Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Σαφές μήνυμα σε εκδότες και καναλάρχες από την κυβέρνηση

Αποφασισμένη να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να αποκαταστήσει επιτέλους τη νομιμότητα στον συγκεκριμένο χώρο εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως φαίνεται, από τα λόγια περνάει πλέον στα έργα, κάτι που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε σφοδρή σύγκρουση το λεγόμενο «τρίγωνο της διαπλοκής». Μόνο που αυτή τη φορά η μία «κορυφή του τριγώνου», η κυβέρνηση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις άλλες δύο: τα μίντια και τις τράπεζες.


Μετά τις ανακοινώσεις για την πολυαναμενόμενη αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης (τα οποία λειτουργούν επί μια 25ετία με προσωρινές άδειες που διαρκώς παρατείνονται), η κυβέρνηση ζητά από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας να καταβάλουν τα ποσά που οφείλουν για τη χρήση των συχνοτήτων (2% επί του τζίρου τους) για τα έτη που δεν το έχουν πράξει, δηλαδή για τα 2011, 2012, 2013 και 2014

Το συνολικό οφειλόμενο ποσό φτάνει τα 24 εκατ. ευρώ και είναι άμεσα απαιτητό. Σύμφωνα πηγές, ΑΝΤ1 και MEGA οφείλουν τα περισσότερα χρήματα, αφού θα πρέπει καθένα να καταβάλει 7.000.000 ευρώ. Από 4.000.000 ευρώ χρωστάνε για τη χρήση των συχνοτήτων τόσο ο ALPHA όσο και το STAR, ενώ άλλα 2.000.000 οφείλει και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε έγγραφο - απάντηση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝ.ΕΛΛ., Νίκο Νικολόπουλο που ζητούσε στοιχεία για τα δάνεια των ελληνικών media, αναφέρει ότι ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος όλες τις δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε έλεγχο όλων αυτών των συμβάσεων, κάτι που, όπως εξηγεί, θα γίνει και για άλλες επιχειρήσεις.
------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
------------------------------------------