Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 3/4/2015 - Συνάντηση Δημάρχου με την Υπουργό Τουρισμού

Με την Υπουργό Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά συναντήθηκε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής κ. Μηνά Κορώνη και το Μέλος κ. Ανδρέα Σάμιο. 
Η συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και ουσιαστική και ο κ. Δήμαρχος ανέλυσε διεξοδικά και μεθοδικά τις βασικές παραμέτρους της τουριστικής ανάπτυξης των Κυθήρων και Αντικυθήρων, όπως τις οραματίζεται η Δημοτική Αρχή. 

Συγκεκριμένα, επισημάνθηκαν τα εξής:

1. Η ανάγκη πιστής τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της ΛΑΝΕ, καθώς η πιστή εκτέλεση των δρομολογίων όπως και η έγκαιρη ανακοίνωσή τους αποτελούν βασικές προϋποθέσεις ενίσχυσης του τουρισμού.

2. Η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών εκπόνησης των μελετών επέκτασης του διαδρόμου στον ΚΑΚ "Αλέξανδρος Ωνάσης", καθώς το έργο θεωρείται κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη και το μέλλον του νησιού.

3. Η δυνατότητα προώθησης μέσω του ΕΟΤ του διεθνώς αναγνωρίσιμου ονόματος του Μηχανισμού και του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, που αποτελούν ισχυρά brand names για την Ελλάδα διεθνώς.

4. Η υλοποίηση δράσεων για την επέκταση της τουριστικής περιόδου στα Κύθηρα, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές μορφές τουρισμού που μπορεί να υπηρετήσει το νησί (πολιτιστικός, θρησκευτικός, φυσιολατρικός, καταδυτικός, αδρεναλίνης, περιπατητικός κ.λπ.), αφετέρου την φέρουσα ικανότητα των υποδομών του.

5. Η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των τοπικών συνδέσεων με Νεάπολη και Γύθειο.

6. Η ανάγκη προέκτασης της αεροπορικής γραμμής Θεσσαλονική - Καλαμάτα μέχρι τα Κύθηρα, για την οποία η Δημοτική Αρχή έχει ήδη κάνει ενέργειες και θα συνεχίσει.

Η κα. Υπουργός κράτησε αναλυτικές σημειώσεις για όλες τις αναφορές και προτάσεις του Δημάρχου, τις οποίες χαρακτήρισε μελετημένες και σαφείς. Παράλληλα, ο κ. Δήμαρχος ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα της κατασκευής αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών στα Κύθηρα (μαρίνα) που έχει παγώσει και συνεργάστηκε με την αρμόδια διευθύντρια, η οποία τον ενημέρωσε ότι η σχετική αλληλογραφία του Υπουργείου με το Δήμο Κυθήρων έχει μείνει στάσιμη στο 2013, οπότε ο Υπουργείο Τουρισμού ζήτησε αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει τη διαδικασία. 

Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε άμεση ενεργοποίηση του φακέλου του έργου και προς τούτο θα υπάρξει συνεργασία του Υπουργείου με τον Τεχνικό Σύμβουλο του Δήμου, καθώς η κα. Υπουργός θα προωθήσει τη χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων προγραμμάτων, εφόσον ολοκληρωθεί ο φάκελος και όλες οι σχετικές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις.

Επίσης ο κ. Δήμαρχος μαζί με τον Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής είχαν συνάντηση εργασίας με τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού καθώς και τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Αθλητισμού κ. Κοντονή, προκειμένου να προωθήσουν τις δράσεις της Γραμματείας μέσω του προγράμματος "Άθληση για Όλους". Σύμφωνα με την προκήρυξη του Προγράμματος απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη του Δήμου σε αυτό είναι η επιβολή αντιτίμου από τους χρήστες - αθλουμένους, καθώς δεν επιτρέπεται η δράση να βαρύνει τον Προϋπολογισμό του Δήμου. 

Ο Δήμος εξετάζει τις πιθανότητες ένταξής του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα χρηματοδότησης από την ΓΓΑ για τον εκσυγχρονισμό των αθλητικών υποδομών των Κυθήρων, χωρίς ωστόσο να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, θέμα στο οποίο ο Δήμος θα επανέλθει.

Τέλος, ο κ. Δήμαρχος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι με θέμα την συνεχιζόμενη χορηγία του ομίλου στις ενάλιες έρευνες του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, που μετά την πρόσφατη αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκτούν νέα διάσταση. 

Ο κ. Δήμαρχος συζήτησε τρέχοντα θέματα που αφορούν την έρευνα καθώς και ζητήματα στα οποία θα μπορούσε να παρέμβει ο ΟΤΕ και συνεργάστηκε με κα. Ντ. Τζημέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, την κα. Κική Ζαννιά, Σύμβουλο Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, την κα. Ζάννα Ταραζή, Προϊσταμένη Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και τον κ. Κώστα Τριαντάφυλλο, στέλεχος Community Relations. 
----------------------------------
Πηγή: kythira.gr
----------------------------------