Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Στα 2 δις οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές στη ΔΕΗ

Κατά 38 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τον Ιανουάριο οι ανείσπρακτες οφειλές από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νοικοκυριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ.

Η εξέλιξη απειλεί με οικονομική ασφυξία τη ΔΕΗ, οι συνολικές ανεξόφλητες οφειλές της οποίας ξεπερνούν τα 2 δισ. και αποτελεί σαφή ένδειξη των προσδοκιών που άρχισαν να καλλιεργούνται από την προεκλογική περίοδο, για γενναίες παροχές και ρυθμίσεις.

Αρμόδια στελέχη της επιχείρησης διαβλέπουν μια ενίσχυση της τάσης του «δεν πληρώνω» η οποία εκτιμούν ότι ενισχύεται από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών του τύπου «κανένα νοικοκυριό δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα» και εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις στη ρευστότητα της ΔΕΗ που βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο».

Διαβλέπουν επίσης έναν αυξημένο κίνδυνο για μια γενικευμένη στάση πληρωμών από καταναλωτές που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς η συζήτηση που αναπτύχθηκε με αφορμή τα μέτρα για το «δωρεάν ρεύμα» στο πλαίσιο του ν/σ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δημιούργησε προσδοκίες ακόμα και για πλήρη διαγραφή οφειλών. Μέχρι σήμερα στο ΚΟΤ έχουν ενταχθεί 634.000 καταναλωτές.

Το μεγαλύτερο μέρος των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ προέρχεται από τη χαμηλή τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις).

 Στο τέλος Ιανουαρίου ανήλθαν σε 1,347 εκατ. έναντι 1,327 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2014 (αύξηση κατά 20 εκατ.). Η μέση τάση (μεσαίες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις) οφείλει συνολικά στη ΔΕΗ περί τα 277,2 εκατ. έναντι 259,2 εκατ. τον Δεκέμβριο του 2014 (αύξηση κατά 18 εκατ.).

Η υψηλή τάση (ενεργοβόρος βιομηχανία) περιόρισε τον Ιανουάριο τις ανεξόφλητες οφειλές της από τα 405 εκατ. τον Δεκέμβριο στα 375 εκατ., ενώ στα 175 εκατ. ανέρχονται οι ανεξόφλητες οφειλές του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
----------------------------------
Πηγή: mynews.gr
----------------------------------