Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

ΕΠΙΘΕΣΗ Βαλαβάνη κατά αιρετών της Τ.Α. για τον Φ.Π.Α. στα νησιά

Δριμεία κριτική σε αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντιδρούν σε ενδεχόμενη αύξηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. σε νησιά με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και ακριβό τουριστικό προϊόν, από την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ».

Ειδικότερα, η αν. Υπουργός, απαντώντας στη σχετική ερώτηση, "είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο φόρος σε ορισμένα είδη, όπως τσιγάρα και ποτά ή άλλα προϊόντα ή ο ΦΠΑ σε ορισμένα πολύ τουριστικά νησιά;" τόνισε, αναφερόμενη στην ενδεχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α. σε νησιά: 
 

«Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θεσμοθετήθηκε για εξαιρετικά ισχυρούς λόγους: Για ν’ αντιμετωπισθούν τα αυξημένα έξοδα κατοίκων και επιχειρήσεων, λόγω μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών, λόγω γεωγραφίας, οικονομικών παραγόντων.  

Οι λόγοι αυτοί έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, βέβαια, για νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που το τουριστικό προϊόν τους τιμολογείται πενταπλάσια π.χ. από την Κρήτη και το κατά κεφαλή εισόδημα των κατοίκων τους είναι πολύ υψηλότερο», για να προσθέσει, αναφερόμενη σε αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο Βαθμών, που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο:

«Δεν καταλαβαίνω γιατί σκέψεις για ευθυγράμμιση αυτών των δύο νησιών, με το καθεστώς Φ.Π.Α. της Επικράτειας, προκαλεί τις διαμαρτυρίες π.χ. του Δημάρχου Λέσβου».

«Από αλληλεγγύη;» πρόσθεσε.

«Ωστόσο, μία τέτοια ευθυγράμμιση είναι μάλλον δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς τα νησιά του Αιγαίου έχουν μπει όλα μαζί στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α.» ολοκλήρωσε.
----------------------------------
Πηγή: Αυγή
----------------------------------