Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 2/3/2015 - Επισκεψη ΥΠΕΘΑ -Περιφερειάρχη -Αντιπεριφερειάρχη σε Κύθηρα-Αντικύθηρα

Σημαντική μέρα η Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 για τα Κύθηρα και Αντικύθηρα, αφού δέχθηκαν την επίσκεψη σημαντικών εκπροσώπων της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μετά από αίτημα του Δημάρχου κ. Χαρχαλάκη και του Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ και σε συνεργασία με το Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυθήρων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος ηγήθηκε κλιμακίου στρατιωτικών ιατρών που παρείχαν εθελοντικές υπηρεσίες στο Νοσοκομείο Κυθήρων και το Ιατρείο Αντικυθήρων. 

Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Κυθήρων διενεργήθηκαν εξετάσεις από Οφθαλμίατρο, Ορθοπεδικό και Δερματολόγο και στα Αντικύθηρα από Καρδιολόγο και Παθολόγο. Επίσης, υποδεχθήκαμε την Περιφερειάρχη Αττικής κα. Ρένα Δούρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παν. Χατζηπέρο. 

Στην αποστολή συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Βούλα Τουτουντζή καθώς και πολυάριθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι των ΜΜΕ που είναι διαπιστευμένοι στο Υπουργείο Άμυνας.









Αρχικά ο κ. Υπουργός και η συνοδεία του μετέβησαν μαζί με το Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη στο Ελικοδρόμιο Αντικυθήρων, όπου τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης μαζί με κατοίκους του νησιού και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Ιατρείο όπου οι λιγοστοί κάτοικοι ανέμεναν το κλιμάκιο των ιατρών.
Πριν την αναχώρησή τους οι υψηλοί επισκέπτες ξεναγήθηκαν από τον π. Αντώνιο και προσκύνησαν στο Ναό του Πολιούχου του νησιού Αγ. Μύρωνος, όπου δήλωσαν γοητευμένοι με την τοποθεσία καθώς και το περίτεχνο τέμπλο του Ναού.
Επιστρέφοντας από Αντικύθηρα, η αποστολή αφίχθη στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» όπου οι τοπικές στρατιωτικές και λοιπές αρχές υποδέχθηκαν τον κ. Υπουργό, την κα. Περιφερειάρχη και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους και κατευθύνθηκαν στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Μυρτιδιώτισσας, όπου ανέμενε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.









Ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε τους υψηλούς επισκέπτες, τέλεσε δέηση και δώρισε εικόνες της Μυρτιδιωτίσσης, ενώ ο κ. Υπουργός ανταπέδωσε προσφέροντας τον θυρεό του Υπουργείου Αμύνης καθώς και ένα εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά. Ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε επίσης το Ναυτικό Παρατηρητήριο Κυθήρων όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής με τους υπηρετούντες Υπαξιωματικούς και Στρατευσίμους και δεσμεύθηκε για άμεση ενίσχυση των ακριτικών μονάδων σε στρατεύσιμο προσωπικό.
Η αποστολή κατέληξε στο Νέο Νοσοκομείο Κυθήρων όπου ο Διοικητής κ. Γεώργιος Μεγαλοκονόμος είχε προετοιμάσει εκδήλωση υποδοχής κατά την οποία αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα και εκφράστηκαν οι ευχαριστίες του Νοσοκομείου για την αποστολή του κλιμακίου ιατρών. Παράλληλα ο κ. Υπουργός δεσμεύθηκε για συνολικότερη στήριξη της Κυβένρησης προς τις ακριτικές κοινωνίες και ειδικά στα μικρά νησιά.
Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης, παρέθεσε γεύμα στους υψηλούς επισκέπτες κατά το οποίο απηύθυνε σύντομη ομιλία και αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με τον κ. Υπουργό και την κα. Περιφερειάρχη.
















Η ομιλία του κ. Δημάρχου :

Σεβασμιώτατε, Κύριε Υπουργέ, Κύριε Βουλευτά, Κυρία Περιφερειάρχης, Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,     Κύριε Διοικητά του Νοσοκομείου Κυθήρων, Εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας, Κύριοι Ιατροί, Κυρίες και Κύριοι

Υποδεχόμαστε σήμερα στο νησί μας την αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Πάνο Καμμένο, ο οποίος ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, θέτει στη διάθεση του κοινωνικού συνόλου τις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα τους εξαίρετους στρατιωτικούς ιατρούς που έρχονται να παράσχουν εθελοντικές υπηρεσίες στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα και μάλιστα καταμεσής του χειμώνα.

Η κίνησή σας αυτή κ. Υπουργέ, αποδεικνύει ότι η νησιωτική Ελλάδα βρίσκει στο πρόσωπό σας και φυσικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, θερμούς συμπαραστάτες και υποστηρικτές σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία και η περίθαλψη. Βρεθήκαμε σήμερα σε ένα από τα πλέον σύγχρονα περιφερειακά νοσοκομεία της Χώρας, για την κατασκευή του οποίου κοπίασαν και εργάστηκαν πολλοί φορείς και συμπατριώτες μας, ενός νέου Νοσοκομείου που ζητεί και τη δική σας παρέμβαση για να στελεχωθεί άμεσα με τις ειδικότητες ιατρών που απαιτούνται προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού να μην αναγκάζονται να ταξιδέψουν στη Σπάρτη ή την Αθήνα για περιστατικά που εύκολα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και εδώ εάν υπήρχαν μόνιμα οι κατάλληλες ειδικότητες.

Και βέβαια, η γραπτή από μέρους σας δήλωση ότι συναινείτε στο αίτημά μας για την επαναφορά του θεσμού της υπηρεσίας στρατευσίμων ιατρών στα απομακρυσμένα νησιά, αποτελεί δέσμευση που σας παρακαλούμε σύντομα να γίνει πράξη, επιλύοντας έτσι οριστικά το μείζον ζήτημα της στελέχωσης των περιφερειακών ιατρείων της νησιωτικής Ελλάδας, που σήμερα λόγω της κρίσης παραμένουν δυστυχώς κενά με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί νησιά και νησιώτες δεύτερης κατηγορίας.

Παράλληλα, η τοπική κοινωνία των δύο νησιών του Δήμου μας έχει ακόμα ένα σοβαρό αίτημα να σας υποβάλει, που άπτεται των αρμοδιοτήτων σας. Στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα βρίσκονται δύο από τους ομορφότερους και ιστορικότερους πέτρινους Φάρους στην Ελλάδα: ο Φάρος του Μουδαρίου στο βόρειο άκρο των Κυθήρων και ο Φάρος της Απολυτάρας, στο νότιο ακρωτήριο των Αντικυθήρων. Και οι δύο φωτίζουν εδώ και δεκαετίες τις θάλασσές μας, θάλασσες που από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρούνταν δύσκολα περάσματα και δίαυλοι.

Οι Φάροι αυτοί ζητούν την προσοχή μας. Ο μεν Φάρος στο Μουδάρι των Κυθήρων, που επιτηρείται από το εξαιρετικό προσωπικό της Υπηρεσίας Φάρων, χρειάζεται άμεσα οδική πρόσβαση και προσβλέπουμε στο Υπουργείο Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό για τη συνδρομή προς το Δήμο μας με την ολοκλήρωση της διάνοιξης του δρόμου. Ο Φάρος της Απολυτάρας Αντικυθήρων, στον οποίο  υπηρέτησε επί πολλά χρόνια ως Φαροφύλακας ο Ρώσος Ναύαρχος Νικόλαος Φιλοσοφώφ για τον οποίο υπάρχει εκτενές αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, χρειάζεται γενική επισκευή και ανακαίνιση, καθώς η πολυετής ερήμωσή του από Φαροφύλακες, έχει επιβαρύνει το μνημείο και το έχει καταστήσει σχεδόν ετοιμόρροπο.

Θεωρούμε τη στήριξή σας δεδομένη για την προστασία και ανάδειξη και των δύο αυτών Μνημείων, αλλά και για την εξέταση της πιθανότητας αποστολής 2 μόνιμων Φαροφυλάκων και στα Αντικύθηρα, προκειμένου να ξανά πάρει ζωή ο ιστορικός Φάρος της Απολυτάρας. Ο Δήμος θα τους παράσχει πλήρη και δωρεάν στέγαση στο νέο Δημοτικό του Ξενώνα.

Κύριε Υπουργέ, Κυρία Περιφερειάρχης, Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

Δεν μπορώ να μην αδράξω την ευκαιρία της εδώ παρουσίας σας, προκειμένου να σας απευθύνω και μία γενικότερη έκκληση. Οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι, όπως ο Δήμος Κυθήρων, δεν έτυχαν μέχρι σήμερα της απαραίτητης προσοχής από την κεντρική κυβέρνηση. Πάρα πολλές φορές οι Δήμαρχοι των νησιών έχουμε θέσει επίμονα, τόσο μεμονωμένα, όσο και μέσω της ΚΕΔΕ, τα ειδικά ζητήματα των νησιών που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις, κυρίως νομοθετικές, από την κεντρική Κυβέρνηση. Ουδέποτε ως σήμερα εισακουστήκαμε.

Ελπίζουμε ότι η νέα Κυβέρνηση θα εξετάσει με προσοχή και κυρίως με ειλικρίνεια τις προτάσεις αυτές και προς τούτο σας παραδίδω σήμερα αντίγραφο του υπομνήματος που έχουμε αποστείλει στον κ. Πρωθυπουργό με όλα αυτά τα ειδικά ζητήματα των μικρών νησιωτικών Δήμων, παρακαλώντας για την ενεργό παρέμβασή σας. Είναι αυτονόητο, ότι μικροί και απομακρυσμένοι νησιωτικοί Δήμοι όπως των Κυθήρων, δεν μπορούν να ελπίζουν στην ανάπτυξη χωρίς την ενεργό χρηματοδοτική παρέμβαση των Περιφερειών και χωρίς την ουσιαστική θεσμική και οικονομική αρωγή του Κράτους.

Θέλω να σας απευθύνω τις πλέον θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες, τόσο εμού προσωπικά, όσο και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, γιατί η σημερινή επίσκεψή σας στα Κύθηρα και Αντικύθηρα αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για τα απομακρυσμένα νησιά, την ειλικρινή θέλησή σας να συνδράμετε σε κάθε προσπάθεια των νησιωτικών Δήμων που θα υπηρετεί την τοπική ανάπτυξη και τον βιώσιμο χωροταξικό σχεδιασμό των ευαίσθητων και τόσο σημαντικών εθνικά νησιωτικών κοινωνιών μας.

Ο Δήμαρχος
Ευστράτιος Χαρχαλάκης
.------------------------------------------------------------
Πηγή: kythira.gr-Φωτογραφίες Διονύσης Ανδρόνικος
-------------------------------------------------------------