Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΣΕ ΘΕΣΗ - ΚΛΕΙΔΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ - H Πετρούλα μεγάλωσε και τα βάζει με τα «πιράνχας» της υγείας

Eνα πρόσωπο από το παρελθόν έρχεται στην επικαιρότητα είκοσι πέντε χρόνια μετά. Η Πετρούλα - Αναστασία Σαρτζετάκη, κόρη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρήστου Σαρτζετάκη, μπαίνει στην κυβέρνηση σε πόστο «κλειδί».

Το ξανθό κοριτσάκι που έπαιζε με τις κούκλες της στο Προεδρικό Μέγαρο, όταν ο πατέρας της ήταν Πρόεδρος, είναι σήμερα μια γυναίκα 35 ετών κι αναλαμβάνει τη διοίκηση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Ο πατέρας της, ως πρωτοδίκης-ανακριτής το 1963, σήκωσε στις πλάτες του την ανάκριση της υποθέσεως της πολιτικής δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγορίου Λαμπράκη, και η κόρη του έρχεται τώρα να τα βάλει με τα «πιράνχας της Υγείας».


Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έδωσε εντολή να βρεθούν νέοι επιστήμονες για να στελεχώσουν τα «πόστα-φωτιά». Ετσι επέλεξε την Πετρούλα, η επιλογή της οποίας δείχνει την αμέριστη εμπιστοσύνη του σε αυτή και στις διακριτές σπουδές της. Τέλειωσε με άριστα τη Νομική Σχολή κι ύστερα πήρε διδακτορικό στο Δημόσιο Δίκαιο στο διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας περίφημο «Paul Cesanne». Η Πετρούλα διέπρεψε ως δικηγόρος εξειδικευμένη στις δημόσιες συμβάσεις.

Η πρόταση για το πρόσωπό της στον υπουργό έγινε από συναδέλφους της δικαστικούς, που γνώριζαν τη δουλειά και το ήθος της. Το ραντεβού κλείστηκε στο υπουργείο και η 35χρονη κόρη Σαρτζετάκη δέχτηκε την πρόκληση. «Είναι άδικο να γίνονται αναφορές σε σχέση με το όνομα. Πρόκειται για μια καταξιωμένη δικηγόρο που εργαζόταν στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Την κάλεσα και με έπεισε ότι είναι άνθρωπος συγκροτημένος», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπ. Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Aίσθηση είχε κάνει στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου η εμφανίση της Πετρούλας Σαρτζετάκη στη δεξίωση το 2007. Το σομόν φόρεμα έκλεψε τις εντυπώσεις.


Aίσθηση είχε κάνει στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου η εμφανίση της Πετρούλας Σαρτζετάκη στη δεξίωση το 2007. Το σομόν φόρεμα έκλεψε τις εντυπώσεις.

Τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του Χρήστου Σαρτζετάκη, το σημερινό «κορίτσι των προμηθειών», είχε κάνει τρομερή αίσθηση, αφού ήταν το πρώτο παιδί που κατοικούσε στην Προεδρία. Η άτακτη Πετρούλα, η Πάτυ για τους δικούς της ανθρώπους, εξελίχθηκε -για όσους γνωρίζουν- σταδιακά στην κόρη που όλοι οι γονείς θα ήθελαν. Ηταν υπόδειγμα μαθήτριας, τελείωσε με άριστα το κολέγιο και πέρασε με την πρώτη στη Νομική Σχολή της Κομοτηνής. Την εγγραφή της μάλιστα είχε κάνει η τότε γραμματέας της Νομικής Καίτη Μαρκοβίτση. Μάλιστα οι γονείς της είχαν νοικιάσει και διαμέρισμα στην περιοχή Στρατώνα στην Κομοτηνή για τη νεαρή φοιτήτρια. Εναν χρόνο μετά όμως, η Πάτυ και λόγω του ότι ο πατέρας της είχε γίνει στόχος της 17 Νοέμβρη, πήρε μετεγγραφή στη Νομική Αθηνών από όπου και αποφοίτησε.

Είναι λάτρης των ξένων γλωσσών και γι' αυτό σε χρόνο ρεκόρ έμαθε Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά. Η συγκροτημένη προσωπικότητά της τη βοήθησε να ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές της και να κάνει την πρακτική της στις δικαστικές αίθουσες.

Νέα και άφθαρτη επιστήμονας


Το ζεύγος Σαρτζετάκη έχει μεγάλη αδυναμία στη μοναχοκόρη του. Παλαιότερα οι κοινές εμφανίσεις τους ήταν συχνές.
Το ζεύγος Σαρτζετάκη έχει μεγάλη αδυναμία στη μοναχοκόρη του. Παλαιότερα οι κοινές εμφανίσεις τους ήταν συχνές.
Ολοι έχουν να θυμούνται τη γοητευτική νεαρή γυναίκα που περνούσε κάθε μέρα την είσοδο της Εθνικής Σχολής Δικαστών στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης αθόρυβα και χωρίς ποτέ να κάνει χρήση του διάσημου επωνύμου της. Στα μέσα του '80, η Πετρούλα είχε κάνει τα πρώτα της πρωτοσέλιδα, αφού οι παπαράτσι έτρεχαν από πίσω της ακόμη και στην παιδική χαρά. Το λατρεμένο παιδί της οικογένειας Σαρτζετάκη «βλήθηκε» από τα πυρά των δημοσιευμάτων, μόνο και μόνο εξαιτίας της υπερβολικής αδυναμίας που της είχαν οι γονείς της. Οι συμμαθήτριές της στο σχολείο και αργότερα στο κολέγιο την αποκαλούσαν «κυρία Προέδρου» και άθελά της εκείνη ένιωθε πολύ διαφορετική.

Η Πετρούλα Σαρτζετάκη δεν είναι παντρεμένη. Οπως λένε τα κοινωνικά κουτσομπολιά, παλαιότερα διατηρούσε δεσμό με τον γιο του πρώην πρύτανη του ΔΠΘ Κων. Ρέμελη.

Η κατάρτισή της στο Δημόσιο Δίκαιο αλλά και το ήθος της επηρέασαν καταλυτικά τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος αναζητούσε έναν νέο άφθαρτο επιστήμονα για τη διοίκηση της ΕΠΥ.

Η Πάτυ, όπως την αποκαλούν οι δικοί της άνθρωποι, σε νυχτερινή έξοδο πριν από λίγα χρόνια.


Η ΕΠΥ, την οποία η κυρία Σαρτζετάκη έχει κληθεί να διοικήσει, αποτελεί έναν φορέα εποπτευόμενο από το υπουργείο Υγείας, με αντικείμενο τις προμήθειες του ΕΣΥ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι διοικήσεις της επιχείρησαν να υλοποιήσουν τις μνημονιακές επιταγές για κεντρικές προμήθειες υλικών και φαρμάκων ώστε να γίνει εξοικονόμηση, πλην όμως χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Η πρόταση ήρθε ξαφνικά για την Πετρούλα, η οποία δέχθηκε να συναντήσει τον υπουργό έπειτα από την παρότρυνση δικαστικών λειτουργών του περιβάλλοντός της, αλλά δεν ήταν προετοιμασμένη για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Η θέση αυτή θεωρείται και είναι καυτή, καθώς το κομμάτι των προμηθειών υγείας συχνά στο παρελθόν συνδέθηκε με ατασθαλίες και σκάνδαλα.

Οι δημόσιες προμήθειες είναι ό,τι πιο δύσκολο αλλά και σπουδαίο στον χώρο του Δημοσίου.

Η ζωη μετα...

Είναι άδικο να γίνονται αναφορές σε σχέση με το όνομα. Την κάλεσα και με έπεισε ότι είναι άνθρωπος συγκροτημένος, λέει ο Π. Κουρουμπλής
Ο πρώην Πρόεδρος ετοιμάζει βιβλίο για την υπόθεση Λαμπράκη

Οι εποχές της έντονης πολιορκίας της οικογένειας Σαρτζετάκη από το 1985 έως και το 1990 που ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέρασαν και τώρα το μόνο που θυμίζει εκείνη την περίοδο είναι ίσως η σκοπιά που παραμένει έξω από το σπίτι τους στη Νέα Πεντέλη.

Σήμερα, ο 86χρονος Χρήστος Σαρτζετάκης καμαρώνει τη μοναχοκόρη του, στην οποία έχει μεγάλη αδυναμία, να προοδεύει. Ο ίδιος ζει μια ήσυχη ζωή, διαβάζοντας και γράφοντας. Ηδη βρίσκεται προς εκτύπωση ένα βιβλίο 1.700 σελίδων, που αφορά την υπόθεση Λαμπράκη και εμπεριέχει όλα τα πρωτότυπα αρχεία της εποχής.

Εκκλησιασμός και ταβερνάκια. Τις Κυριακές εκκλησιάζεται συνήθως στη Μονή Πεντέλης και κάποιες μέρες της εβδομάδας συχνάζει στα αγαπημένα του ταβερνάκια των βορείων προαστίων. «Ο λαϊκισμός είναι η σύγχρονη μορφή του φασισμού», ήταν και είναι το «μότο» του Σαρτζετάκη, κι αυτό που αναγράφεται ψηλά στην ιστοσελίδα του. Από τις ομιλίες του έχει μείνει ιστορική η φράση του «είμεθα έθνος ανάδελφον» και «η Ελλάς να ανήκει εις τους Ελληνας, αλλά θα πρέπει πρωτίστως οι Ελληνες να ανήκωμεν εις την Ελλάδα». Ξεχασμένη από τα φώτα της δημοσιότητας πια είναι και η μητέρα της Πετρούλας, η Εφη Αργυρίου-Σαρτζετάκη. Σήμερα η 72χρονη Εφη ζει στο παρασκήνιο με τον πρώην Πρόεδρο. Εργάστηκε ως φιλόλογος και μάλιστα όταν γνώρισε τον Χρήστο Σαρτζετάκη δούλευε ως γραμματέας στην Ακαδημία Αθηνών. Ο βίος της Εφης Σαρτζετάκη ως συζύγου Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στα χρόνια της θητείας του Χρήστου Σαρτζετάκη.
----------------------------------------
Πηγή: Έθνος-Βίβιαν Μπενέκου
----------------------------------------