Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΤΟ RADIO ADELIN ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ !

Στο Λουτράκι νομού Πέλλας, 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας, υπάρχουν οι μεταλλικές πηγές Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ που αναβλύζουν σε θερμοκρασία 37°C, με αξιόλογη χημική σύσταση. 

Το θερμό νερό έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο. 

Επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, ποσιοθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση. 

Η λουτρόπολη απέχει 3 χιλιόμετρα από το Λουτράκι και βρίσκεται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου. 
Λουτρά Πόζαρ στο Λουτράκι Πέλλας Το ρέμα του Αγ. Νικολάου ("Τόπλιτσα") στην Αριδαία.

Το παλαιότερο όνομα του ρέμματος ήταν "Τόπλιτσα", που σημαίνει στα σλάβικα, σε ελεύθερη μετάφραση: "Θερμοπόταμος".

Η κοιλάδα ακολουθεί τις στροφές του ποταμού, με πολλούς τεχνητούς καταρράκτες (μέρος των αντιπλημμυρικών έργων, κομψά εντεταγμένων στο περιβάλλον), έντονη βλάστηση και βραχώδεις, απόκρημνες πλαγιές εκατέρωθεν.

Σε αρκετά σημεία το ζεστό νερό αναβλύζει ελεύθερο και χύνεται στο ρέμα .

Η χρήση του νερού ως ποσίμου είναι ελεύθερη, από μια κρήνη.

Μοναδικό φυσικό τοπίο που αφήνει άναυδο τον κάθε επισκέπτη η πλούσια βλάστηση, τα υπέροχα ρυάκια που ξεπροβάλλουν από παντού ,μικροί και μεγάλοι καταρράκτες με γάργαρα νερά που κατηφορίζουν με ορμή προς την κοιλάδα .

Μονοπάτια πλακόστρωτα εναρμονισμένα με το περιβάλλον δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να περπατήσει μέσα σε αυτό το μαγευτικό τοπίο και το μόνο που χρειάζεται να κάνει ,είναι να κλείσει τα μάτια και να σφραγίσει την εικόνα αυτή του τοπίου βαθιά μέσα στην καρδιά του.

Στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων, τα οποία εκτίθενται στο μικρό μουσείο των Λουτρών.