Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Σε απόγνωση ναυτικοί και... νησιά

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τότε που οι απλήρωτοι ναυτικοί σε πλοία της ακτοπλοΐας ξεκίνησαν επισχέσεις εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα πολλών μηνών, με αποτέλεσμα την αναταραχή σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις στη νησιωτική χώρα και όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα, ακόμα και αν λυθεί προσωρινά, με καταβολές κάποιων χρημάτων στους ταλαιπωρημένους εργαζομένους, για να αντιμετωπιστεί ριζικά χρειάζεται οπωσδήποτε πολιτική παρέμβαση.


Το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου, με την οποία η πολιτική του ηγεσία ήρθε αντιμέτωπη μόνο λίγες μέρες αφότου ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου, μίλησε για «απαράδεκτη κληρονομιά» από την προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «διπλό εκρηκτικό πρόβλημα στον χώρο της ακτοπλοΐας».

Απλήρωτη ναυτική εργασία, ακινητοποιημένα πλοία, είτε λόγω επίσχεσης, είτε λόγω βλαβών, απλήρωτοι ναυτικοί σε κατάσταση απόγνωσης και συγκεκριμένα νησιά χωρίς ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Ετσι περιγράφεται η κατάσταση όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα από το ΥΝΑ, το οποίο προαναγγέλλει ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα απευθυνθεί σε όλους τους φορείς, που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται με την ακτοπλοΐα, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου. Οπως διευκρινίζεται, η πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και αμέσως μετά θα διαμορφωθεί ένα προσχέδιο πρότασης, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
---------------------------------------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδατων Συντακτών-Χριστίνα Παπασταθοπούλου
---------------------------------------------------------------------------