Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Δημιουργία επενδυτικού Fund από επαναπατρισμό των κεφαλαίων των βουλευτών – πολιτικών προσώπων.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Υπόψη κας Πρόεδρου                                                             
Ζωής Κωσταντοπούλου                                                                   
Κοινοποίηση.
κ.    Γιώργο Σταθάκη,  Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας &  Τουρισμού 
κα.  Λούκα Κατσέλη,  Πρόεδρο  ΔΣ Εθνικής Τράπεζας

ΘΕΜΑ: Δημιουργία επενδυτικού Fund από επαναπατρισμό των κεφαλαίων των βουλευτών – πολιτικών προσώπων.



Αξιότιμη κα Πρόεδρε, 

Είμαι ένας από τις εκατοντάδες επενδυτές που υλοποιούμε σχετικά μικρές επενδύσεις στη χώρα μας. Ένας από αυτούς που υπάκουσαν στα κελεύσματα της πολιτικής ηγεσίας, όταν αυτή μας καλούσε να συμβάλουμε με το υστέρημα μας, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεωκοπία της πατρίδας μας. Και μέσα σε αυτή τη περίοδο της μεγάλης κρίσης της, αποφασίσαμε να επενδύσουμε τις όποιες αποταμιεύσεις μας και να συνδράμουμε στην ανάπτυξη που ο τόπος μας έχει τόσο ανάγκη. 

Σε έργα και δράσεις, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και μπορεί να συμβάλουν στην έξοδο του από τη κρίση (το δικό μας έργο αφορά επένδυση στην πολιτιστική-αγροτουριστική δράση www.kaminari.gr). Και ενώ εμείς ακούσαμε το κάλεσμα τους να επενδύσουμε και συμπεριφερθήκαμε πατριωτικά, η πολιτεία μέσα από το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας, υπήρξε ασυνεπής απέναντι μας. Γιατί, ενώ αποφασίσαμε να επενδύσουμε, έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει και την έγγραφη δέσμευση Τράπεζας, για την δανειοδότηση του 25% του συνολικού κόστους της επένδυσης μας, ενώ εμείς βάλαμε τα δικά μας κεφάλαια, οι τράπεζες λόγο της εκροής των κεφαλαίων στο εξωτερικό, αθέτησαν στη συνέχεια την δέσμευση τους. 

Και έτσι οι επενδύσεις μας αυτές ελλείψει χρηματοδότησης, παραμένουν ημιτελείς και εμείς σε αδιέξοδο. Με πολλή λύπη και απογοήτευση πληροφορήθηκα τις τελευταίες μέρες τα έργα του τέως υπουργού κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Την ίδια περίοδο που ο υπουργός οικονομικών της χώρας, μας ζητούσε να βάλουμε πάνω από όλα την πατρίδα, εκείνος για σιγουριά και ασφάλεια, φυγάδευε τα χρήματα του στο εξωτερικό. Φοβήθηκε λέει, μήπως και τα χάσει… Θλίψη, απογοήτευση, θυμός τα συναισθήματα, για πολιτικούς που ανέλαβαν να σώσουν τη χώρα μας και λειτούργησαν με δειλία και καιροσκοπισμό. Κυρία Πρόεδρε, Οι επενδύσεις αυτές πρέπει άμεσα να χρηματοδοτηθούν προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν. 

Δεν χάσαμε μόνο εμείς, αλλά κυρίως χάνει η εθνική οικονομία της χώρας μας, όσο αυτές θα παραμένουν ημιτελείς και μη παραγωγικές. Για αυτό κάνω έκκληση στον πατριωτισμό και στην λογική των Ελλήνων βουλευτών, όλων των κομμάτων, να επαναπατρίσουν άμεσα τα χρήματα που έβγαλαν εκτός Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Θα προσφέρουν μεγάλη υπηρεσία στον τόπο, που τόσο έχει στερηθεί την ρευστότητα και τις επενδύσεις. 

Παράλληλα, επειδή η εκροή αυτών των κεφαλαίων είναι που στέρησε από τις επενδύσεις μας την δυνατότητα χρηματοδότησης τους από τις Τράπεζες, σας παρακαλούμε σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών και μια Τράπεζα, να αναλάβετε πρωτοβουλία προκειμένου με τα κεφάλαια αυτά των βουλευτών, να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό Fund, για την χρηματοδότηση των μικρών επενδύσεων που βρίσκονται στο κατασκευαστικό στάδιο που περιγράφουμε. Για το ποσό που ο κάθε βουλευτής θα επαναπατρίζει και καταθέτει σε αυτόν τον αναπτυξιακό λογαριασμό, θα λαμβάνει έντοκα γραμμάτια 3ετους ή 5ετους διάρκειας. 

Μέσα από αυτό το Fund θα μπορεί να δανειοδοτηθεί έντοκα κάθε βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο που παραμένει ημιτελές με το ποσό των 10.000 ευρω, για κάθε νέα θέση απασχόλησης που δημιουργεί μέσα από την ολοκλήρωση και λειτουργία του. Με οροφή τις δέκα θέσεις απασχόλησης ή το ποσό των 100.000 ευρω δανείου για κάθε επένδυση. Με αυτό το τρόπο και οι επενδύσεις μας θα ολοκληρωθούν, αλλά και άμεσα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, δίχως να τις χρηματοδοτεί το κράτος. 

Κυρία Πρόεδρε, 
Είναι πλέον ώρα να δείξει και σε εμάς ο πολιτικός κόσμος της πατρίδας μας, τον πατριωτισμό του. Όπως εμείς έμπρακτα το αποδείξαμε μέσα στα χρόνια της κρίσης, και εξ αυτού, πολλοί από εμάς οδηγηθήκαμε στα όρια της οικονομικής καταστροφής. Μέσα δε από αυτό, να δώσει το παράδειγμα και στους υπόλοιπους συμπολίτες μας για να επαναπατρίσουν κι αυτοί τα χρήματα τους. 

Μπορώ να ελπίζω; 

Με εκτίμηση 
Δημήτρης Κούκουλας 
Οικονομολόγος – επενδυτής 
Ρόδος 10/03/2015