Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Ανάπτυξης Μάνου Μανουσάκη

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Α΄ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Ανάπτυξης Μάνου Μανουσάκη στη θέση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ κατέθεσε ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, με τη συνυπογραφή δέκα ακόμα Βουλευτών της ΝΔ.

Οι Βουλευτές στην ερώτησή τους σημειώνουν ότι ο διπλός διορισμός του κ. Μανουσάκη εγείρει μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, καθώς δεν μπορεί ο Γενικός Γραμματέας ενός Υπουργείου, το οποίο έχει στο πεδίο ευθύνης του την εποπτεία και τον έλεγχο της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του ΕΣΠΑ, των έργων ΣΔΙΤ και εν γένει των δημοσίων επενδύσεων, να είναι ταυτόχρονα και Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ, ο οποίος είναι ανάδοχος σε πολλά Δημόσια Έργα. 

Επισημαίνουν δε, ότι ο διορισμός του προσκρούει και στο άρθρο 81 παρ. 3 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της κυβέρνησης αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Η ερώτηση των 11 βουλευτών έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ
Η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας κ. Μανουσάκη στη θέση του Αντιπροέδρου του ΟΤΕ την 1η Απριλίου, εγείρει σοβαρά ερωτήματα και μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για στενό σας συνεργάτη, είναι σαφές ότι το ζήτημα αφορά και εσάς.
Κύριε Υπουργέ με τον ανωτέρω διπλό διορισμό φαίνεται πως συμφωνείτε, εφόσον είναι σε γνώση σας, ότι μπορεί ο Γενικός Γραμματέας ενός Υπουργείου το οποίο έχει στο πεδίο ευθύνης του την εποπτεία και τον έλεγχο της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών, το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ΠΔΕ συμπεριλαμβανομένου του ΕΣΠΑ, των έργων ΣΔΙΤ και εν γένει των Δημοσιών Επενδύσεων, να είναι ταυτόχρονα και Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ, ο οποίος είναι ανάδοχος σε πολλά Δημόσια Έργα.
Σημειώνουμε ότι ο ΟΤΕ έχει αναλάβει να υλοποιήσει έργο ΣΔΙΤ «Ευρυζωνικά δίκτυα σε απομακρυσμένες περιοχές» για τη Βόρεια και Νότια Ελλάδα εκτιμώμενου προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, στις 21 Μαΐου 2014 εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία προτίθεται να συμμετάσχει σε δημόσιο διαγωνισμό για το έργο «ΣΥΖΕΥΞΗΣ ΙΙ – Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες νησίδων 1-8» εκτιμώμενου προϋπολογισμού 330 εκ. Ευρώ, αλλά και σε επόμενους δημόσιους διαγωνισμούς του εν λόγω Υπουργείου, ενώ ήδη εκτελεί Δημόσιες Συμβάσεις πολλών εκατομμυρίων Ευρώ.
Πρόκειται για πολιτικό και ηθικό ασυμβίβαστο, αφού δεν μπορεί να είναι ελέγχων και ελεγχόμενος ταυτόχρονα, με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχουν εκκρεμείς περιπτώσεις αντιδικίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΤΕ.
Υφίσταται όμως και συνταγματικό ζήτημα, αφού το άρθρο 81 παρ. 3 του Συντάγματος προβλέπει ότι οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της κυβέρνησης αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός Οικονομίας:
1.            Εάν γνώριζε τον ορισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου του ως Αντιπρόεδρο του ΟΤΕ.
2.            Εάν θεωρεί ότι υπάρχει ασυμβίβαστο αλλά και ζήτημα ηθικής τάξης το ίδιο πρόσωπο να είναι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και Αντιπρόεδρος του ΟΤΕ.
3.            Εάν προτίθεται να ζητήσει από το στενό του συνεργάτη να επιλέξει ανάμεσα στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου και του Αντιπροέδρου του ΟΤΕ.

Αθήνα, 7 Απριλίου 2015
Οι Ερωτώντες Βουλευτές:
Κώστας Κατσαφάδος
Κώστας Σκρέκας
Γιώργος Στύλιος
Κώστας Τζαβάρας
Αθανάσιος Δαβάκης
Κώστας Κουκοδήμος
Γιώργος Γεωργαντάς
Μάνος Κόνσολας
Απόστολος Βεσυρόπουλος
Κώστας Βλάσης
Νίκη Κεραμέως