Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΙΔΡΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΥΘΗΡΙΩΝ

Το πρόσφατα περατωθέν νέο Νοσοκομείο Κυθήρων έχει τις προϋποθέσεις και την δυνατότητα δημιουργίας των απαραίτητων χώρων για την εγκατάσταση νεφρολογικής μονάδας.

Μέσα στους εκτεταμένους χώρους του νέου Νοσοκομείου, που περισσεύουν, μπορεί να ιδρυθεί, να εξοπλισθεί και να λειτουργήσει σύγχρονη μονάδα τεχνητού νεφρού.
 
Και όχι μόνο για όσους Κυθήριους, που έχουν εξοριστεί λόγω της υγείας τους, αλλά και για νεφροπαθείς της υπόλοιπης Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και για ομογενείς της Αμερικής και της Αυστραλίας που εναγωνίως ψάχνουν να βρουν τόπο διακοπών που να υπάρχουν κενές θέσεις τεχνητού νεφρού.


Η ύπαρξη της μονάδας θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη και για τη υπόλοιπη λειτουργία του Νοσοκομείου ενώ θα έχει θετική επίδραση και στο ζήτημα του τουρισμού αφού θα επιτρέψει σε ασθενείς με νεφρική νόσο να επισκεφτούν το νησί το οποίο μεταξύ άλλων διαθέτει άριστο ήπιο κλίμα τους περισσότερους μήνες του έτους.
Μια τέτοια μονάδα λειτουργεί με λίγο, σχετικά, προσωπικό, γιατί δεν υπάρχουν βάρδιες τις Κυριακές και τις αργίες, ούτε τις νύχτες.
Επίσης δεν υπάρχει ανάγκη χορήγησης τροφής στους ανθρώπους αυτούς, που εκτός τις ώρες αιμοκάθαρσης τον υπόλοιπο χρόνο τους τον περνούν όπως οι άλλοι άνθρωποι.
Φυσικά θα διαμένουν σε ξενοδοχεία η ενοικιαζόμενες κατοικίες πολλοί θα τρώνε σε εστιατόρια και άλλοι θα ενισχύουν την τοπική αγορά με τις καθημερινές διατροφικές τους ανάγκες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς αυτοί είναι ασφαλισμένοι και ο ασφαλιστικός τους φορέας πληρώνει τα φίλτρα και λοιπά έξοδα της αιμοκάθαρσης, χωρίς και αυτός να επιβαρύνεται επιπλέον, γιατί τις αντίστοιχες ημέρες δεν πληρώνει την κύρια μονάδα του νεφροπαθούς.

Η πρόσληψη ενός ή δύο Νεφρολόγων δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα και νοσηλεύτριες δεν είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν, σημειωτέον ότι ήδη μια νοσηλεύτρια που υπηρετεί στο νοσοκομείο είναι ήδη εκπαιδευμένη αλλά υπάρχουν και πολλές που ζητούν εργασία.

Μια μονάδα με 12 μηχανήματα τεχνητού νεφρού, θα μπορεί να εξυπηρετεί μονίμως 48 νεφροπαθείς. Έτσι κι αφού θα υπάρξει η κατάλληλη προβολή, άνω από 100 εναλλασσόμενα άτομα (νεφροπαθείς και συνοδοί τους) θα βρίσκονται ως τουρίστες στα Κύθηρα, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, λόγω του ήπιου κλήματος του τόπου μας και της μεγάλης έλλειψης μονάδων τεχνικού νεφρού σε μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος.

Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε σημαντικά τους ασχολούμενους με τον τουρισμό επαγγελματίες του νησιού μας, αλλά και τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Κύθηρα. Επίσης θα καθιστούσε βιώσιμο το Νοσοκομείο, θα ενισχυόταν η λειτουργία του και θα εξασφαλιζόταν το μέλλον του.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προστεθεί ότι η γειτνίαση με τον Δήμο Ελαφονήσου καθώς και με την Νεάπολη Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας και θα μπορούσε να εξυπηρετεί τις περιοχές αυτές, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι η μετάβαση στους Μολάους, όπου υπάρχει μονάδα τεχνητού νεφρού, είναι πολύ δυσκολότερη και χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ότι η μετάβαση στα Κύθηρα.

Ακόμη να σημειωθεί ότι υπάρχουν και οι λιγοστοί κάτοικοι των Αντικυθήρων που θα μπορούσαν να αποφεύγουν την μετάβαση τους στον Πειραιά για οιοδήποτε νεφρολογική εξέταση.
Και τέλος να προσθέσουμε ότι η ύπαρξη νεφρολόγων στα Κύθηρα θα επιτρέψει στους κατοίκους να εξετασθούν ανάλογα και να υπάρξει ευρεία πρόληψη μελλοντικών νεφροπαθειών μη αναστρέψιμων, και στο σημείο αυτό να μην λησμονούμε ότι πολλοί κάτοικοι για πολλά χρόνια κατανάλωσαν μη κατάλληλα πόσιμα ύδατα.

Φυσικά για την ίδρυση και λειτουργία της αναφερόμενης νεφρολογικής μονάδας είναι η πρωτογενής ύπαρξη Κυθηρίων ασθενών με καταγωγή, παραμονή, η ιδιοκτησία στα Κύθηρα, οπουδήποτε και εάν ευρίσκονται τώρα λόγω της ασθενείας τους.

Προς τούτο καλούνται όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ίδρυση συλλόγου νεφροπαθών Κυθηρίων να επικοινωνήσουν μαζί μου έτσι ώστε να συμπληρωθεί ικανός αριθμός για την δημιουργία και λειτουργία του συλλόγου.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε :

E-mail : kithiranews@gmail.com
Mobile : 6944-513526
FAX     : 210-6041873


ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

O σκοπός του Συλλόγου είναι η συστηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των δυνατοτήτων των νεφροπαθών. Η παροχή κάθε είδους βοήθειας, συμπαράστασης, μέριμνας και προσπάθεια λύσης των προβλημάτων ασθενών με χρόνια νεφρολογικά προβλήματα. Η ενίσχυση κάθε προσπάθειας για την προστασία εκείνων που πάσχουν από νεφρολογικά νοσήματα από οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσής τους.

Η σύσφιξη των δεσμών φιλίας και συναδέλφωσης καθώς και η προαγωγή του πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των μελών του.

Η ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού για τα νεφρολογικά νοσήματα, την πρόληψή τους, τη σημασία της κληρονομικότητας και κάθε άλλου σχετικού παράγοντα.

Η οργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων συζητήσεων και οποιασδήποτε άλλης σχετικής δραστηριότητας που προάγει την έρευνα, την πρόοδο και τη βελτίωση της παρεχομένης στους νεφροπαθείς ιατρικής περίθαλψης και αρωγής.

Η διάδοση της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων και ιδιαίτερα της δωρεάς νεφρού, η οποία αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού.

Η συνεργασία με τις αρμόδιες Ελληνικές Κρατικές και Κοινοτικές υπηρεσίες καθώς και με αρμόδιες υπηρεσίες και συναφή ιδρύματα του εξωτερικού.

Η ανάπτυξη συνεργασίας με Σωματεία και παρεμφερείς οργανώσεις εσωτερικού και εξωτερικού, η συμμετοχή σε Ομοσπονδίες και η εκπροσώπηση των συμφερόντων των μελών του σε τοπικό περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η καλλιέργεια, η ανάπτυξη και προώθηση αθλητικής δραστηριότητας μέσα από τον Αθλητισμό και την θεραπευτική γυμναστική. Να απολαμβάνουν οι νεφροπαθείς τη σωματική ευεξία και να προσβλέπουν στην ψυχική ισορροπία. Να ζούνε τη χαρά και τη συγκίνηση του αθλητισμού μέσα από την ιδιαιτερότητά τους. Η διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων (όπως εκδρομών, συνεστιάσεων, πολιτιστικών και γενικά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων).

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ
  • Αφορά όλους τους Νεφροπαθείς υπό Αιμοκάθαρση με Τεχνητό Νεφρό, με Περιτοναϊκή Κάθαρση και με Μεταμόσχευση Νεφρού.
  • Άτομα χωρίς καμία αναπηρία που θέλουν να βοηθήσουν υλικά και ηθικά την επίτευξη των καταστατικών στόχων και εφόσον έχουν από το νόμο τα απαραίτητα προσόντα.
  • Την ιδιότητα του τακτικού μέλους μπορούν να αποκτήσουν επίσης γονείς, σύζυγοι και τέκνα προσώπων που πληρούν τις προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου, εφόσον είναι ενήλικοι και έχουν το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
  • Άτομα που είναι πολίτες άλλης χώρας {Κυθήριοι της Αυστραλίας - Αμερικής η άλλης Χώρας, που αδυνατούν να γυρίσουν στην γενέτειρά τους λόγω μη ύπαρξης κατάλληλης μονάδας} και πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Παρακαλούνται όλοι όσοι γνωρίζουν άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο λόγω ηλικίας και είναι νεφροπαθείς, να τους ενημερώσουν κατάλληλα έτσι ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν.
Είναι μια προσπάθεια στην οποία έχουμε την υποστήριξη της πολιτείας, της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής, πλην όμως πρέπει να συλλεγούν τα απαραίτητα στοιχεία και αριθμός ασθενών, ώστε να μπορέσει να υπάρξει περαιτέρω δράση και ενέργειες, για την ίδρυση της αναφερόμενης νεφρολογικής μονάδας.
-----------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-----------------------------------