Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Κομισιόν: "Δυνατή η περαιτέρω ενίσχυση Ελληνικών Περιφερειών"

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης Περιφερειών της Χώρας, στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση», η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Corina Cretu, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με το Π.Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η επιλεξιμότητα των Περιφερειών NUTS 2 για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και για παροχή στήριξης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) έχει καθοριστεί και δεν μπορεί να αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014 - 2020.


Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, στην ερώτησή του, για την πορεία έγκρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου, για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, ζήτησε από την Κομισιόν να τον ενημερώσει, κατά πόσο «θα προχωρήσει στην επανακατάταξη των Περιφερειών, με βάση τα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα», καθώς επίσης εάν «πρόκειται να λάβει υπόψη τα διαφορετικά δεδομένα μεταξύ των νησιών της Περιφέρειας και να προβεί σε ενέργειες, έτσι ώστε τα μικρά φτωχότερα νησιά να λάβουν τις ενισχύσεις που πραγματικά τους αναλογούν», με την κα. Cretu να απαντά, εξ' ονόματος της Κομισιόν:

«Η επιλεξιμότητα των περιφερειών NUTS 2 για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και για παροχή στήριξης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) έχει καθοριστεί για το σύνολο της περιόδου 2014-202 και δεν μπορεί να αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής» και να συμπληρώσει:

«Το συνολικό επίπεδο της στήριξης που προβλέπεται στο πλαίσιο του στόχου "Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση" πρόκειται να υποβληθεί σε αναθεώρηση το 2016, λαμβάνοντας υπόψη της τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα περιφερειακά στοιχεία».

Στη συνέχεια της απάντησής της, η Επίτροπος αναφέρεται στις επιλέξιμες δαπάνες του Π.Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου, λέγοντας συγκεκριμένα, ότι, «το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μπορεί να στηρίζει δράσεις, που ενισχύουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, όπως οι δράσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας για την υγεία για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού», ενώ καταλήγοντας, υπογραμμίζει, ότι το συνολικό πρόγραμμα διαθέτει 168 εκατ. Ευρώ (δημόσιες δαπάνες) κατά την περίοδο 2014-2020, εκ των οποίων 25 εκατ. Ευρώ για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, καθώς και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της απόστασης για τα μικρά νησιά.
---------------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
---------------------------------