Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Δείτε πώς ο θυμός προκαλεί έμφραγμα!

Θυμώνετε τόσο που τρέμετε ολόκληροι και νιώθετε να σας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι;
Προσοχή! Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι διατρέχετε όχι μία, ούτε δύο, αλλά δέκα φορές παραπάνω κίνδυνο να πάθετε έμφραγμα, δυο ώρες μετά το ξέσπασμά σας.

Του λόγου το αληθές καταδεικνύει άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal. Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου και του Βασιλικού Νοσοκομείου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον Δρ Τόμας Μπάκλεϊ, μελέτησε τις στεφανιαίες αγγειογραφίες, στις οποίες είχαν υποβληθεί 687 ασθενείς, που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω συμπτωμάτων εμφράγματος. 


Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, ενώ ένα επεισόδιο θυμού δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, όταν ο θυμός είναι έντονος ο κίνδυνος είναι 8,5 φορές υψηλότερος, προκαλώντας οξεία έμφραξη των στεφανιαίων αρτηριών, όπως έδειξαν και οι αγγειογραφίες.

Εκτός από τον θυμό, και το έντονο άγχος μπορεί να δράσει ανάλογα. Η μελέτη διαπίστωσε αύξηση κατά 9,5 φορές του κινδύνου εμφράγματος δύο ώρες μετά από ένα οξύ επεισόδιο άγχους. «Ο κίνδυνος αυξάνει επειδή, λόγω του έντονου θυμού, επιταχύνεται η λειτουργία της καρδιάς και αυξάνεται η πίεση του αίματος, πράγμα επιβαρυντικό, ιδίως αν υπάρχει ήδη στένωση αρτηρίας και τάση για θρόμβωση σε έναν άνθρωπο. 

Όσοι θυμώνουν εύκολα, πρέπει να ελέγχουν συχνά την αρτηριακή πίεσή τους και επίσης καλά θα έκαναν να κόψουν το τσιγάρο», σύμφωνα με τον Δρ Μπακλεϊ.
---------------------------------------------------
Πηγή: neadiatrofis.gr-Βίκυ Καρατζαφέρη
----------------------------------------------------