Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Αποφάσεις 8ης (10-03-2015)Συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Με την έναρξη της συνεδρίασης και πριν ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ο επικεφαλής της παράταξης «180Ο - η Αττική αλλάζει πρόσωπο», κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε το λόγο προκειμένου να προβεί σε κάποιες παρατηρήσεις. Καταρχήν, ζήτησε να επιταχυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο δίνονται απαντήσεις στις γραπτές ερωτήσεις που τίθενται από μέλη του περιφερειακού συμβουλίου στη διοίκηση. Στη συνέχεια, ζήτησε να καταδικαστεί ο τρόπος που περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας επιτέθηκε φραστιικά σε δημοσιογράφο ιστοσελίδας. Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει να συζητηθεί το γεγονός ότι Αντιπεριφερειάρχης εκτόξευσε κατηγορίες εναντίον Δημάρχων, χωρίς να έχει στοιχεία.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σχινάς, απάντησε αναφορικά με την πρώτη παρατήρηση ότι οι ερωτώμενοι οφείλουν να πράξουν τα δέοντα. Με αφορμή τη δεύτερη παρατήρηση, προχώρησε στην ανάγνωση σχετικής επιστολής που του απηύθυνε η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κορίνα Βασιλοπούλου, το κείμενο της οποίας ακολουθεί:
«Δια της παρούσας επιθυμώ να σας εκφράσω τη λύπη μου για το θόρυβο που δημιουργήθηκε με αφορμή μια ατυχέστατη ανάρτηση στον προσωπικό μου λογαριασμό Τουίτερ. Θεωρώ ότι ήταν μια αποτυχημένη, παρορμητική απόπειρα δηκτικού χιούμορ έναντι του δημοσιογράφου κ. Στούπα, η οποία καμία σχέση δεν έχει με το ήθος της Αριστεράς, με το ήθος της Δύναμης Ζωής, με το προσωπικό μου ήθος. Ήταν μια ατυχής στιγμή που δεν είχε σκοπό να θίξει την τιμή και την υπόληψη του οιουδήποτε και για τη οποία σας εκφράζω κύριε Πρόεδρε την ειλικρινή μου θλίψη».
Κορίνα Βασιλοπούλου
Περιφερειακή Σύμβουλος
Σχετικά με την τρίτη επισήμανση, ο κ. Σχινάς υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο έχει ήδη ασχοληθεί με το θέμα στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Στη συνέχεια, κατά τις εργασίες της 8ης Συνεδρίασης, εξελέγη μετά από επαναληπτική ψηφοφορία ο κ. Βασίλειος Σωτηρόπουλος με 67 ψήφους υπέρ, ως νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, σύμφωνα με το άρθρο 179 του Ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του ν. 4257/2014 και ισχύει. Από την ψηφοφορία απείχαν οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση, Ελληνική Αυγή και «Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε ομόφωνα δεκτή τη θετική εισήγηση του κ. Αναγνωστόπουλου για τη «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της φαρμακοβιομηχανίας με την επωνυμία «ΕΡΦΑΡ Α.Β.Ε.Φ» που είναι εγκατεστημένη στη θέση Παπαχωράφι στην οδό Μικράς Ασίας 2 στο 15ο χλμ της Λ. Μαραθώνος στο Δήμο Παλλήνης Αττικής».
Ομόφωνα δεκτή έγινε και η θετική εισήγηση του κ. Αναγνωστόπουλου για «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στα πλαίσια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την υλοποίηση του έργου: «Υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Υδραυλικών Έργων Διευθέτησης Ρεμάτων στα πλαίσια της μελέτης (Κτηματογραφική αποτύπωση – Μελέτη Γεωλογικής καταλληλότητας – Υδραυλική μελέτη ρεμάτων για την πολεοδόμηση των περιοχών παραθεριστικής κατοικίας ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑ και ΑΓΙΑΣΜΟΘΙ Δήμου Κερατέας)».
Η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έγκριση Π.Ο., κατόπιν αλλαγής επωνυμίας και κατηγορίας, του υφιστάμενου χυτηρίου ορειχάλκου της εταιρείας «Γαλιατσάτου Ευαγγελία & ΣΙΑ Ε.Ε», που βρίσκεται επί της οδού Πολυδεύκους 52, στον Πειραιά, έγινε επίσης δεκτή ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τέλος, τέθηκε, με εισήγηση του κ. Αναγνωστόπουλου, το θέμα της γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορά στην επέκταση & λειτουργία Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα Αττικής ιδιοκτησίας «ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ Α.Ε»
Εκ μέρους της παράταξης «Αττική», ο κ. Χάρης Δαμάσκος επισήμανε, ότι «η γνωμοδότηση για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει καθυστερήσει, με ευθύνη του επιχειρηματία, πάνω από ένα χρόνο. Σε όλο αυτό το διάστημα, ένα πάρκο σαν και αυτό με τεράστια επισκεψιμότητα, παραμένει χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, άρα χωρίς άδεια λειτουργίας. Θα πρέπει λοιπόν το Περιφερειακό Συμβούλιο να αποφασίσει άμεσα για αυτό το θέμα, χωρίς περαιτέρω αναβολή, υπό την αίρεση βέβαια της νομιμότητας των κατασκευών, που έχουν γίνει στο χώρο και να διαβιβάσει στην αδειοδοτούσα αρχή την απόφασή του».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα για την Οικολογία» κ. Αντώνης Γάκης, ρώτησε εάν έχει γίνει μελέτη για την προσπελασιμότητα, κυκλοφοριακή μελέτη στην περιοχή του πάρκου ή αν έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις για την ποιότητα ζωής στην περιοχή πχ αποτύπωμα άνθρακα.
Η Προϊσταμένη της Δ/νσης Περιβάλλοντος, κα Αργυρώ Παρασκευοπούλου, έδωσε διευκρινίσεις για τα θέματα που τέθηκαν απαντώντας ότι η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι όσα έχουν γίνει είναι απολύτως νόμιμα προτού κάνει δεκτό οποιοδήποτε αίτημα, καθώς και ότι κυκλοφοριακές και άλλες μελέτες θα γίνουν αφού θα έχει δοθεί θετική εισήγηση.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θ. Αγγελόπουλος που επισήμανε ότι το Αττικό Ζωολογικό πάρκο έχει χαρακτήρα τουριστικού ενδιαφέροντος αλλά απαιτείται οι αρμόδιες υπηρεσίες να καθοδηγήσουν τον επενδυτή με σαφήνεια για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί ώστε να λειτουργεί νόμιμα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, υπογράμμισε το νομοθετικό κενό που υπάρχει στο θέμα των όρων λειτουργίας του πάρκου και με τη σειρά του τόνισε ότι οφείλει η πολιτεία να ενημερώσει τον επενδυτή για τις ενέργειές που οφείλει να κάνει.
Η εισήγηση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ την καταψήφισαν η παράταξη ΑΤΤΙΚΗ και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Θ. Αγγελόπουλος.

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής
Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr