Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Δείτε αναλυτικά πως θα αγοράζουν οι αγρότες φυτοφάρμακα... και πως θα συνταγογραφούνται...

Όπως είναι γνωστό, από 26 Νοεμβρίου 2015 η αγορά φυτοφαρμάκων για επαγγελματική χρήση θα επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φάρμακων.

Οι αγρότες χωρίς πιστοποιητικό δεν θα μπορούν να προμηθεύονται φυτοφάρμακα για τις καλλιέργειες τους. Έτσι για να αποκτήσουν πιστοποιητικό πρέπει να συμμετέχουν  στη διαδικασία των ειδικών εξετάσεων του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης.


Ο Βουλευτής Λακωνίας με το ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης μιλά στην κάμερα της APELA για αυτές τις αλλαγές και τι θα ισχύει από δω και πέρα.

«Πρόκειται για μια κανονιστική απαίτηση η συνταγογράφηση» όπως λέει ο ίδιος, ενώ η εγκύκλιος ορίζει πως μέχρι 31 Μαρτίου πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις να κοπούν τα παράβολα με 25ευρώ, δεν είχε βγει μέχρι τώρα ούτε καν μέχρι και το που θα κατατεθεί το παράβολο. «Αρά αυτό αναστέλλεται και περιμένουμε υπουργική απόφαση που θα ορίζει τις διαδικασίες ακριβώς», σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, ενώ τονίζει χαρακτηριστικά  «Το παράβολο με 25 ευρώ πηγαίνει μέχρι 30 Αυγούστου, κανένας να μην κινηθεί ακόμα».
Οπότε σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αραχωβίτη, δεν θα ισχύουν τα «πρόστιμα» των 50 για καθυστέρηση τον Απρίλιο. Άλλωστε και να θέλει κάποιος να πληρώσει τα 25 ευρώ εμπρόθεσμα, που θα τα δώσει;

Όσον αφόρα στις εξετάσεις που μπορεί να δώσει κάποιος, θα πρέπει να έχει αποκτήσει και κάποια σχετική εκπαίδευση, δηλαδή σεμινάρια, που όπως μας λέει ο ίδιος «μπορούν να γίνουν από πιστοποιημένα ΚΕΚ, θα δούμε όμως αν οι δομές του ΔΗΜΗΤΡΑ μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχη εκπαίδευση» δωρεάν.

Οπότε σύμφωνα με αυτή την πληροφόρηση, δεν χρειάζεται κάποιος να τρέξει σε κάποιο ΚΕΚ τώρα να κάνει αίτηση, αφού το επόμενο διάστημα μπορεί τα μαθήματα να γίνουν δωρεάν από το «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Σχετικά με το πιστοποιητικό ο κ. Αραχωβίτης λέει πως η πιστοποίηση θα έχει έναν χρονικό ορίζοντα και μετά θα υπάρχει μια διαδικασία επαναπιστοποίησης, ενώ αναφέρει πως η προηγούμενη κυβέρνηση, αντιμετώπισε κάπως ερασιτεχνικά το όλο θέμα.

Για την διαδικασία που θα τροφοδοτείται ο αγρότης με τα φυτοφάρμακα, ο βουλευτής Λακωνίας απαντά πως «εφόσον ο παραγωγός, έχει εξασφαλίσει το πιστοποιητικό, θα πηγαίνει στο κατάστημα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, στο οποίο θα αγοράζει το γεωργικό φάρμακο που θέλει, ενώ θα καταγράφεται στο μητρώο του Υπουργείου». Το γεωργικό φάρμακο θα είναι συγκεκριμένο, σε συγκεκριμένη ποσότητα, και για συγκεκριμένο χωράφι.

Τέλος, σχετικά με τον χρόνο που πρέπει να πιέζει την κυβέρνηση καθώς μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, τονίζει πως η απόφαση  θα βγει μέσα στις επόμενες λίγες μέρες που θα βάζει τα πράγματα στη σωστή τους θέση τους, ενώ επισημαίνει πως αυτή η πίεση πέφτει πάνω στην κυβέρνηση για να νομοθετήσει άμεσα».

------------------------------------
Πηγή: apela.gr
------------------------------------