Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

«Αναλογικά σε ολόκληρη την Ελλάδα οι πρόσφυγες»

«Για τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου παραμονής μεταναστών στην Ελλάδα και ενός Εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, με αφορμή το Μεταναστευτικό, ζήτημα που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, παρουσία της αρμόδιας Αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου. 

Γ. Πατούλης: «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού. Δεν θα γίνουν οι Δήμοι "μπαλάκι" ξανά!»

Ο κ. Πατούλης, αναγνωρίζοντας την ανθρωπιστική πλευρά του μείζονος αυτού θέματος, τόνισε, πως η Αυτοδιοίκηση α' Βαθμού δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε αποφάσεις της Κυβέρνησης, χωρίς να υπάρξει πρότερη ενημέρωση και σύμφωνη άποψη των Δήμων, ενώ υπογράμμισε, πως στη σχετική με το Μεταναστευτικό πρόσφατη σύσκεψη στο Μαξίμου, «η Αυτοδιοίκηση έπρεπε να έχει προσκληθεί και να είναι παρούσα». 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρότεινε τη δημιουργία προσωρινών Κέντρων Κράτησης μεταναστών - προσφύγων σε νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές, «τόσων όσων μπορεί να διατηρήσει και να συντηρήσει η Κυβέρνηση», ζητώντας τη διασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης από πλευράς της, προκειμένου στα Κέντρα αυτά να παρέχονται όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες (σίτιση, ιατρικές, υγειονομικές παροχές κ.τ.λ.).


Η κα. Χριστοδουλοπούλου, στην πρώτη τοποθέτησή της, ξεκίνησε με το σύνθημα, «Ελλάδα S.O.S. - Ευρώπη S.O.S. Αναλογική κατανομή προσφύγων - μεταναστών στην Ελλάδα. Αναλογική κατανομή προσφύγων - μεταναστών στην Ευρώπη», λέγοντας με τον τρόπο αυτό, πως η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να ανταποκριθεί στις μεγάλες ροές μεταναστών - προσφύγων στην Ελλάδα, ελλείψει υποδομών, «υποδομές που είχε δεσμευθεί στους Ευρωπαίους η προηγούμενη Κυβέρνηση και δεν τήρησε», συγκεκριμενοποιώντας, πως μόνο 2.500 από τη δέσμευση των 4.500 θέσεων έχει υλοποιηθεί, «που και αυτή δεν είναι αρκετή να απορροφήσει το μεγάλο "κύμα" μεταναστευτικής ροής» όπως παρατήρησε.

Για «αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα για όσο μείνουν και σε κλειστούς χώρους» έκανε λόγο η αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη συνέχεια της ομιλίας της, διαβεβαιώνοντας, πως τα Κέντρα Κράτησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν θα δημιουργηθούν χωρίς τη συναίνεση των Δήμων και των Περιφερειών.

«Σας κάνω έκκληση: Όλοι να φιλοξενήσουμε 20, 50, 100 άτομα, χωρίς να δημιουργήσουμε "γκέτο". Το ίδιο θα ζητήσω και από τους Περιφερειάρχες που θα συναντηθούμε το Σάββατο. Οι πρόσφυγες έχουν "μηδέν" παραβατικότητα» συμπλήρωσε, κλείνοντας την ομιλία της. 

Η αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, στα κυριότερα σημεία των απαντήσεων της, σε ερωτήσεις αιρετών των Ο.Τ.Α. α' Βαθμού, που ακολούθησαν την ομιλία της, διευκρίνισε τα ακόλουθα: 

1. Η προσφυγική ασυλία δεν θα δίνεται αφειδώς και θα γίνεται μέσω της ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου.
2. Αν δεν βρεθούν κλειστοί χώροι, τότε και μόνο θα αναζητηθούν ανοιχτοί χώροι, όπως στρατόπεδα, κατασκηνώσεις κ.α. από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους Φορείς ή Σωματεία. 
3. Για τους έκτακτους χώρους κράτησης η εποπτεία και η λειτουργία τους θα βαρύνει οικονομικά τους Δήμους, ενώ για τους μόνιμους θα αναζητηθεί Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
4. Η παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα, στατιστικά, δεν ξεπερνά τους δύο μήνες και στη συνέχεια «εξαφανίζονται στην Ευρώπη», όπως τόνισε, χαρακτηριστικά, η κα. Χριστοδουλοπούλου.
----------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
----------------------------