Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Εργατικό δυστύχημα σε οικοδομή με έναν νεκρό στο Ηράκλειο

Ένας 39χρονος οικοδόμος, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από μεγάλο ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών σε σπίτι στο κέντρο του Ηρακλείου. Τι καταγγέλλουν οι συνάδελφοί του

Τη ζωή του ενώ εκτελούσε εργασίες ανακατασκευής σε σπίτι, στο κέντρο του Ηρακλείου Κρήτης, έχασε το πρωί του Σαββάτου (28/03) ένας 39χρονος οικοδόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας, πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, έπεσε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο ΠΑΓΝΗ, όπου λίγες ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή.


Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων του νομού, κάνει λόγο "εργοδοτικό έγκλημα", καταγγέλλοντας ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας.

"Καταγγέλλουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα που έγινε σήμερα στο Ηράκλειο σε κατεδάφιση παλιού κτηρίου με θύμα ένα συνάδελφο μας   που βρήκε τραγικό τέλος μετά από πτώση. Ο συνάδελφος ήταν 39 ετών αλβανικής καταγωγής πατέρας ανηλίκου παιδιού . Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ και ειδικά για τέτοια εργασία  . Όσο η ζωή των εργατών θα μεταφράζεται σε μισθολογικό κόστος, είναι σίγουρο ότι θα μετράμε χαμένες ζωές στα κάτεργα της εργοδοσίας.

Ο ακήρυχτος πόλεμος συνεχίζεται την ώρα που ο κλάδος των οικοδόμων έχει κυριολεκτικά τσακιστεί από την ανεργία, το μόνο πράγμα που έχει μείνει σε επίπεδα προ κρίσης είναι τα εργατικά ατυχήματα. Έτσι ο θάνατος του συναδέλφου μας  δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα 12ωρα στο γιαπί, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η ανάγκη για το μεροκάματο μετά από πολλούς μήνες ανεργίας δημιουργούν συνθήκες  γκιλοτίνας για τους συναδέλφους.  Από αυτή την κατάσταση κερδισμένοι θα συνεχίσουν να βγαίνουν οι μεγαλοεργολάβοι και το κεφάλαιο ενώ οι εργάτες θα σακατεύονται καθημερινά για ένα μεροκάματο πείνας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο και από κοινού να παλέψουμε για αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες και να επιβάλουμε ανθρώπινα ωράρια και ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας .

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου, να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους, απειθαρχώντας στις αξιώσεις των αφεντικών, και  με τον αγώνα μας  να προστατεύσουμε  της ζωές μας  στους χώρους δουλειάς.
----------------------------------------------
Πηγή: news247.gr-Ανθή Κουτσουμπού
----------------------------------------------