Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Η Μελέτη Επέκτασης του Αεροδιαδρόμου του Αεροδρομίου "Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης" ...Σκοντάφτει...!!!!

Στις Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων μετά την επίσκεψη στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα στο Δ.Τ. της 3ης/3/15  εμπεριέχεται η εξής παράγραφος:
"Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης, απαντώντας στα ερώτημα σχετικά με την επέκταση κατά 500 μέτρα του διαδρόμου προσγείωσης του αεροδρομίου των Κυθήρων, σημείωσε ότι η υλοποίηση του έργου έχει δρομολογηθεί, όμως πρέπει να διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό, προκειμένου η Περιφέρεια να προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειες."
Στο υπ’ αριθµ. 01/2015 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων και Αριθµ. Απόφασης: 02/2015 αναφέρεται ότι :
"Καλεί τους ενιστάµενους - φερόµενους ως ιδιοκτήτες να προσκοµίσουν στην Επιτροπή εντός 15 ηµερών από κοινοποιήσεως της παρούσης ακριβείς και νόµιµους τίτλους κτήσης για την εν λόγω προς παραχώρηση έκταση, συνοδευόµενους από τοπογραφικά διαγράµµατα των φεροµένων ως ιδιοκτησιών τους καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που κρίνουν απαραίτητο για την απόδειξη της κυριότητάς τους επί της προς παραχώρηση έκτασης."

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της σελίδας μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί περίπου 10 ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν ισχυρισθεί κυριότητα στην εν λόγω περιοχή, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν παρουσιάσει τα ανάλογα ιδιοκτησιακά έγγραφα, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις τους.

Κάθε καθυστέρηση, ακούσια η και μερικές φορές εκούσια και στοχευμένη {πιθανόν για τους γνωστούς παλαιοπολιτικούς λόγους}, σημαίνει ότι το όλο πρόγραμμα {μελέτη, γραφειοκρατική διαδικασία, έγκριση, εκτέλεση, κ.λ.π.,} απομακρύνεται επικίνδυνα, με κίνδυνο και αυτή την φορά να καταλήξει σε κάποιο κρατικό χρονοντούλαπο έως ότου αφενός εξαντληθούν οι προγραμματισμένοι πόροι και αφετέρου ανασταλεί εντελώς λόγω παρελεύσεως της προθεσμίας υποβολής του σχεδίου.

Με δυό λόγια σημαίνει ότι η αιώνια "Κυθηραϊκή" φαγωμάρα και ξεροκεφαλιά θα κοστίσει στο νησί μια ακόμα μεγάλη και σημαντική απώλεια.

Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει πια η αναβάθμιση του αεροδρομίου και η δυνατότητα προσγείωσης απογείωσης μεγάλων τσάρτερ. Οι "ολίγοι" που κρατάνε τις προοπτικές ενός ολόκληρου νησιού στα χέρια τους καλό θα είναι να σκεφτούν και κάποιον άλλον εκτός από τον εαυτούλη τους και να παρουσιάσουν πάραυτα ότι αποδεικτικά έγγραφα έχουν {εάν έχουν φυσικά...} και να σταματήσει πια αυτό το αλισβερίσι και η συμπεριφορά ραγιάδων και κοτζαμπάσηδων.

Και εφόσον πράγματι έχουν νόμιμη ιδιοκτησιακή κατοχή να υπάρξει άμεση λύση με την εγχώριο έτσι ώστε να απελευθερωθεί η περιοχή και να προχωρήσει άμεσα η υπόθεση χωρίς καθυστερήσεις και τακτικές του 1950....

Σχετικά με την επέκταση του διαδρόμου προσγειοαπογείωσης στο Αεροδρόμιο Κυθήρων θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής.

Η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει πιστώσεις περίπου 450.000€ που αφορούν
α) την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας που είναι υποχρεωτική από το Νόμο και
β) την εκπόνηση των κανονικών μελετών δηλαδή τεχνικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής, ηλεκτρομηχανολογικής κλπ.

Η εκπόνηση των μελετών είναι αποκομμένη ως διαδικασία από πιθανές αξιώσεις πιθανών ιδιοκτητών στην περιοχή παρέμβασης.

Ο Δήμος (νέα δημοτική αρχή) εκπόνησε το τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής και μέσω της Εγχωρίου Περιουσίας κάλεσε τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας, δηλαδή νόμιμα μεταγεγραμμένα συμβόλαια.

Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί και δεν πρέπει όμως να σταματήσει την εκπόνηση των μελετών, αφού η εκπόνηση των μελετών δεν επηρεάζει ιδιοκτησίες, ούτε παρεμβαίνει σε αυτές. Εξάλλου η εκπόνηση των μελετών θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, ίσως και χρόνο.

Μετά από δημοσιογραφική έρευνα πληροφορηθήκαμε ότι η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον Δήμο για την εκπόνηση των μελετών δεν έχει υπογραφεί ακόμα από την Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο, καθώς η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας δεν έχει αποφανθεί οριστικά αν θα πρέπει σε αυτή τη σύμβαση να συμβληθεί και η Εγχώριος Περιουσία.

Αποδεικνύεται καταρχήν για ακόμη μία φορά ότι και αυτό το έργο που τόσο πολύ διαφημίστηκε από τους προηγούμενους σαν έτοιμο για εκτέλεση και ώριμο, παραμένει δυστυχώς ακόμα σε εξαιρετικά αρχικό στάδιο.

Η δεινότητα του λόγου και οι υπερβολικές παμφάλυγες των κ.κ. Σγουρού-Κατσικάρη καθώς και η παροιμιώδης άγνοια της Δημοτικής αρχής Κουκούλη, τροφοδότησαν με όνειρα τους κατοίκους που πίστεψαν ότι το θέμα είχε τελειώσει και εφέτος θα υποδεχόντουσαν ατέλειωτες αφίξεις τσάρτερς.

Και φυσικά μετά τις φούσκες έρχεται και η πραγματικότητα αλλά και το τι γίνεται από δώ και πέρα.

Θα πρέπει λοιπόν άμεσα ο Αντιπεριφερειάρχης να ασκήσει πίεση στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας προκειμένου να υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση όσο γρηγορότερα γίνεται και να ξεκινήσουν οι μελέτες, πέραν από το ιδιοκτησιακό που είναι απραίτητο να ξεκαθαρίσει, για να υπάρξει η εκτέλεση του έργου.

Στην παρούσα φάση το ιδιοκτησιακό δεν πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη ούτε αιτιολογία για την μη έναρξη των μελετών.

Στο τέλος εξάλλου, θα δούμε πόσοι από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες έχουν πράγματι νόμιμη ιδιοκτησία μέσα στην περιοχή των 235 στρεμμάτων της επέκτασης. Μέχρι τότε η Περιφέρεια δεν έχει κανέναν λόγο να καθυστερεί.

Πρέπει πια, η καινούργια Περιφέρεια να απελευθερωθεί απο τις αγκυλωματικές και γραφειοκρατικές τακτικές του παρελθόντος και να πάρει απόφαση να υλοποιήσει τις αποφάσεις που έχει ήδη λάβει χωρίς να χάνει πολύτιμο χρόνο και από την άλλη μεριά ο Δήμος και η Εγχώριος Περιουσία που έχουν αναλάβει την διευθέτηση του θέματος με τους διεκδικούντες ιδιοκτήτες να θέσει μέσω νομικών μεθόδων ένα απαράβατο χρονικό όριο πέραν του οποίου δεν θα γίνεται δεκτή ουδεμία διεκδίκηση, έτσι ώστε να απελευθερωθεί πλέον ότι δεν είναι διεκδικήσιμο.

Η μέθοδος να φέρεται και να σύρεται μια τόσο αξιόλογη και από πολλά χρόνια ζητούμενη αναβάθμιση, που θα φέρει πολλούς και αξιόλογους πόρους σε ολόκληρο το νησί, είναι τελείως παράλογη και μόνο η υπόθεση ότι το μετά τυμπάνων πολλάκις αναγγελθεν έργο της επέκτασης του αεροδιαδρόμου, είναι πιθανόν να αποτύχει και μετά απλά "Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι..", φέρνει απλά αγανάκτηση και θυμό σε κάθε Κυθήριο.

Αμ' έπος - αμ' έργον, λοιπόν. Από την Εγχώριο, από την Περιφέρεια, από τον Δήμο αλλά και από τους διεκδικητές.... και όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα μας, όσοι πράγματι έχουν νόμιμα δικαιώματα να δικαιωθούν σωστά και να λήξει αίσια η υπόθεση για όλους, διότι σε μια σωστή και δίκαια κοινότητα πρέπει να προτιμάται πάντα το καλό που θα είναι κοινό για όλους.
-----------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-----------------------------