Για σήμερα Μεγάλη Τρίτη έχει προγραμματιστεί να γίνει -για τρίτη φορά ο διαεθνής διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καστελλίου, αλλά μετατίθεται οριστικά για το Καλοκαίρι όπως έχει γράψει ήδη το CRETALIVE. Τώρα για ποιο...Καλοκαίρι δεν είναι και πολύ σαφές! Σίγουρα οι τελικές αποφάσεις μετατίθενται για το…2016 αφού ο διαγωνισμός και επίσημα μετατίθεται καταρχήν για τις 30 Ιουνίου...

Η αναβολή ήταν  αναμενόμενη τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και της πολιτικής αβεβαιότητας που τη συνοδεύει αφού δεν έχουμε συμφωνία με τους εταίρους μας. Έτσι η νέα κυβέρνηση δε ρισκάρει να μην υπάρξει ενδιαφέρον- ταυτόχρονα αναμένεται τις επόμενες ημέρες και το ραντεβού του κ.Σταθάκη με τους Κινέζους.


 

Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η νέα αναβολή αποφασίστηκε έπειτα από νέα ερωτήματα και παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων εταιρειών, σε συνδυασμό με τις, υπο – εξέταση, μεταβολές στη διακήρυξη του διαγωνισμού.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος, θα καταθέσουν οι κοινοπραξίες Vinci - Ελλάκτωρ, ACS - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Bouygues - J&P ΑΒΑΞ. Μέχρι στιγμής θεωρείται άγνωστο, εάν θα εμφανιστεί ο κινεζικός κατασκευαστικός κολοσσός China State Construction Engineering Corporation (CSCEC) στελέχη της οποίας θα δουν τον κ.Σταθάκη.


Το έργο είναι συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ (μαζί με τους οδικούς άξονες και απαλλοτριώσεις), θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης, στα πρότυπα του «Ελ. Βενιζέλος», δηλαδή η καταστατική πλειοψηφία, στην εταιρεία εκμετάλλευσής του, θα παραμείνει στο δημόσιο. Ο ιδιώτης θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του αεροδρομίου για 35 χρόνια, στα οποία περιλαμβάνεται και η περίοδος κατασκευής των τεσσάρων ετών.

Το νέο αεροδρόμιο θα περιλαμβάνει ένα διάδρομο κατηγορίας Ε, μήκους  3.200 μέτρων, ένα τροχόδρομο, παράλληλο με το διάδρομο κατηγορίας Ε, πλάτους 23 μέτρων, με πρόβλεψη για μελλοντική κατασκευή και δεύτερου τροχόδρομου .
---------------------------------
Πηγή:  cretalive.gr
---------------------------------