Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΣτΕ: Αναδρομικό «φέσι» 300 εκατ. ευρώ στους μηχανικούς

«Φέσι» που αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, επέβαλλε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), σε όλους τους μηχανικούς της χώρας. Αιτία, το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε προσφυγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), κατά του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα 

Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), σύμφωνα με την οποία ζητούσε να μην εφαρμοστούν οι αυξήσεις στις εισφορές που καταβάλλουν οι μηχανικοί, από το 2011 και μετά, που είχαν επιβληθεί ελέω μνημονιακής δέσμευσης. Το ΣτΕ δεν αποδέχθηκε τα επιχειρήματα των μηχανικών και ουσιαστικά ζητάει να εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος που προβλέπει τις εξής πρόσθετες εισφορές:


*Λόγω της σύστασης στον ΟΑΕΔ, Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, από 1.8.2011 έχει θεσπιστεί μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ.

*Για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (έναρξη ασφάλισης μέχρι 31.12.1992), επιβλήθηκε πρόσθετη εισφορά για την ειδική προσαύξηση του ΤΣΜΕΔΕ. Ορίστηκε στο 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Το ΣτΕ έκρινε ότι κακώς το ΤΕΕ προσπάθησε να εμποδίσει τη διοίκηση του ΕΤΑΑ να εφαρμόσει απόφασή της, από τις 23.8.2012, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να αποστείλει συμπληρωματικά ειδοποιητήρια εισφορών προς τους ασφαλισμένους. Έτσι, τώρα οι μηχανικοί κινδυνεύουν να καταβάλλουν αυτές τις πρόσθετες εισφορές, αναδρομικά από το 2011. Για το λόγο αυτό, η διοίκηση του ΤΕΕ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργο Ρωμανιά, μεθαύριο Πέμπτη, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
------------------------------
Πηγή: dikaiologitika.gr
------------------------------