Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΣΤΡΑΤΟΥ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Σας ευχαριστώ θερμά για την από 21/3/2015 επιστολή σας, που καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι ο αθλητισμός συνιστά σημαντική παράμετρο για τους κατοίκους του νησιού, παρά το γεγονός ότι πράγματι ουδέποτε μέχρι σήμερα στηρίχθηκε και προωθήθηκε από τις επίσημες αρχές του τόπου μας.

Θα συμφωνήσω λοιπόν ότι, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός (τα θεωρώ αλληλένδετα) απουσίαζαν πλήρως από την αυτοδιοικητική πολιτική στο νησί μας και ό,τι έγινε στους τομείς αυτούς αποτελούσε αποκλειστικά και μόνο πρωτοβουλία ευγενών ιδιωτών, που είτε χρηματοδότησαν υποδομές, είτε διοργάνωσαν σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων, με τον όποιο Δήμαρχο να περιορίζεται στην απονομή των επάθλων.


Από την προεκλογική περίοδο είχαμε δηλώσει ότι το νησί πρέπει να αποκτήσει επιτέλους μία θεσμική πολιτική τόσο σε ζητήματα αθλητισμού, όσο και πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησα ήδη από το Καλοκαίρι (πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μου) μια αναλυτική καταγραφή όλων των – σε χρήση ή όχι – αθλητικών υποδομών και χώρων του νησιού, προκειμένου να θέσουμε τις προτεραιότητές μας για την αναβάθμισή τους.

Παράλληλα, έχουμε προτείνει στην Περιφέρεια την χρηματοδότηση για την αναβάθμιση και την ολοκλήρωση του Γηπέδου Ποταμού, το οποίο δεν ανήκει στο Δήμο, και για το οποίο δεν έχουμε λάβει ακόμη τα σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα που είναι απαραίτητα, αν και τα έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από τους υπευθύνους του.

Η καθυστέρηση αυτή ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την προοπτική χρηματοδότησης του έργου, καθώς, εφόσον ο χώρος δεν είναι δημοτικός, πρέπει να προηγηθεί μια σειρά διαδικασιών και αδειοδοτήσεων προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές μελέτες για το έργο.

Επίσης, αμέσως μετά το Πάσχα θα γίνει μια ευρεία σύσκεψη με όσους εμπλέκονται σε ζητήματα αθλητισμού στο νησί προκειμένου να καταστρωθεί η στρατηγική μας και οι προτεραιότητες των επομένων ετών, στην οποία η συμβολή σας είναι απαραίτητη.

Θα ήθελα όμως να αναγνωρίσετε ότι οι εκκρεμότητες και οι παραλείψεις που παραλάβαμε (για τις οποίες θα προβώ σε αναλυτική ενημέρωση) μας δεσμεύουν πολύτιμο χρόνο που υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσαμε να διαθέσουμε στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Αρκεί να σας ενημερώσω ότι στις 29 Δεκεμβρίου (2 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία) ανακαλύψαμε ότι ο Δήμος ουδέποτε είχε υποβάλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης Ε9, την οποία υποβάλαμε μετά από αγώνα δρόμου στις 31/12, προκειμένου να αποφύγουμε την δέσμευση του ΑΦΜ του Δήμου από 01/01 με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν.

Αντιλαμβάνεστε ότι μέσα σε τέτοιες συνθήκες δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη τις προτεραιότητές μας για τον αθλητισμό, και μάλιστα μόλις 6 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Εξάλλου, ο προγραμματισμός και η ιεράρχηση γίνονται σε επίπεδο και ορίζοντα δημοτικής θητείας, ήτοι πενταετίας.

Για το 2015 δίνουμε μεγάλο βάρος σε ζητήματα καθημερινότητας (ύδρευση, οδοποιία, ηλεκτροφωτισμός, πυρασφάλεια) για τα οποία οι πολίτες εκφράζουν και τα περισσότερα παράπονα.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους», το οποίο και γνωρίζω, έχω ήδη ζητήσει ενημέρωση από τη Γ.Γ. Αθλητισμού, την οποία θα επισκεφθώ προκειμένου να ενταχθεί ο Δήμος μας στην νέα περίοδο του προγράμματος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΝΠΔΔ «Πνευματικό Κέντρο – Παιδικοί Σταθμοί», έχει γίνει σχετική συζήτηση στο Δ.Σ. και επί του παρόντος δίδεται βάρος στην επίλυση των εξαιρετικά σοβαρών ζητημάτων του Παιδικού Σταθμού.

Στόχος μας είναι ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Παιδικού Σταθμού από εκείνες του Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τον οποίο ήδη ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου επεξεργάζεται σχετική πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός μπορούν να ασκηθούν είτε αυτόνομα (μέσω δηλαδή του υπάρχοντος Ν.Π. που θα πρέπει όμως να προσαρμόσει σχετικά τη λειτουργία του), είτε και απευθείας μέσω του Δήμου.

Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση.
---------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης
---------------------------