Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Βροχή τα πρόστιμα από την ΕΕ σε Ελλάδα για κακοδιαχείριση αγροτικών κοινοτικών κονδυλίων

Ευρωπαϊκά πρόστιμα συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ελλάδας, για κακοδιαχείριση αγροτικών κοινοτικών κονδυλίων, θα πρέπει να πληρωθούν μέσα στην πενταετία, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Σε αυτά τα χρήματα αν προστεθούν και οι καταλογισμοί (ανάκτηση ενισχύσεων που καταβλήθηκαν παρανόμως) το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 2,5 δις ευρώ. «Γίνεται διαπραγμάτευση με την Κομισιόν και η χώρα μας προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία, ώστε να πληρώνει κάθε χρόνο περίπου 220 εκατ. ευρώ από τις κοινοτικές εισροές. Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να το πετύχουμε. Πάντως οι έλεγχοι της ΕΕ συνεχίζονται με αποτέλεσμα να επιβάλλονται και νέες κυρώσεις», τόνισε ο υπουργός.
Όσον αφορά τα πρόστιμα, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι από τα 1,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν (με τελεσίδικη απόφαση) από τη χώρα μας τα 500 εκατ. ευρώ. 


Το 2015 ήδη έχουν καταβληθεί από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους 215 εκατ. ευρώ.

Είναι προγραμματισμένα για το 2016 να καταβληθούν από τη χώρα μας στην ΕΕ πρόστιμα ύψους 398 εκατ. ευρώ.

Για τα υπόλοιπα περίπου 700 εκατ. ευρώ, ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι γίνεται διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για να απομειωθούν, ώστε να είναι δυνατόν να πληρωθούν. «Όμως δεν μπορώ να αναφέρω σήμερα σε ποιο βαθμό θα μπορέσει να γίνει αυτή η μείωση των προστίμων», δήλωσε.

Όσον αφορά τους καταλογισμούς από την ΕΕ, έχουμε τρία κύρια «πακέτα», που είναι τα εξής:

1) Το «πακέτο Χατζηγάκη», που αφορά ενισχύσεις 424 εκατ. ευρώ, οι οποίες είχαν δοθεί την περίοδο 2008 - 2009. Η Κομισιόν έχει συμφωνήσει να μειώσει το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί από τη χώρα μας στα 327 εκατ. ευρώ. Όπως επισήμανε όμως ο κ. Αποστόλου, «η Κομισιόν ζητά τα ποσά αυτά να επιστραφούν έντοκα από τους ίδιους τους παραγωγούς (ονομαστικά)».

2) Ένα «πακέτο» αφορά 465 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν σε ΕΑΣ, κατά την περίοδο 1982 – 1989. Αφορά ποσά που χορηγήθηκαν από τις τότε κυβερνήσεις για τη «στήριξη» προϊόντων που είχαν πρόβλημα στην παραγωγή.

3) Το «πακέτο Κοντού», που αφορά ανάκτηση των ενισχύσεων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, που χορηγήθηκαν με τη μορφή άτοκων δανείων, κατά την περίοδο 2008 σε ΕΑΣ που συγκέντρωναν δημητριακά.
-------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-------------------------------