Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων ανακοίνωσεις για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου

Τις τελευταίες ημέρες κάναμε μία έρευνα σχετικά με τις εποχιακές προσλήψεις του Υπουργείου πολιτισμού, παιδείας και θρησκευμάτων.

Αναζητώντας στο διαδίκτυο βρήκαμε τα εξής μέχρι σήμερα για την περιοχή που ανήκουν τα Κύθηρα-Αντικύθηρα:

α) 8 θέσεις εργασίας στην εφορεία αρχαιοτήτων δυτικής Αττικής (Αρχαιολογικοί χώροι Αίγινας)

β) 2 θέσεις εργασίας Εποχικού Προσωπικού (Επισκευή, Διαρρύθμιση και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων)

γ) 13 θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων (Περιοχή απασχόλησης Μέγαρα)

Επίσης επισκεφθήκαμε επανειλημμένα την σελίδα ανακοινώσεων προκηρύξεων του ΥπΠο  χωρίς όμως να υπάρχει τίποτε περισσότερο. Δηλαδή καμία άλλη σχετική διακήρυξη για πρόσληψη εποχιακού προσωπικού για την ολοήμερη λειτουργία του Κάστρου Κυθήρων, όπως είχε αιτηθεί από την σχετική επιστολή του Δημάρχου Κυθήρων

Στις 12/12/2014 υπήρξε επιστολή του Δημάρχου Κυθήρων προς την εν λόγω εφορία αρχαιοτήτων  {3ηΕφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων,} στην οποία σαφώς αναφέρονται τα προβλήματα για το φωτισμό και την λειτουργία του Ενετικού Κάστρου της Χώρας: 

Θέμα: Λειτουργία και Φωτισμός Ενετικού Κάστρου Χώρας Κυθήρων.
  
Κύριε Υπουργέ, κα. Προϊσταμένη,

Στη Χώρα των Κυθήρων, πρωτεύουσα του νησιού και προστατευόμενο παραδοσιακό οικισμό, κείται το επιβλητικό Ενετικό Κάστρο που αποτελεί το σπουδαιότερο αξιοθέατο του νησιού και προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Εντός του Κάστρου διασώζονται πολλά βενετσιάνικα κτήρια, υπάρχει Μουσείο Οικοσήμων, διασώζεται ανέπαφο το κτήριο του Ενετού Προβλεπτή που στεγάζει το σημαντικότατο Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων (εκ των μεγαλύτερων στην Ελλάδα) και αποτελεί μείζον σημείο επίσκεψης καθώς η θέα από το Κάστρο φτάνει μέχρι την Κρήτη.

Κατά το καλοκαίρι του 2014 σοβαρότατο πρόβλημα προέκυψε λόγω εξαιρετικά μεγάλης καθυστέρησης τόσο στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού από πλευράς της 1ης ΕΒΑ, ούτως ώστε το Κάστρο να είναι επισκέψιμο και μετά τις 3 το μεσημέρι, όσο στον νυκτερινό φωτισμό του μνημείου που ξεκίνησε μετά τα μέσα του καλοκαιριού.

Η ίδια κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και κατά το ερχόμενο καλοκαίρι, 2015. Οι πτήσεις charter προς Κύθηρα ξεκινάνε ήδη από τον Απρίλιο και πολλοί τουριστικοί πράκτορες χαρακτηρίζουν τη Χώρα Κυθήρων ως “closed destination” επειδή το σήμα κατατεθέν της – το Βενετσιάνικο Κάστρο – ούτε φωτισμένο είναι ούτε φυσικά επισκέψιμο μετά τις 3 το μεσημέρι.

Ενόψει προγραμματισμού των Υπηρεσιών σας σχετικά με την ερχόμενη θερινή περίοδο του έτους 2015, σας παρακαλούμε μεταφέροντας και αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας που κατά κύριο λόγο ζει από τον τουρισμό, να ενεργήσετε προκειμένου:

Α) να παραμένει καθημερινά φωτισμένο το Ενετικό Κάστρο Κυθήρων από 20 Απριλίου 2015 μέχρι και 20 Οκτωβρίου 2015, παράλληλα με άμεση αντικατάσταση όλων των καμένων λαμπτήρων που είναι πάρα πολλοί.
Β) να είναι επισκέψιμος ο χώρος του Κάστρου και μετά τις 3 το μεσημέρι για το ίδιο χρονικό διάστημα (20 Απριλίου – 20 Οκτωβρίου) και να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι σχετικές διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα με πέρσι.

Σε περίπτωση που τα ανωτέρω αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν, ο τουρισμός στο νησί μας θα υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς η λειτουργία του Κάστρου ως προσεγμένου και επισκέψιμου χώρου σχετίζεται άμεσα τόσο με τον τουρισμό κρουαζιέρας όσο και με τις πτήσεις charter στο νησί μας.

Σχετικά σας επισυνάπτω και απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής και σας παρακαλώ να ενεργήσετε τα δέοντα, ενημερώνοντάς μας σχετικά.

                                                                        Με Τιμή,
                                                                          Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
                                                           ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ

Εν συνεχεία υπήρξε απάντηση από την εν θέματι εφορία αρχαιοτήτων η οποία έδινε ρητή διαβεβαίωση ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί και από την προσεχή περίοδο θα υπάρξει η ικανοποίηση του αιτήματος.


Μετά από όσα ανιχνεύσαμε ήλθαμε σε τηλεφωνική επαφή με την υπεύθυνη της εφορείας αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, κ. Μαρίνα Παπαδημητρίου η οποία μας διαβεβαίωσε ότι το αίτημα έχει διαβιβασθεί εγγράφως προς την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου και αναμένεται απάντηση και έγκριση.

Τέλος επικοινωνήσαμε με την υπηρεσία προσωπικού του Υπουργείου από όπου μας πληροφόρησαν ότι ακόμη δεν υπάρχει σχετική προκήρυξη και δεν γνωρίζουν εάν θα υπάρξει καν και το μόνο που υπάρχει για τα Κύθηρα είναι η πρόσληψη δύο τεχνιτών για την επισκευή του Μουσείου του Κάστρου Κυθήρων (το οποίο ήδη έχουμε δημοσιεύσει τις προηγούμενες ημέρες)....

Η απορία μας όμως εξακολουθεί να υφίσταται: Άραγε και εφέτος το Κάστρο μετά το καθορισμένο ωράριο θα παραμένει κλειστό ;;;; 

Για μια ακόμη χρονιά οι επισκέπτες θα αντικρύζουν το Κάστρο μόνο από μακρυά ;;;; 

Ο Δήμος έκανε τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν το ίδιο και η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων αλλά το πρόβλημα ίσως είναι κάποιοι "εξακολουθούντες ανεγκέφαλοι γραφειοκράτες του ΥπΠΟ" . Και το γενικό ερώτημα είναι : Ως πότε πια κάποιοι υπάλληλοι πρέπει να κρατάνε τις τύχες αυτού του τόπου στα συρτάρια τους και στην ασυνείδητη κεφάλα τους και να αισθάνονται μικροί Σόϊμπλε και μικρές Μέρκελ του δημόσιου βίου ;;;;;

Και τέλος αναρωτιόμαστε του κατά πόσον θα μπορούσε η Αντιπεριφέρεια και η Περιφέρεια να επέμβουν αποτελεσματικά έτσι ώστε να υπάρξει η πρόσληψη ενός ακόμη φύλακα για την θερινή περίοδο στη φύλαξη του Κάστρου Κυθήρων ώστε να είναι προσβάσιμο σε όσους επιθυμούν να το επισκεφθούν το μεγάλο μέρος της ημέρας που βρίσκεται πέραν του πρωϊνου ωραρίου.
------------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------------------

Κοινοποίηση:
Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Ν.Ξυδάκη
Περιφερειάρχη κ. Ρ. Δούρου
Αντιπεριφερειάρχη κ. Π.Χατζηπέρο
Δήμαρχο Κυθήρων κ. Σ, Χαρχαλάκη
Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων