Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΥΛΙΚΩΝ - Πρώην διευθυντής νοσοκομείου κατηγορείται για μίζες και φοροδιαφυγή

Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών βρίσκεται πρώην διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε υπόθεση παράνομων προμηθειών ιατρικών υλικών. Η υπόθεση απασχολεί τα τελευταία χρόνια τις διωκτικές αρχές της Βόρειας Ελλάδας, με τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

    Σύμφωνα με το πόρισμα των δικαστικών αρχών, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην διευθυντή βρέθηκαν, κατά το διάστημα 2005-2011, καταθέσεις ύψους 912.000 ευρώ, που χαρακτηρίζονται "αδικαιολόγητες", με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά του. Σε κάποιες περιπτώσεις κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση των καταθέσεων και σε άλλες όχι, ενώ, μεταξύ των ταυτοποιημένων βρίσκονται καταθέσεις που φέρονται ότι έγιναν από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με την εμπορία φαρμάκων και ορθοπεδικών ειδών.


Ανάμεσα στα στοιχεία, που αποκάλυψε η έρευνα περιλαμβάνονται, ακόμη, πωλήσεις ακινήτων, ιδιοκτησίας του ιδίου, σε "οφ-σορ" εταιρία, με έδρα την Κύπρο, της οποίας εκπρόσωπος στην Ελλάδα φέρεται ότι είναι ο αδελφός του, όπως επίσης αγορές ακινήτων από τον ίδιο με προσύμφωνα, τα οποία όμως φέρεται να απέκρυψε από τις φορολογικές Αρχές.

Τα παραπάνω ευρήματα περιήλθαν σε γνώση του εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρη Δημόπουλου, ο οποίος διαβίβασε τη σχετική δικογραφία στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Έδεσσας για τα περαιτέρω.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, πτυχές της όλης υπόθεσης ερευνήθηκαν, κατόπιν καταγγελιών, επώνυμων και μη, στο επίκεντρο των οποίων ήταν ο εν λόγω ορθοπεδικός. Κατά τις ίδιες πηγές, εκτός από καταγγελίες για ύποπτες συναλλαγές, με διάφορες ορθοπεδικές εταιρίες, ακόμη και πωλήσεις μεταχειρισμένων ιατρικών εργαλείων του νοσοκομείου Έδεσσας στην Αλβανία, υπήρξε καταγγελία, και μάλιστα επώνυμη, κατά την οποία, "επενέβησαν κάποια πολιτικά πρόσωπα για να συγκαλυφθεί η υπόθεση".

Να σημειωθεί, ότι σε βάρος του πρώην διευθυντή, ο οποίος τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία από το Νοέμβριο του 2011 με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Υγείας, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση των παράνομων προμηθειών και αφορά τα κακουργήματα της απιστίας και της άμεσης συνδρομής σε απάτη.
-------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
-------------------------