Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Τέλος ο μισθός της ντροπής για τους φαντάρους - Αυξάνεται η μηνιαία αποζημίωση

Ήρθατε ως πολιτική ηγεσία σε ένα υπουργείο - σύμβολο για το λεγόμενο βαθύ κράτος. Τι μπορείτε εσείς ως αριστερός, η κυβέρνηση συνολικά να κάνει; Τι μπορείτε να αλλάξετε σε ένα χώρο που ορισμένες νοοτροπίες και ιδεολογίες είναι κυρίαρχες επί δεκαετίες;

Γεγονός είναι πως πέρα από τους συμβο-λισμούς υπάρχει και μια πραγματικότητα η οποία ακολουθεί τη δική της δυναμική. Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι με αποτέλεσμα πολλά στερεότυπα να έχουν μείνει πίσω. Έχουν ξεπεραστεί. Ο χώρος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και οι ελληνικές 

Ένοπλες Δυνάμεις μέσα στην πορεία του χρόνου χαλυβδώθηκαν και διαμορφώθηκαν στη βάση μιας αναγκαιότητας που καλούνται να υπηρετήσουν και την υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αυτή η αναγκαιότητα είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και η διατήρηση της αποτρεπτικής τους ισχύος. Το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων με την υψηλή του κατάρτιση και το υψηλό του φρόνημα είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.


Είναι ο πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος. Η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να καλύψει μια αναγκαιότητα. Αυτή είναι η σωτηρία της χώρας και της κοινωνίας. Η κάλυψη λοιπόν αυτής της αναγκαιότητας και  ταυτόχρονα  η διάσωση της προοπτικής και της ελπίδας για μια άλλη πορεία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης, πάντα με ταξικό πρόσημο, είναι που δίνει και τον σύγχρονο ορισμό του τι σημαίνει αριστερή πολιτική στις δεδομένες συνθήκες.

Κάποτε υπήρχε η ηθική διαπαιδαγώγηση. Η? διαπαιδαγώγηση στα ιδανικά της δημοκρατίας πώς μπορεί να «περάσει» στις στρατιωτικές σχολές; Πώς θα συνδεθεί το σήμερα με τα μαθήματα του παρελθόντος; Να μάθουν, για παράδειγμα, για τη δικτατορία, την εθνική αντίσταση; 

Τέλος ο μισθός της ντροπής για τους φαντάρους - Αυξάνεται η μηνιαία αποζημίωση

Στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει μια καταπληκτική ωριμότητα που λειτουργεί σαν καταλύτης στην αλλαγή νοοτροπιών και είναι δίνει ώθηση στην ίδια την εξέλιξη. Ίσως πολλοί, βλέποντας τα πράγματα από τα έξω, να νομίζουν ότι υπάρχει ακινησία. Δεν είναι, όμως, έτσι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν τη Δημοκρατία, υπηρετούν διαχρονικά τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τη διεθνή της υπόσταση. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μέρος της ελληνικής κοινωνίας και βιώνουν τα προβλήματα όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι.

Ταυτόχρονα όσο αναγκαία είναι η αντιφα-σιστική-αντιναζιστική θωράκιση της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας, εξίσου αναγκαία είναι και για το ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Γίνονται σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύ-θυνση.

Ήδη μια ομάδα Ευέλπιδων επισκέφθηκε το μαρτυρικό Δίστομο για ένα επί τόπου μάθημα ιστορίας.  Ταυτόχρονα εξετάζεται μια δομική, ριζοσπαστική αλλαγή τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο για το σύνολο των στρατιωτικών σχολών, πάντα σε όσμωση και σε συνεργασία με τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και όχι γκετοποίηση.

Θα υπάρξουν αλλαγές στη στρατιωτική θητεία; Στείλατε στην παραμεθόριο πολλούς που χρησιμοποιώντας ρουσφετολογικές σχέσεις ήταν στην Αθήνα, στο ίδιο το υπουργείο. Πώς μπορεί να σταματήσει αυτό το φαινόμενο οριστικά;

Οι αλλαγές που έχει ανάγκη η στρατιωτική θητεία δεν σχετίζονται με τη διάρκειά της, αλλά με την ποιότητά της. Ξηλώσαμε από την πρώτη μέρα το σύστημα των ρουσφετιών και τον μηχανισμό υποστήριξή τους. Προχωράμε άμεσα σε ρυθμίσεις που θα εξασφαλίζουν την ισότητα και την ισονομία στη θητεία και παράλληλα διευκολύνουμε, στο μέτρο του δυνατού, τις περιπτώσεις στρατιωτών με ιδιαίτερα προβλήματα και ανάγκες.

Αυτό θα γίνει μέσα από ένα αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης. Παράλληλα δίνουμε βάρος στην αναβάθμιση της θητείας και εξετάζουμε σοβαρά, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες οικονομικής στενότητας, τις δυνατότητες για σημαντική αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των στρατιωτών, καθώς ένα τέτοιο μέτρο αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.  

Ταυτόχρονα προωθούμε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες ως μέρος του περιεχομένου της θητείας.

Οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι μια πονεμένη ιστορία για τη χώρα μας. Τι κάνετε για αυτό το θέμα;

Πράγματι είναι μια πονεμένη ιστορία. Πονάει τόσο λόγω συστηματικής παραβίασης βασικών κανόνων της ηθικής, με τις διάφορες μίζες. Πονάει γιατί ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει με αίμα εξοπλιστικές δαπάνες, που σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Αρκεί να πούμε ότι, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, το 50% και πάνω του σημερινού δημόσιου χρέους είναι αποτέλεσμα δαπανών για την εξυπηρέτηση οπλικών συστημάτων που  εισήχθησαν στη χώρα μας. Πονάει, επίσης, γιατί παρά το γεγονός ότι έχουν ακριβοπληρώσει κάποια σημαντικά οπλικά συστήματα ακόμα υπάρχουν πολύ σοβαρές εκκρεμότητες.

Αναφέρομαι π.χ. στα υποβρύχια, τα  ελικόπτερα NH-90 κ.λπ. Στην παρούσα φάση δίνουμε προτεραιότητα στο να χυθεί άπλετο φως σε πολλές σκοτεινές υποθέσεις. Παράλληλα λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων και κάνουμε ό,τι μπορούμε για την αξιοποίηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.

Πρωτοστατείτε στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τι προοπτική υπάρχει;

Το θέμα των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας και τον λαό μας, δεν είναι απλά μια πολιτική δέσμευση της κυβέρνησής μας αλλά και μια ηθική υποχρέωση τόσο προς αυτούς που έφυγαν όσο και προς τις νεότερες γενιές. Η ιστορική μνήμη πρέπει να φωτίζει την πορεία μας προς το μέλλον. Την ίδια ώρα είναι και μια αναγκαιότητα. Πρέπει να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος. Δεν αποτελεί αντικείμενο διαμάχης με τον γερμανικό λαό, τον οποίο τον θέλουμε συμπαραστάτη.

Η αφύπνιση ναζιστικών και φασιστικών φαντασμάτων στην Ευρώπη είναι πανευρωπαϊκή υπόθεση. Είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης των γερμανικών οφειλών, γιατί είμαστε σίγουροι για το δίκαιο αυτού του αγώνα. Φαίνεται πλέον πως η γερμανική πλευρά δυσκολεύεται. Δεν μπορούν να υπερασπιστούν άλλο τη θέση τους πως τάχα «το θέμα έχει κλείσει».

Οι Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν παραγωγικές μονάδες.  Έχουν τη δυνατότητα παραγωγής φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που τα τελευταία χρόνια είχαν υποβαθμιστεί. Είναι στον σχεδιασμό σας η ανάπτυξή τους εκ νέου και σε ποιους τομείς;

Επισκέφθηκα ήδη την  441 ΑΒΥΥ, Αποθήκη Βάσεως Υγειονομικού  Υλικού, και ενημερώθηκα για το έργο της συγκεκριμένης μονάδας και τις δυνατότητες παραπέρα ανάπτυξης των φαρμακευτικών εργαστηρίων που διαθέτει. Αυτό που άμεσα εξετάζουμε είναι οι δυνατότητες συμβολής των φαρμακευτικών εργαστηρίων στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και λαμβάνουμε μέτρα για την ενίσχυση της Μονάδας με εξειδικευμένο προσωπικό στρατιωτικό και πολιτικό. Η 441 ΑΒΥΥ παρασκευάζει 37 είδη φαρμάκων και υγειονομικού υλικού πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Σήμερα το εργοστάσιο εφοδιάζει και τους τρεις κλάδους των ΕΔ με φάρμακα κυρίως πρωτοβάθμιας περίθαλψης και υγειονομικό υλικό.  Επίσης θα αναζητηθούν τρόποι για συνεργασίες και με τις Ενοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών για την κάλυψη, μέσω της παραγωγής της 441 ΑΒΥΥ, των αναγκών τους σε φάρμακα και υλικό που παράγεται στο εργοστάσιο.

Παράλληλα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας προωθούμε την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε να είναι δυνατόν μέσω της παραγωγής του εργοστασίου να στηριχτούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Εδώ πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι αναζητούμε τρόπους μέσω του ΕΟΦ ώστε τα φάρμακα που πλησιάζουν  το όριο  ζωής τους να είναι δυνατό να διατίθενται για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Ταυτόχρονα δρομολογούμε τη διασφάλιση της «πατέντας» νέων φαρμάκων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος, ώστε η «πατέντα» να μην είναι προς «λεηλασία» από δυνάμεις της αγοράς.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ομαλή συμβίωση με ΑΝΕΛ

Πώς προχωρεί η συνεργασία σας με τους ΑΝΕΛ και ειδικότερα στο υπουργείο Αμυνας  με τον κύριο Καμμένο;

Η συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί μια αναγκαιότητα που πηγάζει από την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα και η ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν από τις εκλογές έχει βάλει ως στόχο του τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας ανεξαρτήτως ποσοστού που θα λάμβανε. Μετά και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν υπήρχε άλλη επιλογή για τον σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης. 

Ειδικότερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας η συνεργασία μας με τον κ. Καμμένο είναι στη βάση συγκεκριμένων αρχών που τέθηκαν κατά τον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης και συγκεκριμένου προγράμματος που αποτυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η συνύπαρξή μας στο ίδιο υπουργείο έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ομαλής συμβίωσης.

Στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που δημιουργούνται, πού στοχεύει η πολιτική σας;

Στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί ραγδαίες εξελίξεις, τις οποίες δεν μπορεί παρά να τις λαμβάνουμε υπόψη. Οι εξελίξεις αυτές έχουν να κάνουν με τη λεγόμενη αραβική άνοιξη, τη χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής, την εμφάνιση του φαινομένου των Τζιχαντιστών, την ανακάλυψη ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο, το σπάσιμο της συμμαχίας Τουρκίας-Ισραήλ. Βόρεια έχουμε την κρίση της Ουκρανίας και στα Βαλκάνια τίποτα δεν έχει κλείσει. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να τα συνεκτιμήσουμε και να κάνουμε τις συμμαχίες μας, χωρίς μονοσήμαντες δεσμεύσεις, με τρόπο που να εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.
  • ΘΩΡΑΚΙΣΗ
    Οσο αναγκαία είναι η αντιφασιστική-αντινα-ζιστική θωράκιση της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας, εξίσου αναγκαία είναι και για το ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Γίνονται σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.
     
  • ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
    Ήδη μια ομάδα Ευέλπιδων επισκέφθηκε το μαρτυρικό Δίστομο για ένα επί τόπου μάθημα ιστορίας.  Ταυτόχρονα εξετάζεται μια δομική, ριζοσπαστική αλλαγή τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο για το σύνολο των στρατιωτικών σχολών, πάντα σε όσμωση και σε συνεργασία με τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και όχι γκετοποίηση.
     
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
    Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, το 50% και πάνω του σημερινού δημόσιου χρέους είναι αποτέλεσμα δαπανών για την εξυπηρέτηση οπλικών συστημάτων που εισήχθησαν στη χώρα μας.
• Η αφύπνιση ναζιστικών και φασιστικών φαντασμάτων στην Ευρώπη είναι πανευρωπαϊκή υπόθεση. Είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης των γερμανικών οφειλών, γιατί είμαστε σίγουροι για το δίκαιο αυτού του αγώνα. Φαίνεται πλέον πως η γερμανική πλευρά δυσκολεύεται. Δεν μπορούν να υπερασπιστούν άλλο τη θέση τους πως τάχα «το θέμα έχει κλείσει».
• Αυτό που άμεσα εξετάζουμε είναι οι δυνατότητες συμβολής των φαρμακευτικών εργαστηρίων στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και λαμβάνουμε μέτρα για την ενίσχυση της Μονάδας με εξειδικευμένο προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό. Η 441 ΑΒΥΥ παρασκευάζει 37 είδη φαρμάκων και υγειονομικού υλικού πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
------------------------------------
Πηγή: Ημερησία
------------------------------------