Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ελαφονήσου την 4η Μαρτίου 2015

Θέμα 2ον Περί υπαγωγής της Νήσου Ελαφονήσου στις διατάξεις του άρθρου 62 του ν. 998/1979 όπως ισχύει σήμερα (ιδιοκτησιακό καθεστώς Νήσου Ελαφονήσου)

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελαφονήσου με την απόφαση 17/2015 της 4ης Μαρτίου 2015 (πρόσφατα) κατά πλειοψηφία , αφού κατά την ψηφοφορία οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γεώργιος Σ Αρώνης , Χριστόφορος Γ. Μέντης και Αντωνία Μ. Ψαρομμάτη δήλωσαν παρόντες , ζητάει (δεν υπάρχει αποδέκτης προς ενέργεια ή κοινοποίηση στο έγγραφο ) να γίνει αποδεκτό το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Ελαφονήσου περί υπαγωγής της Νήσου Ελαφονήσου στις διατάξεις του άρθρου 62 του ν. 998/1979 όπως ισχύει σήμερα.


Αλλά τι λέει το άρθρο 62 του ν.998/1979.

Α ρ θ ρ ο ν 62
Βάρος αποδείξεως
1. Επί των πάσης φύσεως αμφισβητήσεων, ή διενέξεων ή δικών μεταξύ του Δημοσίου, είτε ως ενάγοντος είτε ως εναγομένου είτε ως αιτούντος είτε ως καθ' ου η αίτησις, και φυσικού ή νομικού προσώπου, όπερ επικαλείται ή αξιοί οιοδήποτε δικαίωμα, εμπράγματον ή μη, επί των δασών, των δασικών εκτάσεων ή των εις το άρθρον 74 του παρόντος νόμου αναφερομένων εδαφών, το ως άνω φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον οφείλει να αποδείξει την παρ' αυτώ ύπαρξιν του δικαιώματός του.

Κατ' εξαίρεσιν η διάταξις αυτή δεν ισχύει εις τας περιφερείας των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης και των Νομών Λέσβου, Σάμου και Χίου και των Νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων και Κυκλάδων.

Ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Λιάρος στην εισήγηση του για το θέμα , σχετικά με το αν υπάρχουν δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις ή δημόσια κτήματα και χορτολιβαδικές εκτάσεις στην Ελαφόνησο ξεκαθάρισε ότι το Ελληνικό δημόσιο δεν έχει δικαίωμα κυριότητας γιατί δεν έχει νόμιμους τίτλους κυριότητος και τελικά όπως λεπτομερειακά αναφέρεται στην εισήγηση του ζητάει την ίδια μεταχείριση με όλα τα υπόλοιπα Επτάνησα αφού κατά την περίοδο της Ιονίου Πολιτείας η Ελαφόνησος ανήκε διοικητικά στο σύμπλεγμα των Κυθήρων , αποτελούσε εξάρτημα της Νήσου των Κυθήρων.

Στο τέλος της εισήγησης του για το θέμα ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Λιάρος σημειώνει ότι αυτή την στιγμή καθίσταται όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία και επιτακτική η υπαγωγή της Νήσου μας στις διατάξεις του άρθρου 62 του ν. 998/1979 για να υπάρξει ισονομία , ισοπολιτεία και ίση μεταχείριση , και ταυτόχρονα να αποκατασταθεί η ιστορική μνήμη και αλήθεια και να αποτραπούν τα νοσηρά φαινόμενα που απορρέουν από το ξεπούλημα της Ελληνικής γης στα ντόπια και ξένα συμφέροντα και στις διαθέσεις των διεθνών αρπακτικών , καιροσκόπων και κερδοσκόπων.

Επειδή το «παρόν» στην ψηφοφορία και την λήψη της απόφασης των τριών Δημοτικών Συμβούλων που σημαίνει απόρριψη της εισήγησης για ένα τόσο μεγάλο θέμα μας εντυπωσιάζει αρνητικά θα πρέπει δημοκρατικά να ακούσουμε και τις εμπεριστατωμένες απόψεις τους για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει η πρόταση του Δημάρχου για το συμφέρον του Νησιού
--------------------------------
Παναγιώτης Σταθάκης
--------------------------------