Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων μετά την επίσκεψη στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα

ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ                            
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03-03-2015
                                                 
Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων μετά την επίσκεψη στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα

Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα επισκέφθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος μαζί με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον   Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη  Χατζηπέρο, συνοδευόμενοι από ομάδα ιατρικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για την πραγματοποίηση ιατρικών εξετάσεων σε κατοίκους των Αντικυθήρων. 


Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε δημόσια τον υπουργό για το άμεσο και αμέριστο ενδιαφέρον του σχετικά με την συμπλήρωση της κενής θέσης αγροτικού ιατρού στο κοινοτικό ιατρείο Αντικυθήρων. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Π. Χατζηπέρος συνεπικουρούμενος από τον Δημάρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, ξεκινά τη διαδικασία εκπόνησης της αρχιτεκτονικής πρότασης - μελέτης για την δημιουργία στο ακριτικό νησί των Αντικυθήρων ενός μνημείου παγκόσμιου συμβολισμού: του Μνημείου για τους Συμιακούς και λοιπούς Δύτες που το 1900-1901 ανακάλυψαν και ανέλκυσαν τους θησαυρούς του σημαντικότερου αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο, του Ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης ο Γεώργιος Κρητικός Νεοφώτιστος έχασε τη ζωή του και ακόμα δύο δύτες έμειναν παράλυτοι.
Η προσφορά των Δυτών αυτών στο Έθνος είναι ανεκτίμητη και διαχρονική αφού όχι μόνο ανέδειξαν τον μεγάλο αυτό αρχαιολογικό θησαυρό αλλά έθεσαν και την ίδια τους τη ζωή στην υπηρεσία της Πατρίδας κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης του 1901.


Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Κυθήρων επεξεργάζονται ήδη την εκπόνηση αρχιτεκτονικής πρότασης για τη δημιουργία του Μνημείου.

Παράλληλα, τίθεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής η ειδική τιμητική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στα Αντικύθηρα στις 17 Αυγούστου 2015, ημέρα εορτασμού του Πολιούχου του νησιού Αγίου Μύρωνος, κατά την οποία ο Δήμος Κυθήρων θα αποδώσει στο πρόσωπο του Δημάρχου της ακριτικής Σύμης την επί 115 χρόνια οφειλόμενη τιμή για τις ηρωικές μορφές των Συμιακών Δυτών του 1900-1901 που τύχη αγαθή προσέφεραν στο Έθνος τους θησαυρούς του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, εκ των οποίων ο μοναδικός Μηχανισμός αποτελεί πλέον ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ευρήματα για την Ελλάδα παγκοσμίως, την ακρόπολη της τεχνολογίας όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Χατζηπέρος.

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης, απαντώντας στα ερώτημα σχετικά με την επέκταση κατά 500 μέτρα του διαδρόμου προσγείωσης του αεροδρομίου των Κυθήρων, σημείωσε ότι η υλοποίηση του έργου έχει δρομολογηθεί, όμως  πρέπει να διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό, προκειμένου η Περιφέρεια να προχωρήσει στις περαιτέρω ενέργειες.