Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Παράταση μέχρι 31/8 στο χαμηλό παράβολο των 25 ευρώ για το πιστοποιητικό γνώσης χρήσης γεωργικών φαρμάκων από τους αγρότες

Παράταση μέχρι 31/8 στο χαμηλό παράβολο των 25 ευρώ για το πιστοποιητικό γνώσης χρήσης γεωργικών φαρμάκων από τους αγρότες Προσπάθειες μείωσης του κόστους για την απόκτηση του Πιστοποιητικού γνώσεων χρήσης γεωργικών φαρμάκων καταβάλει – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ. Το Πιστοποιητικό αυτό, όπως είναι γνωστό, θα είναι απαραίτητο από τις 26/11/2015 σε κάθε αγρότη για να μπορεί να προμηθεύεται και να χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα.  

Μέχρι σήμερα υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις από πλευράς αγροτών οι οποίοι από 1η Απριλίου καλούνταν να πληρώσουν περίπου 100 ευρώ για να παρακολουθήσουν σεμινάρια σε διαπιστευμένους ιδιωτικούς φορείς. Η πρώτη κίνηση που έκανε η πολιτεία σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου είναι να δώσει παράταση έως 31/8 στο «χαμηλό παράβολο» τον 25 ευρώ (από 1η Απριλίου το ύψος του παραβόλου ήταν 50 ευρώ). Μάλιστα σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας η ΚΥΑ έχει υπογραφεί και έχει αποσταλεί στο Εθνικό τυπογραφείο για δημοσίευση.

Οι χρεώσεις

Όμως το παράβολο αυτό δεν είναι η μόνη χρέωση που καλούνται να ανταποκριθούν οι αγρότες. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν εκπρόσωποι ιδιωτικών ΚΕΚ που έχουν πιστοποιηθεί από την πολιτεία για την διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων γι’ αυτόν το σκοπό οι αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 15 ευρώ για την εξέταση καθώς και περίπου 40 ευρώ για την παρακολούθηση του σεμιναρίου που προσφέρουν. Αυτό με το παράβολο των 50 ευρώ «εκτόξευε» το ποσό στα 105 ευρώ ενώ με το «χαμηλό παράβολο» των 25 ευρώ το συνολικό κόστος μειώνεται στα 80 ευρώ περίπου. Να σημειωθεί ότι η διάρκεια του πιστοποιητικού είναι πέντε χρόνια και κάθε πενταετία θα πραγματοποιείται πρόγραμμα συμπληρωματικής κατάρτισης, με σκοπό την απόκτηση ή την επικαιροποίηση των γνώσεων των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων.

Προσπάθεια εμπλοκής και των δημόσιων φορέων στην εκπαίδευση

Εκτός από τους αγρότες που όλο αυτό το διάστημα μας εκδήλωναν τα παράπονά τους για το υψηλό κόστος της πιστοποίησης αλλά και εκπροσώπους ΚΕΚ, ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ θέτοντάς τους το ερώτημα γιατί τελικά αυτή η εκπαίδευση δεν παρέχεται δωρεάν; «το ΥπΑΑΤ δεν μπορεί να καθορίσει το ποσό που θα χρεώσουν οι ιδιωτικοί φορείς που εμπλέκονται στην διαδικασία της εκπαίδευσης. Αυτό που… κοιτάμε είναι να συμμετέχουν πολλοί φορείς στη διαδικασία προκειμένου να υπάρχει ανταγωνισμός προς όφελος των αγροτών. Επιπλέον προσπαθούμε και κάτι ακόμα. Να εντάξουμε στην διαδικασία και δημόσιους φορείς ώστε η εκπαίδευση να είναι εντελώς δωρεάν (ΕΛΓΟ Δήμητρα, ΤΕΙ, Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης – ΝΕΛΕ κ.α.). Γίνεται λοιπόν μια μεγάλη προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε ότι υπάρχει σε δημόσιο φορέα προκειμένου να υπάρχει και η δωρεάν δυνατότητα. Μακάρι αυτή η δυνατότητα να μπορούσε να υπάρχει σε όλη την Ελλάδα», μας αναφέρουν υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Και προσθέτουν: «Ενδιαφέρον από τους δημόσιους φορείς και οργανισμούς υπάρχει. Το θέμα είναι κατά πόσο υπάρχουν οι υλικοτεχνικές δομές για να πραγματοποιηθούν οι εκπαιδεύσεις; Η προσπάθεια μας όμως δεν θα σταματήσει».

Διευκρινιστική εγκύκλιος

Εν τω μεταξύ, κατά την διάρκεια του σημερινού μας ρεπορτάζ, δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο διαύγεια του ΥπΑΑΤ διευκρινιστική εγκύκλιος σχετικά με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί σχετικά με τις «εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων», την οποία σας παρουσιάζει πρώτος ο ΑγροΤύπος.
Ειδικότερα όσον αφορά την εξέταση των ενδιαφερόμενων για απόκτηση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων τονίζεται:
  • Οι ενδιαφερόμενοι, πέραν των ατομικών στοιχείων τους (ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ), οφείλουν να καταβάλλουν στα ιδιωτικά και δημόσια Κέντρα εξέτασης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων την αξία του Τέλους εξέτασης, καθώς η έκδοση και πληρωμή του διενεργείται αποκλειστικά από τα Κέντρα Εξέτασης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων για το σύνολο των ατόμων κάθε Τμήματος εξέτασης.
  • Τα Κέντρα εξέτασης οφείλουν να εκδώσουν το προβλεπόμενο «ηλεκτρονικό παράβολο» (εφεξής «e−Παράβολο»), σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο «Εγχειρίδιο Χρήσης της Ψηφιακής Υπηρεσίας Πιστοποίησης». Το e-Παράβολο αναρτάται στη ψηφιακή εφαρμογή και μέσω αυτής καταχωρούνται τα στοιχεία των ατόμων που αποτελούν το Τμήμα εξέτασης, η ημερομηνία και η ώρα εξέτασής τους, τουλάχιστον επτά (7) ημέρες μετά την ανωτέρω καταχώρηση.
  • Τα στοιχεία των εξετάσεων (Κέντρο εξετάσεων, ημερομηνία και ώρα εξετάσεων) αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σκοπό την ενημέρωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες δύναται να αποστείλουν ελεγκτικό κλιμάκιο για τον απροειδοποίητο έλεγχο.
  • Οι εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων διενεργούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον «Κανονισμό Εξετάσεων Χορήγησης Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων».
-------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------------