Τρίτη 21 Απριλίου 2015

«Για 2 μήνες η χρησιμοποίηση των διαθεσίμων των Ο.Τ.Α.»!

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ξεκίνησε, στις 13:25, η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της, με μοναδικό θέμα, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υποχρεώνει τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τους λοιπούς Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης της Χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, με κυριότερη είδηση, πως τα χρήματα αυτά θα τοποθετηθούν σε repos και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της Χώρας, για τους «επόμενους δύο μήνες», όπως τόνισε ο κ. Μάρδας, με τους Δήμους ανά 15 ημέρες να υποβάλουν αιτήματα προς την ΤτΕ, προκειμένου να παίρνουν χρήματα, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, στο διάστημα αυτό.

«Απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, πραξικοπηματική και πολιτικά κατακριτέα» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, την Π.Ν.Π., κατά την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης του Δ.Σ., κάνοντας λόγο, παράλληλα, για μία «προσχεδιασμένη ενέργεια».

Εν μέσω φωνών και αποδοκιμασιών - ακούστηκε η λέξη "αίσχος" - τον "λόγο πήρε" ο αν. Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος χαρακτήρισε «δικαιολογημένες» τις αντιδράσεις των Δημάρχων, «μιας και δεν υπήρξε ενημέρωσή σας», όπως είπε, αφήνοντας, ταυτόχρονα, ένα 4σέλιδο σημείωμα, αναφορικά με τη διαδικασία, προς ενημέρωση των αιρετών.

«Απρόβλεπτες εξελίξεις στον Προϋπολογισμό μάς ανάγκασαν να μπούμε σ' αυτήν την διαδικασία» συνέχισε ο κ. Μάρδας και αναφερόμενος σε λεπτομέρειες της διαδικασίας τόνισε:

«Με 2,5% σε λογαριασμό διαθεσίμων της ΤτΕ θα τοκιστεί το περίσσευμά σας, που αν το χρειαστούμε μπορούμε να το δανειστούμε για βραχυπρόθεσμο δανεισμό 15 ημερών. Τώρα, αν εσείς τα χρειαστείτε, με αίτημά σας προς την Τράπεζα της Ελλάδας, μπορείτε να πάρετε άμεσα χρήματα αν αυτά δεν υπερβαίνουν το 10% της καταβολής σας και αν είναι πλέον του 10% σε δύο μέρες».

«Τα χρήματα που καταθέτετε υπάρχει Νόμος, που δεσμεύει το Κράτος να τα επιστρέψει σε σας, αλλά και τους λοιπούς Φορείς» συμπλήρωσε ο κ. Μάρδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αιρετών.

«Από το ΕΣΠΑ δεν πήραμε ούτε ένα Ευρώ» απάντησε ο κ. Μάρδας, σε τοποθέτηση Δημάρχων και πρόσθεσε: «Τα χρήματα του ΕΣΠΑ χρησιμοποιούνται μόνο για το ΕΣΠΑ».

Στη συνέχεια, ο Αν. Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας στις ερωτήσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, διευκρίνισε, πως τα χρήματα που ζητούνται είναι από τα «διαθέσιμα» και μόνο των Δήμων - χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτά τα «διαθέσιμα» αφορούν και τα "ανταποδοτικά" έσοδα των Δήμων - αφού πρώτα υπολογιστούν οι υποχρεώσεις τους.

Σχετικά με την αναδρομικότητα της ρύθμισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου - έναρξη ισχύος από 17.03.15 - ο κ. Μάρδας απάντησε: 

«Ναι, έγινε για την κάλυψη κάποιου συναδέλφου σας», αναφερόμενος στην προηγούμενη της Π.Ν.Π. απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.
------------------------------
Πηγή: epoli.gr
------------------------------