δαπάνη τους στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξήθηκε από τα 400 εκατ. στα 700 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η ετήσια αύξηση σε διεθνές επίπεδο κυμαίνεται γύρω στο 5%.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα επιδιώκουν την αλόγιστη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, αφού θα κινδυνεύουν στο τέλος της χρονιάς να μην αποζημιωθούν και οι γιατροί δεν θα έχουν... κίνητρο να υπερ
Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα επιδιώκουν την αλόγιστη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, αφού θα κινδυνεύουν στο τέλος της χρονιάς να μην αποζημιωθούν και οι γιατροί δεν θα έχουν... κίνητρο να υπερσυνταγογραφήσουν
Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ακολουθήσουν και για άλλες ομάδες φαρμάκων, ενώ ήδη στο μικροσκόπιο του υπουργείου είναι τα φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις. Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι το πλαφόν δεν θα αποτελεί εμπόδιο για την πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Τα φάρμακα θα συνταγογραφούνται και θα αποζημιώνονται κανονικά για τους ασφαλισμένους. Σε περίπτωση όμως των κλειστών προϋπολογισμών, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα είναι αυτές που θα κληθούν να επιστρέψουν την υπέρβαση.

Μάλιστα για να μην υπάρξει εκτροχιασμός των δαπανών, ο ΕΟΠΥΥ μόλις διαπιστώνεται ότι ο προϋπολογισμός μειώνεται σημαντικά, θα καλεί τις φαρμακευτικές εταιρίες και θα διαπραγματεύεται ώστε να αποζημιωθούν. Παράλληλα, με την καθιέρωση κλειστών προϋπολογισμών ανά ομάδα φαρμάκων, το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι θα «χτυπηθεί» και το σύστημα κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα επιδιώκουν την αλόγιστη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους αφού θα κινδυνεύουν στο τέλος της χρονιάς να μην αποζημιωθούν και οι γιατροί δεν θα έχουν... κίνητρο να υπερσυνταγογραφήσουν.

Από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ -από τα οποία περί τα 50 εκατ. ευρώ από το φάρμακο- μέσα στο 2015.

Τη διαπραγμάτευση θα αναλάβει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που αποτελείται από τέσσερις υποεπιτροπές: Διαπραγμάτευσης και Εμπιστευτικότητας Φαρμάκου, Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης. Παράλληλα συγκροτείται Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα είναι διαφόρων ειδικοτήτων και θα συμμετέχουν στις τέσσερις υποεπιτροπές ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζεται κάθε φορά.
Από την πλευρά του πάντως ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος υποστηρίζει τον εξορθολογισμό της συνταγογράφησης μέσα από την εφαρμογή υποχρεωτικών θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος και πέραν του 2015.

Όπως τονίζει, οι σχέσεις των εταιρειών-μελών του και των επαγγελματιών υγείας ρυθμίζονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ, ο οποίος μαζί με τον Κώδικα Δημοσιοποίησης δίνουν το μήνυμα για περισσότερη διαφάνεια, προσαρμοσμένο στην εποχή μας, στην Ελλάδα της κρίσης.
Εν τω μεταξύ, εκτός από το φάρμακο, ριζικές αλλαγές ακολουθούν και στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ήδη έχει ξεκινήσει η ανακοστολόγηση όλων των προϊόντων, με μειώσεις από 20% ως και 40% ενώ σχεδιάζεται και η εφαρμογή ενός νέου συστήματος που θα υποχρεώνει τους προμηθευτές να συνοδεύουν τα προϊόντα τους με υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφει την τιμή του προϊόντος σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Σε διαφορετική περίπτωση ο προμηθευτής θα έχει κυρώσεις.

ΑΓΟΡΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Συμμετοχή έως 80% για τους...πλούσιους

Αλλαγές και στην συμμετοχή των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων, με την κατάργηση των ποσοστιαίων συμμετοχών που ισχύουν σήμερα (0%, 15% και 25%), εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Σε πρώτη φάση η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να τροποποιήσει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων με βάση τον ΑΜΚΑ, ανακουφίζοντας τις πιο αδύναμες, οικονομικά, ομάδες του πληθυσμού. Ουσιαστικά δηλαδή ανασφάλιστοι και άποροι θα έχουν μηδενική ή ελάχιστη συμμετοχή. 

Για τους υπόλοιπους ο υπουργός Υγείας έχει εξαγγείλει την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, κάνοντας μάλιστα λόγο για ποσοστά συμμετοχής έως και 80% για τα υψηλά οικονομικά στρώματα.
Δεν αποκλείει μάλιστα την αντικατάσταση των ποσοστιαίων συμμετοχών με απόλυτους αριθμούς (για παράδειγμα, 3 ευρώ, 10 κλπ) ανάλογα με την πάθηση και την εισοδηματική κατάσταση του ασφαλισμένου. Με τον τρόπο αυτό εκτιμά ότι θα διασφαλιστεί η εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και εταιρειών.

Πριν τη κρίση, μεσοσταθμικά, η συμμετοχή των Ελλήνων στη φαρμακευτική δαπάνη δεν ξεπερνούσε το 10%. Τα τελευταία όμως τέσσερα χρόνια με την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων εκτινάχθηκε στο 32%. Πιο αναλυτικά, από 12,8% που ήταν τον Ιανουάριο του 2012 αυξήθηκε σε 24,4% τον Δεκέμβριο του 2013 και στη συνέχεια εκτινάχθηκε στο 32% τον Σεπτέμβρη του 2014. Έτσι, από 415 εκατ.ευρώ που ήταν η συμμετοχή των ασφαλισμένων το 2012, το 2013 αυξήθηκε στα 559 εκατ.ευρώ και το 2014 έφθασε στα 622 εκατ.
-------------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Ελένη Πετροπούλου
-------------------------------------------