Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Με κλίμα κατάνυξης Η Ακολουθία του Επιταφίου στους ναούς των Κυθήρων

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στους ναούς των Κυθήρων.

Επίκεντρο ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός του Εσταυρωμένου στη Χώρα, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.

Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν τον ιστορικό ναό και τα γραφικά σοκάκια της Χώρας. Η περιφορά έγινε με εξαιρετικά καλό καιρό, παρά τις προβλέψεις, και την παρακολούθησαν πολλοί Κυθήριοι και επισκέπτες.


Ο Δήμαρχος του νησιού κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης διηύθυνε τον χορό των Ιεροψαλτών που ομολογουμένως απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους και τα εγκώμια της Μ. Παρασκευής.

Παρόντες οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., εκπρόσωποι των Αρχών και των φορέων του νησιού.

Μπροστά στο Δημαρχείο τελέστηκε δέηση υπέρ των απανταχού Κυθηρίων και Αντικυθηρίων.








Ο Σεβασμιώτατος παρακάλεσε να τηρούνται ευλαβικά οι παραδόσεις του Ορθόδοξου Γένους μας και κυρίως η νηστεία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κακή συνήθεια που υπάρχει να αποχωρεί ο κόσμος μετά το "Χριστός Ανέστη" χωρίς να παρακολουθεί την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Από όπου πέρασε ο Επιτάφιος οι κάτοικοι είχαν ανοίξει και φωτίσει τα σπίτια τους, ενώ τηρώντας το έθιμο είχαν τοποθετήσει εικόνες και κεριά στις εισόδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τον Τίμιο Σταυρό και τον Επιτάφιο λιτανεύθηκε και η πανίερη Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας που σύμφωνα με την παράδοση παραμένει στον Μητροπολιτικό Ναό από την Κυριακή της Ορθοδοξίας μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα, οπότε θα ξεκινήσει το 15μερο ταξίδι της σε όλο το νησί, τη γνωστή "Γύρα" για να καταλήξει στο Θρόνο Της στη Μονή Μυρτιδίων την Κυριακή των Μυροφόρων.












-----------------------------------------------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης-Φωτογραφίες Βαλέριος Καλοκαιρινός Photo Cerigo
-----------------------------------------------------------------------------------