Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Επί τέλους... υποθαλάσσια μουσεία σε Βόρειες Σποράδες και Παγασητικό

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ, με καθυστέρηση - ίδιον των... «καθυστερημένων» - αρχίζει κάτι να κινείται στην... ναυαγισμένη σκέψη των υπευθύνων του θαλασσίου χώρου της πατρίδος μας... Η θάλασσα για τον ναυσθλόντα Έλληνα ήταν πάντα η κυρία πηγή πλουτισμού του.

Ο βυθός της είναι μια εξ ίσου σπουδαία πηγή πολιτισμού - δηλ. πλούτου... Πολλοί εφώναζαν για την βραδυκινησία και ασυνεννοησία του υπ. Ναυτιλίας, του Λιμενικού, της υποοτελεχωμένης, αδικημένης και μίζερης Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και των τοπικών Αρχών για την δημιουργία Καταδυτικών Πάρκων... (Στην ενιαυτική γραφειο-Ελλάδα εμπλέκονται πάντα, τουλάχιστον, 3-4 ανευθυνο-υπεύθυνοι δημόσιοι φορείς, αδιάφοροι και άσχετοι με το θέμα που πρέπει να λυθεί...)!



Τα καταδυτικά κέντρα και τα πάρκα που μπορούν να στηθούν στην Ελλάδα, σε όλες τις παράκτιες περιοχές, εάν προικισθούν με επιχειρηματικά προνόμια, μπορούν να φέρουν και τουρίστες υψηλού εισοδήματος, και θέσεις εργασίας, και διατήρηση νέων ανθρώπων σε ακριτικές περιοχές... Το θέμα, λοιπόν, είναι σοβαρότατο...

Στην Καραϊβική οργανώνονται μαζικές καταδύσεις για να ιδούν ένα...ιστιοπλοϊκό, που εβούλιαξε ο τυφώνας Χάρικέιν!.. Αλλαχού έχουν ποντισθεί επίτηδες πλοία, για να δημιουργηθούν καταδυτικά πάρκα...

Κι εμείς έχουμε εκατοντάδες ναυάγια, αρχαία, βυζαντινά, και σύγχρονα, πλοίων και αεροπλάνων, και κοιμόμαστε όρθιοι, ζητιανεύοντας δανεικά... Φανταστείτε πόσοι τουρίστες απ' όλον τον κόσμο θα έρχονταν να βουτήξουν στα θαλασσόλουοτα νερά μας, να ιδούν διάσημα αρχαία ιστορικά αληθινά ναυάγια!


Έτσι, με χαρά έμαθα πως θα μετατραπούν σε «υποθαλάσσια μουσεία» 4 ναυάγια: Ένα του 5ου αι. π.Χ. στην Περιστέρα (στην ίδια θαλάσσια περιοχή υπάρχει το αρχαιότερο, ίσως, ναυάγιο του κόσμου, του 2500 π.Χ.), ένα (βυζαντινό) στην Κίκυνθο, ένα στην Άκρα Γλάρος, και ένα στον Τηλέγραφο.

Σύμφωνα με την μελέτη «κηρύσσονται επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι!

Οι επισκέψεις θα γίνονται με καθοδηγούμενες καταδύσεις σε βάθος έως και 40 μ., υπό συνοδεία δυτών οργανωμένης καταδύσεωςκαι της Εφ. Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία θα έχει και την εποπτεία».

Αυτό το τόσο απλό, και τόσο αναπτυξιακό, θαλασσοδερνόταν χρόνια...



Φυσικά, θα «απαγορεύονται επεμβάσεις κάθε μορφής στον πυθμένα και στα αντικείμενα της περιοχής, η αποκομιδή τους, καθώςκαι οποιαδήποτε μορφή αλιείας ή άλλης δραστηριότητος-εκτός από την επιστημονική έρευνα».

Την μελέτη εκπόνησε η Εφ. Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναπτύξεως του ενάλιου πλούτου, αλλά και του καταδυτικού τουρισμού, το οποίο «προωθούν» το υπ. Τουρισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπ. Πολιτισμού.

Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
---------------------------------
Πηγή: Κόντρα-Γ.Λεκάκης
---------------------------------