Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ - ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ

Κυριακή των Βαΐων, Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη....

Η Ελαφόνησος αυτές τις άγιες μέρες της χαρμολύπης, περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία τους ξενητεμένους της. Αυτό καταμαρτυρά και η παροιμία: “Σε περιμένω σαν τη Λαμπρή”.

Από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων και κάθε βράδυ, καθ΄ όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, όλοι οι Ελαφονησιώτες περνούν το γραφικό γεφύρι και κατευθύνονται στον ολόφωτο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, για να παρακολουθήσουν με κατάνυξη τα Πάθη, τη Σταύρωση, την Ταφή και τέλος την Ανάσταση του Χριστού. 


H αθρόα προσέλευση των Ελαφονησιωτών στην εκκλησία, ιδιαίτερα τις άγιες τούτες μέρες, αντικατοπτρίζει τη μεγάλη τους πίστη και λατρεία στο Θεό.

Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των Ελαφονησιωτών διακρίνεται η έντονη θρησκευτικότητά τους.

Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, της Μεγάλης Δευτέρας και της Μεγάλης Τρίτης, όλοι πηγαίνουν στα Νυμφία, όπως τα αποκαλούν, και παρακολουθούν την ακολουθία του Νυμφίου με μεγάλη κατάνυξη.

Τα αποκαλούν έτσι, από τα τροπάρια που ψάλλονται αυτά τα τρία μεγαλοβδομαδιάτικα βράδια και μεταξύ άλλων ακούγονται και οι φράσεις «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται…» και «Τον νυμφώνα Σου βλέπω...».

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, από το στόμα των ψαλτών ακούγεται το :‟Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή», από το περίφημο τροπάριο της Κασσιανής, ένα από τα πιο μαγευτικά τροπάρια της βυζαντινής υμνογραφίας.

Το απόβραδο της Μεγάλης Τετάρτης πηγαίνουν στην εκκλησία και παρακολουθούν την τελετή του Νιπτήρος.
-----------------------------------------------
Μεντή-Δεληγιαννίδου Ευφροσύνη (Σύνη)
-----------------------------------------------