Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Επιστολή του Δημάρχου και του Προέδρου Δ.Σ. Κυθήρων για την Εγχώριο Περιουσία και τις παραλίες

Με επιστολή τους, ο Δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης και ο Ιωάννης Βέζος Πρόεδρος Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, απαντούν στην επιστολή του κ. Παπασταθάκη για τις παραλίες των Κυθήρων και την Εγχώρια Περιουσία. Λένε τα εξής:

«Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Παπασταθάκης είναι υπαρκτό πρόσωπο ή ακόμα ένας ανώνυμος υποστηρικτής του αναχρονισμού όπως τα «φραγκόσυκα» και οι «πεταλαγούδες» που τελευταία κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. 

Σε κάθε περίπτωση τον ευχαριστούμε που ασχολήθηκε μαζί μας και καταπιάστηκε με ζητήματα που προφανώς αγνοεί ή για τα οποία έλαβε πλημμελή και επιλεκτική πληροφόρηση. Είναι παραπάνω από προφανές ότι ο κύριος αυτός και όσοι – ελάχιστοι – ταυτίζονται με τις απόψεις του δεν έχουν κανένα νομικό επιχείρημα για το θέμα των παραλιών και καταφεύγουν σε συκοφαντίες περί δήθεν μπάχαλου στη Εγχώριο Περιουσία. Πρέπει λοιπόν ορισμένα ζητήματα να ξεκαθαρίσουν.

 
1. Η ύπαρξη του θεσμού της Εγχωρίου Περιουσίας, του αρχαιότερου ίσως θεσμού αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα με συνεχή λειτουργία, αποτελεί μέγα προνόμιο για τα Κύθηρα και συνιστά αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο του νησιού που έχουμε άπαντες χρέος να διαφυλάξουμε.

2. Η Επιτροπή σύμφωνα με το Π.Δ.272/85 μπορεί να λειτουργήσει κανονικά μέχρι και με 3 μέλη, όπως δηλαδή είναι σήμερα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει με 2, μπορεί όμως κατ΄ ελάχιστον με 3 με πλήρεις αρμοδιότητες κάτι που ο κ. Παπασταθάκης αποκρύπτει.

3. Για τις διαδικασίες παραίτησης και αναπλήρωσης του Προέδρου εφαρμόστηκε κατά γράμμα η νομοθεσία της Επιτροπής και όλες οι σχετικές αποφάσεις εστάλησαν για έλεγχο νομιμότητας, ενώ υπήρξε σχετική ενημέρωση και του Δήμου Κυθήρων.

4. Το «μπάχαλο» ο κ. Παπασταθάκης καλά θα κάνει να το αναζητήσει αλλού και συγκεκριμένα στους υποβολείς του. Αν εννοεί μπάχαλο το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Επιτροπή διεκδίκησε τα νόμιμα δικαιώματά της, τότε τον παραδίδουμε στην κρίση του κόσμου. Να μας πει όμως για ποιους λόγους το θέμα των παραλιών δημιουργεί τέτοια αναστάτωση. Και με τη νέα (τη σωστή) διαδικασία θα υπάρχουν μισθώσεις και ομπρέλες και καντίνες. Το πρόβλημα λοιπόν ΠΟΥ ακριβώς είναι κ. Παπασταθάκη; Μήπως στο ότι αφέθηκαν ανείσπρακτα ενοίκια ύψους 90.000€; Για αυτό δεν έχει τίποτε να πει ο κ. Παπασταθάκης;

5. Το «μπάχαλο» των υποβολέων του κ. Παπασταθάκη πολύ σύντομα θα αποκαλυφθεί, θα δημοσιοποιηθεί και τότε θα θέλαμε να δούμε και την δική του αντίδραση.


Είναι σίγουρο ότι η Εγχώριος δεν έχει μόνο υποστηρικτές, αλλά και -λίγους ευτυχώς- κατ’ επάγγελμα διώκτες και συκοφάντες. Είχε αναφερθεί στις 29/11/2013 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά τότε κάποιοι κώφευαν. Είχαν παρουσιαστεί στοιχεία και έγγραφα που είναι καταγεγραμμένα. Οι κατηγορίες και οι συκοφαντίες δεν μας αγγίζουν.

Η μικρή πορεία του Δημάρχου στην Εγχώριο έχει τύχει ευρείας αναγνώρισης κάτι που φάνηκε και στις πρόσφατες εκλογές. Τη στιγμή που κάποιοι εναγωνίως πάσχιζαν να διαλύσουν την Επιτροπή και να την υποβιβάσουν σε νομικό πρόσωπο του Δήμου από νομικό πρόσωπο του Κράτους που είναι σήμερα, βρέθηκαν άνθρωποι που αντιστάθηκαν και κράτησαν όρθιο το θεσμό και τα Ιερά 

Προσκυνήματα και μάλιστα χωρίς μόνιμο προσωπικό και με πενιχρά μέσα. Αυτό φυσικά ενοχλεί, αλλά όσο νωρίτερα το χωνέψουν κάποιοι, τόσο καλύτερα για αυτούς. Εξάλλου η άγνοια (αλλά και η επίπλαστη άνοια) πρέπει να έχουν όρια. Οι Κυθήριοι γνωρίζουν τους κατ’ επάγγελμα συκοφάντες και διώκτες του θεσμού, οι οποίοι όσα ονόματα και αν αλλάξουν, παραμένουν οι ίδιοι. Η λήθη και η απομόνωση είναι η καλλίτερη απάντηση σε όλους αυτούς που ουδέποτε παραδέχτηκαν το αυτοδιοίκητο, το ανεξάρτητο και το αυτεξούσιο της Επιτροπής που εξασφαλίζεται από το Π.Δ.272/85, που κάποιοι επιμένουν να ερμηνεύουν αυθαίρετα και όπως τους αρέσει. Δεν μας κάνει εντύπωση. Η επιλεκτική ερμηνεία των Νόμων και η κατά το δοκούν εφαρμογή τους δεν είναι δικό μας χαρακτηριστικό, αλλά όσων εξακολουθούν να είναι τυφλωμένοι από εγωισμό και αλάθητα.

Τέλος θα συστήναμε στον κύριο αυτό και τους υποβολείς του να κατανοήσουν ότι ο Νόμος θα εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις όσο και αν αυτό ενοχλεί και φυσικά παραπέμπουμε σε προηγούμενες απαντήσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Σε ό,τι αφορά την μία ψήφο του 2007 ο κ. Παπασταθάκης έχει δίκιο. Είναι όντως πολύ δύσκολο η 1 ψήφος να οδηγεί στην πρόοδο και τη νομιμότητα και οι πολύ περισσότερες (έστω και οι λεγόμενες «χρυσές») στον βούρκο, την ανομία και τον αναχρονισμό. Και ο νοών νοείτω.

Στο σημείο αυτό καλό θα ήταν να πληροφορηθείτε επίσης ότι εκκρεμεί το Π.Δ. του Υπουργείου Εσωτερικών που θα λύσει οριστικά τις εκκρεμότητες για την προκήρυξη εκλογών και εκλογή νέου συμβουλίου της Εγχωρίου Περιουσίας.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η όλη υπόθεση αφέθη στην τύχη της από την παρελθούσα Δημοτική αρχή η οποία σκοπό είχε την καπήλευση του θεσμού της Εγχωρίου θυσιάζοντας ένα θεσμό στον οιονδήποτε βωμό προσωπικών επιδιώξεων, προβολών και ανείσπρακτων ενοικίων.

Πιστεύουμε δε ότι πολύ σύντομα ο γρίφος που συντήρησε η προηγούμενη δημοτική αρχή και κατέστη γόρδιος, θα λυθεί επιτέλους από την παρούσα διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών κατόπιν των άμεσων επαφών μας.

Η Εγχώριος Περιουσία θα συνεχίσει την επιτυχή της πορεία και θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα για το κοινό συμφέρον του Κυθηραϊκού λαού και την προστασία της κοινής του περιουσίας».
------------------------------------------
Πηγή:  kallikratis.net
------------------------------------------