Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

«Καλπάζει» το δολάριο, βουλιάζει το ευρώ, κλυδωνίζονται οι αγορές

«Τορπίλη» ισχυρού δολαρίου έπληξε χθες τις διεθνείς αγορές, προκαλώντας αναταράξεις σε όλο το φάσμα τους, από τους χρηματιστηριακούς δείκτες και τις ισοτιμίες των νομισμάτων, έως τα εμπορεύματα και τις αποδόσεις των ομολόγων: Με τα πιεστήρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να έχουν «πιάσει δουλειά», οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην προοπτική της πρώτης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα (17-18 Μαρτίου) που θεωρείται ότι θα δώσει σήμα για αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου τον Ιούνιο.



Ως αποτέλεσμα, το δολάριο χθες πραγματοποίησε ευρύτατο ράλι και βρέθηκε σε νέο υψηλό 12 ετών έναντι του ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να υποχωρεί κάτω και από τα 1,07 δολ./ευρώ («γράφοντας» χαμηλό ημέρας στο 1,0696 δολ./ευρώ), με ημερήσιες απώλειες που άγγιξαν το 1,5%. Οι πιέσεις στο ευρώ διαχύθηκαν και στην ισοτιμία του με τη βρετανική στερλίνα που βρέθηκε πάνω από το ψυχολογικό «φράγμα» των 1,40 ευρώ/στερλίνα για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2007.

Ενώ ο πρόεδρος της EKT Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε να εκτυπώνει χρήμα, στέλνοντας... στα τάρταρα το ευρώ, η ομόλογός του της Fed, Τζάνετ Γέλεν, ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, στέλνοντας στα ύψη το δολ
Ενώ ο πρόεδρος της EKT Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε να εκτυπώνει χρήμα, στέλνοντας... στα τάρταρα το ευρώ, η ομόλογός του της Fed, Τζάνετ Γέλεν, ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, στέλνοντας στα ύψη το δολάριο

Οι απώλειες του ευρώ έναντι του δολαρίου από την αρχή του χρόνου ανέρχονται στο 12% και η ταχύτητα της διολίσθησης φέρνει πιο κοντά το σενάριο της ισοτιμίας του ένα προς ένα με το δολάριο. Το δολάριο βρέθηκε πάνω από τα 122 γεν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007 και η ισοτιμία του με το ελβετικό φράγκο διαμορφώθηκε στο 0,98605 φράγκο/δολάριο, υψηλότερο επίπεδο από τη ραγδαία ανατίμηση του φράγκου στις 15 Ιανουαρίου, στον απόηχο της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να εγκαταλείψει την «κόκκινη γραμμή» του 1,20 φράγκου/ευρώ.

Αναδυόμενες αγορές

«Καλπάζει» το δολάριο, βουλιάζει το ευρώ, κλυδωνίζονται οι αγορές

Ο αντίκτυπος του ισχυρού δολαρίου έγινε ακόμα πιο αισθητός στις αναδυόμενες αγορές, καθώς η προοπτική αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων λειτουργεί ως «μαγνήτης» για επιστροφή κεφαλαίων στις ΗΠΑ: Το πέσο Μεξικού διολίσθησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στα 15,62 πέσο/δολάριο, το βραζιλιάνικο ρεάλ σε ναδίρ 11 ετών (με τις απώλειες από την αρχή του έτους να ανέρχονται σε 22%) και το ραντ Νοτίου Αφρικής σε ναδίρ 13 ετών. Οι ρευστοποιήσεις επεκτάθηκαν και στα νομίσματα της Κεντρικής Ευρώπης, όπως το πολωνικό ζλότι και την τσεχική κορόνα που υποχώρησαν έντονα έναντι του -ασθενούς- ευρώ.

Χρηματιστήρια
Η ισχύς του αμερικανικού νομίσματος δεν άφησε αλώβητα ούτε τα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάρια και άρα καθίστανται ακριβότερα για τους επενδυτές/καταναλωτές εκτός ΗΠΑ.
Το πετρέλαιο μπρεντ που τις προηγούμενες ημέρες επιχειρούσε να σταθεροποιηθεί πάνω από το φράγμα των 60 δολαρίων/βαρέλι και να απομακρυνθεί από τα χαμηλά του Ιανουαρίου (45 δολ./βαρέλι) κατέγραψε χθες ημερήσιες απώλειες 3,66% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 56,39 δολ./βαρέλι. Σε χαμηλό τριμήνου υποχώρησε η τιμή του χρυσού, στα 1.155 δολ./ουγγιά, ενώ απώλειες 2% κατέγραψε και ο χαλκός που επηρεάστηκε και από τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία από την Κίνα, τα οποία ενέτειναν το κλίμα νευρικότητας στις αγορές που αποτυπώθηκε και στους δείκτες των χρηματιστηρίων: 

Οι δείκτες στην Ευρώπη έκλεισαν όλοι στο «κόκκινο», καθώς οι ευεργετικές επιπτώσεις του προγράμματος Ντράγκι πέρασαν χθες σε δεύτερη μοίρα, με τους επενδυτές να «παίρνουν γραμμή» από τη Wall Street: Εκεί, οι φόβοι για τις επιπτώσεις του ισχυρού δολαρίου στα κέρδη των αμερικανικών πολυεθνικών είχαν ως αποτέλεσμα και οι τρεις βασικοί δείκτες (S&P, Dow Jones, Nasdaq) να ολοκληρώσουν τη χθεσινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη με απώλειες 1,6%, 1,85% και 1,67% αντίστοιχα. Οι δυο πρώτοι, μάλιστα, έχασαν και όλα τους τα κέρδη για το 2015. Ο Nasdaq ενισχύεται κατά 3% από τον Ιανουάριο. Ας είναι καλά η Apple...

Εντονες κινήσεις και στα ομόλογα
Έντονες κινήσεις παρατηρήθηκαν και στις αγορές ομολόγων, ιδίως αυτές της Ευρωζώνης, που τελούν υπό την επήρεια του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αργά το βράδυ, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Μπενουά Κερέ αποκάλυψε ότι στο «ντεμπούτο» του προγράμματος τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες αγορές τίτλων ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά να επιτύχει τον μηνιαίο στόχο των 60 δισ. ευρώ και δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα να εξεύρει επαρκή ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Νέα χαμηλά
Οι αγορές του Ντράγκι και η αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων οδήγησαν χθες σε μείωση της απόδοσης του γερμανικού Bund κατά 12 μονάδες βάσης, στο 0,19%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό. Στην 30ετία, η Γερμανία δανείζεται μόλις με 0,70 %! Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,46% (με το ECOFIΝ να επισφραγίζει χθες την απόφαση να δοθεί νέα παράταση στη Γαλλία έως το 2017 για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα), του ιταλικού στο 1,23%, του πορτογαλικού στο 1,71% και του ιρλανδικού στο 0,76%. Η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού Treasury αν και θα περίμενε κανείς να κινηθεί ανοδικά, εντούτοις μειώθηκε στο 2,12% από 2,19% προχθές. Οι προβλέψεις για αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο, ωστόσο, αποτυπώθηκαν στη χθεσινή δημοπρασία τριετών αμερικανικών τίτλων, ύψους 24 δισ. δολ., όπου το μέσο επιτόκιο αυξήθηκε στο 1,10%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.
----------------------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Λαλέλα Χρυσανθοπούλου
----------------------------------------------------