Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Παραιτείται η Ρένα Δούρου για να αναλάβει υφυπουργός Εξωτερικών-Μάχη για τη διαδοχή της

Στη μεγάλη κυβερνητική μάχη μπαίνει τελικά η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δεχόμενη να αναλάβει τη θέση υφυπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τσίπρα!

Όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει κρούση στην Περιφερειάρχη το ίδιο βράδυ της εκλογικής νίκης, όταν πριν ανέβει στην εξέδρα για να χαιρετίσει τον κόσμο, στα Προπύλαια, της ζήτησε να τον ακολουθήσει, αναλαμβάνοντας, θέση αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Τότε η Ρένα Δούρου, με το επιχείρημα ότι ήταν Περιφερειάρχης λίγων μηνών και η παραίτησή της θα μπορούσε να θεωρηθεί προσβολή των πολιτών που την εξέλεξαν και έτσι, προτιμήθηκε ο Νίκος Χουντής.


Μεγάλα μποφόρ στο Εξωτερικών
Χθες αργά ο βράδυ, μετά τη συνεδρίαση του Προεδρείου της Κ.Ο. για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε εκτάκτως τη Ρένα Δούρου στο Μέγαρο Μαξίμου και της πρότεινε επιτακτικά να αναλάβει θέση υφυπουργού με ενισχυμένες αρμοδιότητες που θα «αγγίζουν» τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά!

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι πλέον «ο Κοτζιάς θέλει μια μορφή βοήθειας», ενώ άλλοι συμπλήρωναν ότι «απαιτείται μια σχετική παρακολούθηση του έργου του», δεδομένου ότι είναι συνεργαζόμενος και με προσωπική ατζέντα.

Άλλες πηγές σημείωναν ότι ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς ζήτησε να πάει κοντά του η κυρία Δούρου, την οποία εκτιμά και από τη συνεργασία τους, όταν εκείνη ήταν -μην το ξεχνάμε αυτό- αρμόδια για την εξωτερική πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή μάχη διαδοχής
Όπως και να ’χει, η κυρία Δούρου επείσθη από τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού και τις επόμενες μέρες αναμένεται να παραιτηθεί από τη θέση της Περιφερειάρχη Αττικής, αφού πρώτα κλείσει κάποιες εκκρεμότητες με τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

Ήδη σήμερα το πρωί συγκάλεσε εκτάκτως την Εκτελεστική Επιτροπή και ανακοίνωσε στους Αντιπεριφερειάρχες την απόφασή της, ενώ για το βράδυ έχει συγκληθεί πανολομέλεια της Παράταξης «Δύναμη Ζωής» για να καθοριστούν οι διαδικασίες διαδοχής της.

Τώρα αρχίζει πραγματικά ένας μεγάλος αγώνας εσωτερικής επιρροής από τους υποψηφίους Περιφερειάρχες, αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα για κανένα «ελεύθερο σκοπευτή», καθότι η «γραμμή» του κόμματος έχει τη σημασία της.

Οι πρώτες πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, λένε ότι βασικό ρόλο στο ζήτημα θα παίξει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ως έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Βεβαίως «κλειδί» θα είναι και η στάση του Παναγώτη Λαφαζάνη ο οποίος προκρίνει τον στενό του συνεργάτη και νυν Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, ένα πρόσωπο σοβαρό, έντιμο και με κομματική διαδρομή, το οποίο σέβεται πολύ και η Ρένα Δούρου, αφού συνεννοείται μαζί του «με τα μάτια» και ο πρωθυπουργός.

Θα ήθελαν πάντως και οι Αντιπεριφερειάρχες Τζιώκας και Φιλίππου, ενώ δύσκολη είναι η περίπτωση Καραμέρου, αφού προέρχεται από τη συνεργασία με τους Οικολόγους.

Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική για όλους και κυρίως για την κυρία Δούρου που επιστρέφει στην αγαπημένη της κεντρική πολιτική, ορθώνοντας -και αυτό είναι σημαντικό και για τον κ. Τσίπρα- ένα τείχος στην αναβαθμισμένη και προβληματική περίπτωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
--------------------------------------
Πηγή:  kallikratis.net
--------------------------------------